Категорія
Календар Свят
Дата публікації

26 травня — День міста Київ

Джерело:  online.ua
26 травня — День міста Київ

Київ — “серце” України, місто, якому більше ніж півтори тисячі років. Назва міста за ствердженням філологів означає “люди Кия”, саме історична постать — Кий, став тим, на честь кого було названо головне місто нашої країни. Київ вважають центром слов'янства, а також  він був столицею великої Київської Русі. Ще з давніх-давен це місто відігравало важливу роль для східнослов'янських племен. Про українське головне місто згадується у літописах — “Повість временних літ” та “Слово о полку Ігоревім”. Про Київ знають усюди — в Азії та Європі, в країнах Сходу і Заходу. 

День Києва — історія, як було створено місто і свято 

Поява першої людини на території сучасного Києва датується понад двадцять тисяч років тому — це період стародавнього кам'яного віку. В історії описано всім відому Кирилівську стоянку, що знаходилася на північно-західній частині міста. 

За легендою славнозвісний Київ був створений наприкінці п'ятого століття нашої ери трьома братами — це були Кий, Щек і Хорив, а також їх сестра Либідь. Офіційна дата заснування нашої столиці — 482 рік. Навколо Києва було об'єднано досить багато різних племен — поляни, сіверяни, угличі, древляни, тиверці. Вже у 988 році Володимир запровадив у Київській Русі християнство. Саме цей вчинок сприяв розвитку політичних та культурних зв'язків з іншими країнами — Візантійська імперія, Болгарія, Європа, інші. У одинадцятому столітті у Києві функціонувало близько чотирьохсот храмів, налічувалося вісім ринків та проживало близько п'ятдесят тисяч містян. Після смерті Володимира Мономаха розпочався розпад Київської Русі. 1240 рік — Київ було зруйновано військом хана Батия. У чотирнадцятому столітті Київ почав відновлюватись, а вже у п'ятнадцятому столітті йому було подароване Магдебурзьке право, що це значило — більша незалежність у міжнародній торгівлі. В ті часи у місті з'явилися різні колонії — греки, польські, турецькі та московські купці, а також вірмени.

День Києва

У вісімнадцятому столітті Київ стає центром та символом православ'я. Після Жовтневого перевороту у місті змінилося три уряди, Україна вже тоді крок за кроком здобувала свою незалежність. В роки Другої світової війни головне місто країни було повністю зруйноване. Протягом сімдесяти двох днів Київ героїчно захищали українські воїни. У вересні 41-го німецькі окупаційні війська увійшли у місто. Ще одна трагічна сторінка столиці — Бабин яр, де 29 вересня 1941 року було розстріляно сотні тисяч євреїв. Біля Києва нацистами було збудовано два табори. За роки війни у місті було вбито понад двісті тисяч людей. Аж у листопаді 43-го року Київ було деокуповано. Післявоєнні роки — час, коли Київ відновлювався, досить швидкими темпами. 

Коли День Києва святкують жителі міста? Вперше святкування Дня Києва відбулося у травні 1982 року. Починаючи з 1984-го проходили різноманітні святкові заходи на Андріївському узвозі. Останній день травня, починаючи з 1987 року став офіційним Днем міста Києва. День Києва святкування, як воно проходить та які цікаві заходи варто відвідати. Святкування Дня міста проходить декілька днів. Проводяться різноманітні спортивні заходи — змагання з велоспорту, щорічний “Пробіг під каштанами”, пляжний футбол, фестиваль повітряних зміїв, турніри з кікбоксингу та роликового спорту. 

Під час праздника можна відвідати усією сім'єю — виставку весняних квітів у ботанічному саду, театри, де показують вистави, які спеціально підготовлені до Дня Києва, На головній площі Києва — Майдан Незалежності, проходить великий святковий концерт, де беруть участь відомі артисти України. Традиційним завершенням святкування було шоу феєрверків, з лазерними ефектами над Дніпром. День Києва 2024 будуть святкувати не так феєрично, як в минулі роки, але цікаві заходи різного направлення будуть проводитися для усіх гостей міста. Хоча в країні війна, 26 травня День Києва — це дата з якою можна привітати усіх містян.

День Києва

День Києва — цікаві факти про свято та місто

Дивовижна та цікава столиця України, має досить багато різноманітних фактів, що зацікавлять будь-кого. Деякі з них:

  • Найдовша вулиця міста — Броварський проспект, довжина його складає цілих чотирнадцять кілометрів;

  • Найкоротший відрізок вулиці Києва — це Інженерний провулок, що має довжину п'ятдесят метрів;

  • Найдавніша вулиця столиці — це Володимирська, вона існує вже більше ніж тисячоліття;

  • Найбільшу ширину має вулиця Хрещатик, щоб перейти на інший бік вулиці потрібно подолати цілих сімдесят п'ять метрів;

  • Найвищий пам'ятник столиці, що входить в десятку світових лідерів — “Батьківщина-Мати”;

  •  Київський метрополітен один з найстаріших у Європі, “Арсенальна” — найглибша станція;

  • Дуб Вільгельма Крістера — це найстаріше дерево, його вік близько сімсот років;

  • Деснянський район Києва — є найбільш заселеною частиною міста;

  • Найпопулярніший сувенір, що купують у столиці — це всім відомий “Київський торт”, виготовляти його почали у 1956 році;

  • Найвища будівля міста, яка вважається найвищою в Україні — житловий комплекс на Кловському узвозі, його висота становить сто шістдесят вісім метрів;

  • “Пам'ятник сміттєвозу” — це унікальна скульптура, що не має аналогів у всьому світі, він був встановлений у 2004 році, на знак подяки всім хто причетний до цієї професії;

  • “Києво-Печерська Лавра” — заповідна зона міста, яку відвідують щорічно більше мільйона туристів з усіх усюд;

  • Є в Києві і найдавніший пам'ятник, який був створений ще у 1802 році — пам'ятник “Магдебурзького права”;

  • Найбільший парк міста — імені Рильського, що налічує сто п'ятдесят гектарів.

День Києва

День народження Києва кожного року святкували по різному. Цікаві події, що відбувалися з дати започаткування свята:

  1. 1988 рік — проходили концерти, літературні читання у парку Шевченка, народні гуляння – наприкінці свята проводився карнавал;

  2. 1989 рік — відзначився вітрильною регатою та прогулянками по набережній, проходили спортивні та благодійні заходи;

  3. 1990-92 роки — це були буремні часи, боротьба за незалежність, інфляція, становлення нової української держави, саме тому святкування Дня міста відійшло на другий план;

  4. 1993 рік запам'ятався “Першим пробігом під каштанами”, це стало традицією на подальші роки, мета заходу – допомога дитячим  медичним закладам;

  5. 95-й рік — відбувся міжнародний музичний фестиваль “Україна і світ бароко”;

  6. 1995-й — було встановлено новий герб Києва;

  7. 96-й рік — цього року відкрили пам'ятник княгині Ользі, його було успішно відновлено після руйнування;

  8. 1997-й — було відкрито перший МакДональдс у столиці;

  9. У 1998 році — було відкрито відновлений Михайлівський Золотоверхий монастир, після того, як монастир зруйнували більшовики, його відбудували та урочисто відкрили на День міста Києва;

  10. 99 рік — святкування празника столиці співпало з виборами мера, тому кожен кандидат прагнув організувати для містян найкраще свято;

  11. 2000-й та подальші роки — святкування проходило у найкращих традиціях Києва, було відкрито чимало нових станцій метро, проходив парад мирної техніки, яскраві салюти та концерти, 3Д шоу на Софійській площі, велосипедне свято, нові фонтани та персонажі на Алеї казок, найдорожче святкування з виступом “Океану Ельзи” та багато іншого.

З Днем Києва можна привітати сусідів, друзів та знайомих, також відправити їм теплі та чуйні вірші. Місто, що називають “Матір'ю міст Руських” зачаровує своєю весняною красою, цвітом каштанів та смачною “київською перепілкою”. Туристи люблять Київ за гарну архітектуру, історичні місця та смачну їжу. 

Привітання з Днем Києва у віршах та прозі

Вітаю із Днем Києва! У цей теплий травневий день хочу побажати улюбленій столиці найдобрішого, найсвітлішого, найкращого. Нехай Київ завжди радує своїх мешканців та гостей чистими вулицями, чистими помислами та чистими справами. Нехай це гарне місто дарує багато позитивних емоцій, хороших новин, приємних моментів та постійного круговороту яскравих подій.

***

Вітаю з днем нашого міста – Києва. Це місто дороге кожному з нас, оскільки це наша столиця нашої Батьківщини. Нехай тут здійснюються наші бажання і збуваються мрії, нехай наше місто процвітає і росте, нехай всі кияни будуть щасливими та здоровими!

***

Зі святом, Києве! Мужньо витримав ти багато подій, бачив людей, які творили історію України. Тож прийми наші вітання в твою честь! Живи та квітни, Києве мій!

***

Київ – це багата історія, велична архітектура. Але головна гордість нашого прекрасного міста – це його мешканці. В цей весняний день хочу привітати вас з Днем Києва! Навіть під час війни Київ залишається сильним та прекрасним містом, серцем нашої України. Бажаю вам здоров'я, наснаги, віри у світле майбутнє та перемоги!

***

Київ — серце України

І найстарше місто в світі,

Хоч пройшов усякі зміни,

Гарний весь — в зимі і в літі.

Там церкви золотобанні,

А в них дзвони міднокуті,

Як задзвонять на світанні,

В Україні всім їх чути.

***

Київ-місто історичне,

Йому вже багато літ.

А воно красиве, вічне,

Навесні каштанів цвіт.

З нього почалась держава

У прадавні ще часи …

В ньому наша міць і слава,

В ньому предків голоси.

***

Вітання з днем Києва

Чарівне місто моє Київ,

Яке прекрасне ти в цвіту!

Напевно, кожен в світі мріє

Твою побачити весну.

Твої Хрещатицькі каштани,

Твої затоки на Дніпрі,

І на печерських схилах храми,

Чарівні, наче уві сні.

***

Дорогі кияни! Сьогодні ми святкуємо день заснування нашого стародавнього міста. Київ — це місце, де історія переплітається із сучасністю, де краса в кожному куточку захоплює та надихає. Я хочу побажати кожному з вас відчути гордість та щастя належати до такого унікального місця. Нехай Київ буде непорушною фортецею добробуту та процвітання!

***

Наш Київ розіслався

На горах над Дніпром,

Садами заквітчався,

Мов дівчина вінком.

Його побудували

Брати, батьки, діди.

І славно захищали

Від лютої біди…

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?