Категорія
Календар Свят
Дата публікації

8 травня — День пам'яті та примирення в Україні

Джерело:  online.ua
День пам'яті та примирення в Україні

8 травня День пам'яті та примирення — у цей день прийнято вшановувати пам'ять усіх загиблих в період Другої світової війни. В Україні День пам'яті та примирення був впроваджений вже після Революції гідності. Українці пам'ятають усіх хто боровся з нацизмом, висловлюють повагу всім хто відстоював суверенітет нашої держави. У Другій світовій війні, саме українці понесли найбільші людські втрати — близько десяти мільйонів життів. 

День пам'яті та примирення в Україні — історія та символи

Для українського народу Друга світова війна стала трагедією національного масштабу. В Україні війна, що принесла горе у кожну хату, розпочалася 1 вересня 1939 року. Бомбардували Львів та інші західні міста. Окупаційний режим нацистів, саме на українських землях був найжорстокішим у світі. Було знищено близько півтора мільйона українських євреїв, а також понад двадцять тисяч ромів. 

Наші діди зробили величезний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. У багатьох країнах Європи День перемоги над нацизмом відзначають саме восьмого травня. Майже всі пострадянські країни святкували цей день дев'ятого травня, через різницю у часі. Проте 2015 року, Верховна рада України установила нову дату пам'яті жертв Другої світової війни. В Україні відзначають День пам'яті саме 8 травня — люди повинні знати та пам'ятати, що найкривавішу війну було розпочато між двома тоталітарними країнами (за угодою): Німеччиною та СРСР. На українських багатостраждальних землях чинили терор не тільки нацистські війська, а також і радянські. 

Наше сьогодення — це війна з російським агресором. Вже другий рік українці проводять 8 травня в умовах повномасштабної війни. Це найбільша війна в Європі з часів Другої світової. Численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду — все що ми думали залишилося в минулому, зараз знову повторює російська армія та її керівництво. Все, що у 1939-1945 роках називали нацизмом, зараз — це рашизм, російська версія імперського націоналізму. Традиційне гасло травневих пам'ятних днів: “Пам'ятаємо — перемагаємо!”. Сьогодні цей вислів звучить трохи по іншому: “Перемогли нацистів — переможемо і рашистів!”. 

8 травня 1945-го пізнього вечора капітуляцію Німеччини підписав наступник А. Гітлера (він на той час вже вчинив самогубство) президент Німеччини К.Деніц. Формально цього дня завершилася війна в Європі. В Україні восьмого травня, відбувається хвилина мовчання – саме в той час, коли у Європі після капітуляції нацистської Німеччини нарешті запанував мир.

Символ Дня примирення

Символом Дня примирення є квітка мак (червоного кольору) тлумачать його, як кривавий слід від кулі. Його появу пов'язують із поезією, яку написали дві людини: військового лікаря Джона Мак-Крея (Канада) та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Канадець писав під впливом  вражень від боїв у Бельгії у 1915 році — було створено твір “На полях Фландрії”, що починався словами:

“В полях фламандських квітне мак

Поміж хрестів – скорботний знак

По нас…”

(переклад Оксани Самари)

Це міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів. У 2014 році в Українському інституті національної пам'яті попросили всіх українців у травні прикрашати одяг червоним маком.

Вірші до дня пам'яті та примирення для поздоровлення

Пам'ять

І живуть у пам’яті народу

Його вірні дочки і сини,

Ті, що не вернулися з походів

Грізної, великої війни.

Їх життя, їх помисли високі,

Котрим не судилось розцвісти,

Закликають мир ясний і спокій,

Як зіницю ока, берегти.

В. Симоненко

***

Партизани

Я той, що греблі рвав.

Я не сидів у скелі,

Коли дуби валились вікові

У партизанській лісовій оселі

На пережовклій, стоптаній траві

Лежав, покритий листям пурпуровим,

І кров текла по краплі крізь бинти

А лісовик з обличчям сивобровим

Питав мене: “Чи всі порвав мости?”

П. Воронько

***

Мій перший вірш написаний в окопі, 

на тій сипкій од вибухів стіні, 

коли згубило зорі в гороскопі 

моє дитинство, вбите на війні. 

Лилась пожежі вулканічна лава. 

Горіла хата. Ніч здавалась днем. 

І захлиналась наша переправа 

через Дніпро – водою і вогнем. 

Гула земля. Сусідський плакав хлопчик. 

Хрестилась баба, і кінчався хліб. 

Двигтів отой вузесенький окопчик, 

де дві сім'ї тулились кілька діб. 

О перший біль тих не дитячих вражень, 

який він слід на серці залиша! 

Як невимовне віршами не скажеш, 

чи не німою зробиться душа?! 

Це вже було ні зайчиком, ні вовком –

кривавий світ, обвуглена зоря! –

а я писала мало не осколком 

великі букви, щойно з букваря, –

той перший віршик, притулившись скраю, 

щоб присвітила поночі війна. 

Який він був, я вже не пам'ятаю. 

Снаряд упав – осипалась стіна. 

Л. Костенко 

***

Привітання з днем пам'яті та примирення, які можна відправити близьким, рідним та знайомим:

Вічна і світла пам'ять українським воїнам, які віддали свої життя у Другій світовій війні. Пам'ятаємо їхній подвиг і всі злочини гітлерівського режиму. Молимося за наших військових, які борються з російським нацизмом.

***

Вітаю з Днем пам'яті та перемоги над німецьким нацизмом! Бажаю всім нам незабаром відсвяткувати ще один великий День перемоги. Слава Україні!

***

З Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій! Історія свідчить: наш народ - непереможний! Слава захисникам України різних часів! Слава Україні! 

***

З Днем пам'яті та примирення. Миру всім нам, єдності, свободи, щастя, злагоди і благополуччя кожній родині! Нехай швидше настане мир в Україні!

***

Привітання з днем перемоги над нацизмом:

Вітаю з цим великим і радісним днем - з Днем Перемоги. Бажаю, щоб завжди у твоєму житті був мир і достаток, щоб близькі посміхалися і не хворіли, щоб серце твоє пам'ятало ту історію і пишалося подвигами дідів. Щастя і травневих теплих надій.

***

Від щирого серця вітаю З Днем Перемоги і хочу побажати жити щасливо на цій планеті, зберігаючи в серці гордість і подяку за мир і спокій. Нехай не буде місця для війни, нехай кожен світанок приносить тільки радість і любов!

***

Сьогодні особливий день. Його знають і пам'ятають всі. Ми відзначаємо День Перемоги та День Пам'яті. Нехай небо над нами буде мирним!

 ***

День перемоги над нацизмом — це не тільки про перемогу, також про величезну кількість втрачених та скалічених життів, і українці мають добре закарбувати у пам'яті цей страшний урок історії та робити все залежне від нас, щоб не допустити це знову.

Нажаль, сьогодні Україна вкорте виборює своє право на існування, ціною людського життя. Ворог — росія, вкотре намагається знищити український народ. Згуртованість та віра допоможе подолати агресора та здобути таку омріяну перемогу! 

Картинки до Дня примирення та пам'яті:

Картинка до Дня примирення та пам'яті

Картинка до Дня примирення та пам'яті

Картинка до Дня примирення та пам'яті

Картинка до Дня примирення та пам'яті

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?