Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

24 лютого — початок повномасштабної війни в Україні

Джерело:  wikipedia.org
24 лютого — початок повномасштабної війни в Україні

24 лютого 2022 року цього дня Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Ранок кожного українця розпочався зі страшних слів: “Прокидайся, війна розпочалася”. Москва розпочала війну, ще у 2014 році, коли було окуповано Крим, Донецьку та Луганську області. Весь цивілізований світ зіткнувся з агресором, що прикидався “миротворцем”. 

Війна Росії проти України — передумови

Війна Росії проти України

З моменту проголошення незалежності України, московські посадовці почали висловлювати територіальні претензії до України. З приходом до влади В. Путіна розпочалася активна діяльність російських спецслужб проти України — створення проросійських організацій, економічний тиск, пропаганда. Лютий 2014 рік — під час зміни влади в Україні, Росія анексувала Крим, далі російські найманці почали захоплювати Донецьк і Луганськ.

“Гарячу фазу” війни, що розпочалася у 2014- му було призупинено. Вже навесні 2021-го біля кордонів України було зосереджено значні військові сили російської армії, як наслідок 24 лютого 2022 року почалася війна Росії з Україною.

Мета російської влади — це не просто анексія територій, а знищення української національної ідентичності, геноцид українського народу.

Російські пропагандисти заперечують існування українців, як окремої нації. На окупованих територіях росіяни проводили масові розстріли, знущалися з цивільних, проводили депортації. Російське вторгнення в Україну, яке Путін назвав “спеціальною воєнною операцією” — це воєнний злочин проти людства.

Ці дії Росії не лише порушили міжнародне право та суверенітет України, але й спричинили глибоку геополітичну кризу в Європі, вплинувши на безпекову ситуацію в регіоні. Міжнародна спільнота, у відповідь, ввела низку економічних санкцій проти Росії, намагаючись змусити її відмовитися від агресивних дій. Незважаючи на це, конфлікт на сході України продовжує залишатися невирішеним, а його вирішення вимагає складних переговорів та міжнародного посередництва.

Початок повномасштабної війни в Україні

Початок повномасштабної війни в Україні

Четверта ранку 24 лютого 2022 року — Путін у своєму відеозверненні оголошує про початок так званої “спеціальної воєнної операції” в Україні. Одразу після звернення російські окупаційні війська здійснили широкомасштабне вторгнення на територію України з різних напрямків. Були здійснені масовані ракетні атаки майже по всім аеропортам нашої країни.

Все відбулося дуже швидко, люди були налякані. Близько сьомої години ранку українські прикордонні служби різних областей, повідомили про атаки російської армії – Сумська, Харківська, Чернігівська, Луганська, Київська та інші. В цей час Президент України оголосив про введення військового стану по всій території країни та закриття повітряного простору.

Острів Зміїний, Гостомель та Каховська ГЕС

Два російські військові кораблі підійшли до острова Зміїний та вимагали від прикордонників здатися, на що ті відповіли відмовою. Близько одинадцятої години 24 лютого рос армія просунулася вглиб Харківської та Чернігівської області.

Відбувся штурм аеропорту Гостомель, але контроль над ним було швидко втрачено. На півдні окупанти захопили головну споруду Північнокримського каналу та Каховську ГЕС. В цей день точилися бої за Генічеськ, Скадовськ, Чаплинку, Охтирку, Суми та інші міста. Окупантами була захоплена Чорнобильська АЕС.

Чоловіків перестали випускати за кордон та було підписано указ про загальну мобілізацію. Перший тиждень повномасштабної війни став для України найтяжчим. Події, що відбувалися:

  • 25 лютого — відбулися перші бої у Києві;

  • 26 лютого — удар по багатоповерхівці у столиці, ворог атакує ТЕЦ-6, множині обстріли житлових кварталів Києва;

  • 27 лютого — Росія намагається знищити інфраструктуру України, є загроза втягування Білорусі у війну з Україною, російські окупаційні війська знищили АН-225 Мрія;

  • 28 лютого — перші переговори з РФ, президент В. Зеленський підписує заяву на вступ нашої країни до ЄС;

  • 1 березня — була обстріляна Площа Свободи у Харкові, найгарячіші напрями - це Маріуполь, Херсон, Харків;

Найбільше досягнення української армії в перші місяці війни — це перемога у битві за Київ. Пріоритетною ціллю ворога була саме столиця. Бої навколо Києва точилися до кінця березня 2022 року.

Трагедії українського народу — Буча, Маріуполь, окупація Херсона та звірства окупантів по всій території України

1 квітня наші війська увійшли до Бучі, саме тоді світ дізнався про страшенні звірства “рашистів”, так люди називали нелюдів, що знущалися над ними. Тіла загиблих були повсюди — на вулицях, десятки братських могил. Всі загиблі мали сліди катувань та жорстокого поводження, у багатьох були зв'язані руки. Окупанти спалювали тіла намагаючись приховати свої злочини. Було також з'ясовано про масові згвалтування жінок та неповнолітніх дітей. Кадри з Бучі показували по всьому світу, щоб всі нарешті усвідомили, що російські військові це варвари. Сотні міст і містечок, селищ опинилися в окупації, де “рашисти” знущалися з цивільного населення.

Маріуполь — місто, що назавжди увійшло в історію, як приклад героїзму українських захисників. 24 лютого 2022-го у місті пролунали перші вибухи й дуже скоро почалися бої. Українська армія стійко тримала оборону до останнього, навіть після того, як опинилися в оточенні. 9 березня був удар по цивільнім будинкам, в тому числі і пологовий, де перебували породіллі та новонароджені. Внаслідок російського удару загинуло троє людей, серед яких була дитина.

16 березня — росіяни скинули бомбу на міський драматичний театр, де знайшли укриття сотні жителів міста. Тоді загинуло близько трьохсот людей. У Маріуполі загинула численна кількість мирних жителів, повідомляється про двадцять дві тисячі загиблих. Російські військові принесли велике горе в кожну українську родину. Більше восьмидесяти днів захисники Маріуполя утримували місто від повної окупації. Найтяжчі бої точилися на околицях Азовсталі, де загинуло багато наших військових, а також велика кількість потрапила в полон. Досі, упродовж двох років сім'ї чекають своїх захисників з російського полону.

Херсон — це єдине місто, що Росія зуміла окупувати з початку повномасштабного вторгнення. Хоча місто довго було під контролем загарбників, там постійно відбувалися проукраїнські мітинги. Містяни не здавалися і постійно виголошували свою проукраїнську позицію. Жителі відкрито говорили російським військовим, що на них тут ніхто не чекав.

За два роки повномасштабного вторгнення Росії відбулося чимало подій. Наші війська досягли чималих успіхів на лінії фронту. Було деокуповано безліч наших населених пунктів. Люди ніколи не забудуть — Ірпінь, Бучу, Херсон, Ізюм та Харків. Але боротьба триває, завдяки допомозі від багатьох країн, наші незламні продовжують виборювати право на свободу та мирне життя у своїй країні. Вистоявши на початку, Україна обов'язково переможе.

Хронологія подій 24 лютого

Повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну розпочалося приблизно о 3:40 ранку, коли на території Луганської області з'явилася перша колона російських танків, сигналізуючи про початок безпрецедентної агресії. Одночасно, перші ознаки майбутнього прямого зіткнення були зафіксовані за допомогою вебкамер на блокпостах Криму.

  • Близько 3:59 ночі на блокпості у Каланчаку спостерігалися рухи охоронців та цивільних осіб, що свідчило про зростання напруження. Невдовзі після цього, блокпост опинився у темряві, а камера перейшла на роботу в інфрачервоному режимі. Після 4:08 було помічено чотирьох осіб у камуфляжі, а через кілька хвилин відеофіксація припинилася.

  • О 4:35 збройні сили РФ завдали удару по міжнародному контрольно-пропускному пункту Велика Писарівка, що в Охтирському районі Сумської області, підкреслюючи серйозність своїх намірів.

  • Близько 4:50 розпочалася трансляція заздалегідь записаного звернення президента РФ Володимира Путіна про початок так званої "спеціальної військової операції" на сході України.

  • Приблизно о 5:00 ранку, по всій країні було завдано ракетних ударів, що охопили десятки міст, у тому числі столицю України - Київ. Українська прикордонна служба заявила про обстріли її постів з боку Росії та Білорусі. Президент України Володимир Зеленський оголосив про введення воєнного стану близько 03:00.

  • О 03:35 російські війська оточили місто Конотоп, намагаючись встановити контроль над ним. Незважаючи на спроби ворога, місто вистояло, і атака була відбита, однак пізніше того ж дня контроль над Конотопом було втрачено. На півдні, російські війська просунулися через Перекоп і Чонгар, захопили Нову Каховку разом зі спорудами Каховської ГЕС, яка кілька днів переходила з рук в руки, і підійшли до Херсона. Інша колона наблизилася до Мелітополя. На Донбасі відбулися атаки на Волноваху, Маріуполь, Щастя.

  • Близько 10:00 Росморречфлот, посилаючись на командування Чорноморського флоту ВМФ Росії, повідомив про заборону судноплавства в Азовському морі та північно-західній частині Чорного моря, розпочавши блокаду українських морських портів.

  • Близько 16:00 російські гелікоптерні війська захопили аеропорт Антонова, але згодом український контрнаступ відбив аеропорт, знищивши російський десант.

  • О 17:00 російські війська захопили Чорнобильську АЕС та місто Прип'ять.

  • О 22:00 Державна прикордонна служба України повідомила про захоплення острова Зміїний в Чорному морі після морського та повітряного обстрілу.

Хронологія подій 25 лютого

  • До 01:24 за київським часом президент України Володимир Зеленський видає розпорядження про проведення повної мобілізації українських збройних сил на термін 90 днів. Згідно з його вказівкою, всім чоловікам від 18 до 60 років було наказано залишитися в країні, забороняючи їм виїзд за кордон.

  • О 03:27 під Черніговом, до української сторони перейшли в полон капітан та капрал з 11-ї гвардійської десантно-штурмової бригади та розвідувального взводу 74-ї мотострілкової бригади Збройних сил РФ.

  • Близько 05:14 в селі Приморський Посад Запорізької області російський ракетний удар спричинив пошкодження українському прикордонному посту, що призвело до втрат серед українських військових.

  • О 05:40 російська військова техніка розпочала наступ у напрямку Сумського району, згодом близько Охтирки розпочались бойові дії о 07:30.

  • О 06:25 внаслідок артилерійських обстрілів з боку російської армії, було пошкоджено газопровід у місті Старобільськ.

  • О 06:46 Міжнародний аеропорт «Рівне» у Рівному зазнав незначних пошкоджень внаслідок російського ракетного удару.

  • О 06:47 українські війська підірвали міст в Іванкові, що під Києвом, ефективно зупинивши просування російської танкової колони. Також було зафіксовано рух російських солдатів через села Катюжанка та Димер у Київській області.

  • О 08:15 російські військові підійшли до міста Херсон.

  • О 08:34 українські збройні сили успішно відбили атаку на Чернігів, захопивши при цьому російську військову техніку та документи.

  • О 08:43 російська сторона відновила водопостачання до анексованого Криму, розблокувавши Північно-Кримський канал.

  • О 09:01 українські військові знищили колону російських військ у Старобільську, змусивши їх відступити.

  • О 10:30 російські війська увійшли до Мелітополя, де почалися вуличні бої. Пізніше, місцева влада здалася, і місто перейшло під контроль Росії.

  • О 14:25 Міністерство оборони Росії заявило, що Чернігів оточений і взятий в облогу, тоді як Міністерство оборони Великобританії повідомило, що російським військам не вдалося захопити Чернігів і вони змушені були шукати інший маршрут до Києва. Українські чиновники повідомили про рух російських військ в бік Седніва та Семенівки.

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив уранці п'ятниці про російські атаки на дитячий садок і дитячий будинок у Сумській області, назвавши їх воєнними злочинами.

  • До середини ранку російські війська досягли північного району Києва. Уряд закликав громадян готувати коктейлі Молотова, повідомляючи про численні вибухи. Лондонська фондова біржа призупинила торгівлю акціями Банку ВТБ, а криптовалюта Tether стала популярною серед українців після введення воєнного стану.

  • Українські сили знищили два російських літаки під час обстрілу авіабази Міллерово в Росії.

  • Президент Путін звернувся до Ради безпеки РФ, закликаючи українських солдатів «взяти владу в свої руки», згадуючи про неонацистів і наркоманів.

  • Сили швидкого реагування НАТО були задіяні вперше як оборонний захід проти російського вторгнення.

Хронологія подій 26 лютого

Опівночі відбулися інтенсивні бойові дії на південь від столиці України, в районі міста Васильків. За інформацією, наданою Генеральним штабом Збройних Сил України, під Васильковом українським винищувачем Су-27 було збито російський військово-транспортний літак Іл-76, який перевозив десантників. Інший літак того ж типу був збитий неподалік від Білої Церкви, що знаходиться приблизно за 85 кілометрів на південь від Києва, як стверджують двоє американських офіційних осіб, які мають безпосередні знання про ситуацію на місці. Проте підтвердження цих заяв не було надано.

Близько 03:00 за київським часом, протягом 30 хвилин, було зареєстровано понад 48 вибухів у зв'язку з бойовими діями біля ТЕЦ-6, що розташована на північній околиці житлового масиву Троєщина. ВВС зазначає, що ця атака, ймовірно, мала на меті відімкнути електропостачання міста. Також було повідомлено про інтенсивні бойові дії в районі Київського зоопарку та у мікрорайоні Шулявка.

На ранок 26 лютого, українські військові повідомили про успішне відбиття атаки на військову базу, розташовану на проспекті Берестейському, одній з головних транспортних артерій Києва, а також про відбиття російського нападу на Миколаїв, що знаходиться на березі Чорного моря. Ці події свідчать про високий рівень напруженості та складність воєнного конфлікту, що вимагає від українських військових максимальної зосередженості, винахідливості та мужності у відповіді на виклики, поставлені агресором.

Хронологія подій 27 лютого

Внаслідок нічного нападу Росії зафіксовано значні руйнування: газопровід поза межами Харкова був підірваний, а нафтобаза в селі Крячки, що неподалік Василькова, загорілася через ракетний удар. Ситуація поблизу авіабази Васильків, де точилися запеклі бої, ускладнила роботу пожежних служб, які намагалися приборкати вогонь. У Офісі Президента України повідомили про бомбардування аеропорту Жуляни. В той же час, сепаратисти, підтримувані Росією в Луганській області, заявили про ураження українською ракетою нафтового терміналу в місті Ровеньки.

Ескалація досягла нового рівня, коли президент Росії Володимир Путін наказав міністру оборони та начальнику Генерального штабу Росії перевести ядерні сили стримування країни в режим особливої бойової готовності. У відповідь на агресію, кілька російських банків були відключені від міжнародної системи платежів SWIFT, що стало значним ударом по економіці РФ. Туреччина, в свою чергу, оголосила про введення воєнного стану в Чорному морі, що дало їй право перехоплювати кораблі російського військово-морського флоту. Європейський Союз, підтримуючи Україну, ввів заборону на політи російських літаків у своєму повітряному просторі.

Перемога України

Перемога України

У серці кожної українки та кожного українця палає вогонь волі, який не здатен згасити жоден ворог. Це історія про непохитну відвагу, про боротьбу, яка триває вже століттями, про мрію, яка живе в серцях мільйонів — мрію про вільну, незалежну та суверенну Україну.

Сьогодні, як ніколи, ця боротьба об'єднала українців усього світу. Ми стали на захист нашої землі, нашої історії, нашого майбутнього. Кожен день українські воїни стоять на стражі нашої свободи, не шкодуючи свого життя. Вони — справжні герої, символи незламності та мужності, які ведуть за собою націю до перемоги.

Ми пишаємося нашою відвагою, нашою єдністю та нашою волею до перемоги. Незважаючи на випробування, ми продовжуємо вірити у мирне небо над Україною, у вулиці, де знову лунатиме дитячий сміх, у поля, що зазеленіють вільні та щасливі.

Ми — нація, яка виплекала свою ідентичність крізь віки, зберігаючи свою культуру, мову та традиції. Ми — нація, яка не лише бореться за своє право на існування, але й відстоює право жити гідно на своїй землі.

У цій боротьбі ми об'єднані як ніколи. З усіх куточків світу лунає підтримка для України. Кожен з нас робить свій внесок у спільну перемогу — хтось мечем, а хтось словом. Але разом ми — сила, здатна подолати будь-які перешкоди.

Нехай віра в наші серцях ніколи не згасає. Ми — Україна. Ми ведемо боротьбу не лише за себе, а за майбутнє всіх поколінь українців. Ми боремося за право жити у вільній країні, де панує справедливість, де кожна дитина може мріяти та досягати своїх мрій.

Слава Україні! Героям слава!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?