Категорія
Календар Свят
Дата публікації

28 квітня — Всесвітній день охорони праці

Джерело:  online.ua
Всесвітній день охорони праці

Охорона праці — це соціально-правові, організаційні, санітарні та гігієнічні норми, що спрямовані для збереження життя та здоров'я, а також працездатності працівника. Закон “Про охорону праці” в Україні має декілька пунктів: головні положення (конституційні права робітника на охорону життя під час трудової діяльності, забезпечення належних умов праці), відносини між робітником та роботодавцем (безпека та гігієна праці), закон про єдиний порядок організацій ОП в Україні. Дія цього закону поширюється на абсолютно всіх роботодавців та працюючих людей. День охорони праці було започатковано для привернення уваги до проблем у трудових відносинах. 

Всесвітній день охорони праці, коли святкують та коротка історія свята

Міжнародний день охорони праці — ідея започаткувати свято з'явилася після 1989 року, коли американські профспілки та робітники провели День вшанування пам'яті працівників, які загинули під час виконання робіт. Перші закони “Про охорону праці” виникли у Великобританії у дев'ятнадцятому столітті, після Індустріальної революції. З роками правила та норми регулярно удосконалюються, а сучасні країни зміцнюють міжнародну співпрацю для захисту всіх прав робітників. Свято охорони праці, вперше почали святкувати у 2003 році. З днем охорони праці, щорічно навесні вітають усіх причетних. Засновником свята вважають Міжнародну організацію праці, яка утворилася ще у 1919 році, це одна з найстаріших організацій, якій понад сто років. Головні завдання МОП:

  • Підтримка демократії;

  • Соціальний діалог;

  • Боротьба з бідністю;

  • Запобігання безробіттю;

  • Заборонена дитячої праці.

День охорони праці в Україні відзначають, в ту саму дату, коли і міжнародний день. 28 квітня день охорони праці України — святкують від 2006 року, в цьому році був підписаний відповідний указ Президентом України. В нашій державі, цей день засновано з метою привернення уваги органів влади, суб'єктів господарювання, а також суспільства до питань охорони праці, запобігання нещасних випадків під час роботи. Адже, за даними різних джерел, щороку у всьому світі від нещасних випадків на виробництві гине понад два мільйони людей, також понад сто шістдесят мільйонів зазнають різного ступеня тяжкості ушкоджень. 

Кожного року Міжнародна організація праці визначає девіз до Всесвітнього дня охорони праці. Всесвітній день охорони праці 2024 має новий девіз: “Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці”. 

Як проводять День охорони праці на підприємствах, перелік заходів:

  1. Проведення практичних занять з безпеки праці;

  2. Проведення конкурсів, тренінгів, майстер-класів;

  3. Відвідування сімей загиблих працівників;

  4. Спортивні змагання серед робітників.

Яку роль відіграють служби охорони праці: контролюють безпеку та мінімізують ризики для здоров'я на робочих місцях, роблять акцент на необхідності відповідного захисного одягу та інших засобів захисту, розробляють план дій під час надзвичайних ситуацій, а також консультації та інформування, навчання робітників з питань охорони праці.

Працівники, також повинні співпрацювати з роботодавцями у сфері охорони праці, а саме: піклуватися про власну безпеку, дотримувалися всіх правил та інструкцій на підприємстві, повідомляти про нещасний випадок чи травмування під час праці. 

Всесвітній день охорони праці девіз та теми, які були раніше:

  • 2023 рік — “Безпечне робоче середовище — основні принципи та право на праці”;

  • 2022 рік — “Формування позитивної культури безпеки та здоров'я”;

  • 2021 рік — “Передбачення та реагування на кризи, інвестиції у стійкі системи БЗР”;

  • 2020 рік — “Зупинимо пандемію: безпека та здоров'я під час праці врятує життя”;

  • 2019 рік — “Безпека та здорове майбутнє праці”;

  • 2018 рік — “Здорове та захищене покоління”.

Щоб створити гарні умови праці — без стресу, небезпечних ситуацій та з доброю атмосферою, потрібно старатися усім, хто працює у тій чи іншій сфері. 

Привітання до дня охорони праці у віршах та прозі

28 квітня можна привітати теплими словами усіх колег, знайомих та друзів з Днем охорони праці:

***

Сьогодні гарне свято — день охорони праці!

Навколо так багато у нас працівників,

Тому усі вітання і гучні овації

Направлені в адресу наших радників.

Безпеку виробництва, комфорт для офісних —

Все зроблять інженери в приміщеннях тісних!

Ми вдячні за турботу, шануємо вас всіх,

Бажаємо здоров’я і радості усім!

***

Вітаємо із святом! Праця ваша

Застерігає від усіх негод,

Ви вірна наша охорона й стража,

Вам вдячний нині весь народ.

Завжди у формі будьте, бережіть

Свої закони і правічні справи,

В добробуті і радості живіть,

Достойні ви і похвали, і слави!

***

Ми вдячні вам за охорону

Життя й здоров’я на роботі!

За повсякденну заборону,

До нас увагу і турботу.

Вам процвітання побажаємо,

Багато щедрих літ життя,

Хай радість полонить безкрая,

Несе приємні відкриття!

***

Праця — важлива частинка нашого життя. Всім нам дуже хочеться працювати у гідних умовах, за достойну оплату, чого я вам і бажаю у Всесвітній день охорони праці! Бажаю вам спокійних робочих буднів, добробуту, вдачі, життя без стресів та негараздів!

***

Вітаю зі Всесвітнім днем охорони труда. Бажаю втілення мрій, впевненості та відваги. Бажаю відмінної праці в належних умовах зручності та безпеки. Бажаю ніколи не втрачати сил. Бажаю жодного порушення у процесі діяльності. Бажаю ентузіазму та майстерності в роботі. Бажаю благополуччя та достатку у житті.

***

Вітаю зі Всесвітнім днем охорони праці. Бажаю відмінного здоров’я та самопочуття. Бажаю впевненості та цілеспрямованості. Бажаю, щоб робота не відбирала багато сил. Бажаю, щоб трудовий процес завжди приносив бажані результати та грошові кошти для втілення мрій. Бажаю, щоб ні в житті, ні на роботі не було нещасних випадків. Бажаю, щоб кожен день проходив вдало та цікаво, успішно та безпечно.

***

Важливо пам'ятати, що найбільшою цінністю є життя та здоров'я людини. Тому варто дотримуватися всіх правил на робочому місці, проходити відповідні інструктажі. У свято можна поздоровити причетних та відправити картинки з днем охорони праці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?