Категорія
Календар Свят
Дата публікації

3 травня — День кондитера

Джерело:  online.ua
3 травня — День кондитера

Кондитер — це людина, що вміє майстерно створювати солодкі шедеври. Смачні десерти, випічка, тістечка та торти — це все може приготувати кухар-кондитер. Без цих солодких страв не обходиться жодне свято. Саме тому, щоб пам'ятати тих, хто створює шоколадну, мармеладну та бісквітну смакоту було засновано свято — День кондитера. Цей празник має міжнародне значення. Вміння виготовляти солодощі прийшло до нас ще з давніх-давен, коли спочатку в рецептах використовували мед, а з часом цукор. День кондитера в Україні святкують навесні. 

День кондитера 2024 — дата святкування та історія свята

В Україні солодощі з'явилися дуже давно, наші пращури любили поласувати смачненьким. Вперше, солодкі страви згадуються у літописах Київської Русі — це був медовий хліб, вироби з дріжджового тіста, ягоди, які витримували в меду. Дуже подобалися нашим прадідам різноманітні киселі. Найдавніша традиція, яка виникла на території нашої держави — це випікання різних пряників. Наші предки називали їх трохи по-іншому — “медяник”. З часом рецептура кондитерських виробів змінювалася, наприклад житнє борошно замінили білим. Облатки (сучасні вафлі), також з часом видозмінювалися та удосконалювалися. 

“Кондитерське мистецтво” розвивалося поступово. Перші кулінарні нотатки з'явилися, ще за античних часів, але справжній “кулінарний бум” відбувся у Середньовіччі. Саме тоді, у тринадцятому столітті, придворні кухарі почали писати та видавати книги кулінарних рецептів. 

У сімнадцятому столітті монахи Києво-Печерської лаври вживали разом з кавою фруктовий конфітюр. Цей солодкий десерт був частиною пригощання під час приймання гостей. Після конфітюру, кондитери навчилися робити мармелад. За давньою рецептурою, мармелад виготовляли з айви, яблук та абрикосів, де міститься велика кількість пектину, він вважається природнім драглеутворювачем. В історичних документах України згадується про десерти на основі фруктів та меду. Наприклад, династія кондитерів Балабухів, у сімнадцятому столітті в Києві відкрили власне виробництво “сухого варення”. Цей десерт був досить популярним серед містян. Він нагадував десерти Туреччини, щось схоже на цукати, але з більш ніжною консистенцією.

День кондитера 2024

Кондитерські вироби поділяють на декілька видів:

  • Борошняні — печиво, тістечка, торти, кекси, вафлі, крекери та інше;

  • Цукрові — карамель, шоколад, мармелад, пастила та інші цукерки.

Невеличкі цукерні працювали з давніх часів, проте промисловий переворот у кондитерській справі почався у сімдесятих, початок вісімдесятих років дев'ятнадцятого століття. Кондитерське ремесло завжди було закритим, відома підприємиця К. Авдикович-Глинська (30-ті роки двадцятого століття), нарікала на те, що професійні кондитери не квапляться навчати ремесла нових людей. 

На жаль не всі відомі кондитерські фабрики дійшли до наших днів. Серед відомих кондитерських компаній, що працювали на території України:

  1. Одеса — фабрика Лазаря Дуварджоглу, виготовляли східні солодощі, вдало поєднували нові технології та історичні традиції;

  2. Харків — фабрика Жоржа Бормана, створювали шоколад для дітей, з оригінальним пакуванням, реалізовували свою продукцію у фірмових крамницях, що були створені для найменших покупців, як у казці;

  3. Львів — фабрика "Фортуна Нова”, історія цього підприємства почалася з одного мішка цукру, Клементина (власниця) сама варила цукерки з різними смаками та розносила по буфетах і цукернях.

Коли день кондитера та як його святкують

Коли день кондитера

З травня день кондитера — це свято святкують всі хто професійно займається кондитерською справою, а також ті хто тільки навчається на кондитера. Свято майстрів солодких страв святкують так:

  • Влаштовують конкурси;

  • Проводять майстер-класи з кондитерської майстерності;

  • Відзначають у колективі та у неформальній атмосфері.

В Україні та світі святкують цей празник саме 3 травня, у цей день 32-го року було засновано Всесоюзний науково-дослідний інститут кондитерської промисловості. 

Вітання з днем кондитера, якими можна поздоровити всіх причетних — колег, друзів, близьких людей:

Вітаю з Днем кондитера! Бажаю великого натхнення для солодкої творчості, неповторності та майстерності. Нехай життя твоє буде найсмачнішим тортом, коржі якого поєднані кремом радості та задоволення, вершками щастя і любові, просоченнями ніжності й доброти. З професійним святом!

***

З твоїм днем! Бажаю легких, як бісквіт, мрій і смачних, як вершковий крем, миттєвостей життя. Нехай твої кондитерські творіння припадають до смаку всім замовникам! Нехай тебе завжди переслідує маса креативних ідей і можливостей для їх втілення!

***

З Днем кондитера! Бажаю не просто механічно робити свою роботу, а створювати справжні шедеври солодкого мистецтва! Бажаю не працювати та втомлюватися, а творити, бажаю не просто жити, а насолоджуватися кожною солодкою миттю свого життя. Хай кожна твоя ідея і мрія втілюється в диво реальності!

***

Вітаю з Днем кондитера! З усього серця бажаю неймовірних шедеврів, натхнення та багато цікавих замовлень. Бажаю постійно вдосконалювати свій талант і кожен день зустрічати тільки з посмішкою, радістю та щастям!

***

Привітання з днем кондитера у прозі:

Десерти твої хай всі будуть смачними,

А торти і тістечка — геть не сухими!

Спасибі, що робиш щасливим життя,

Ми вдячні тобі за солодке буття,

Вітаємо щиро зі святом твоїм,

Хай радість дарує цей день нам усім!

***

Вітаю з Днем кондитера. Бажаю дивовижних творів та удосконалення твого талану. Бажаю завжди гарного настрою та натхненної праці. Бажаю цікавих ідей та солодкого життя, наче вдалий торт з улюбленим смаком.

***

Шановні кондитери! Вітаємо вас з професійним святом. Дякуємо вам за ваші кулінарні шедерви, які підсолоджують нам життя. Ви справжні майстри своєї справи такими й залишайтеся. Хай у вашому житті все складеться так, як ви того хочете, а друзі та сім’я наповнять його позитивом.

***

Вітаю з днем кондитера! Бажаю солодкого життя, багато успіхів у всіх справах, завжди любити свою роботу та жити самими найщасливішими моментами!

***

Свято — це пречудовий привід для зустрічей із рідними та друзями, колегами. Кондитер завжди приготує, щось солоденьке до кави та чаю.

Картинки з днем кондитера:

Картинка з днем кондитера
Картинка з днем кондитера

Картинка з днем кондитера

Картинка з днем кондитера

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?