Категорія
Календар Свят
Дата публікації

9 травня - День Європи в Україні

9 травня - День Європи в Україні

Значення деяких свят з часом можуть змінюватися. Наприклад, День Європи в Україні раніше був виключно формальним та інформативним заходом. Але через подій кількох минулих років, він перетворився на один із значних символів нашого опору та курсу на євроінтеграцію. Тому онлайн.юа зараз розповість вам про це свято, дату його святкування та пов'язані з ним традиції більш докладно.

Коли святкується День Європи

З недавніх пір День Європи в Україні відзначається 9 травня – як і в усіх країнах Євросоюзу. Спеціальний указ про це було підписано Володимиром Зеленським у 2023 році. А до цього, згідно з указом президента Леоніда Кучми, День Європи відзначався у нас кожної третьої суботи травня.

Існує, втім, і альтернативна думка, згідно з якою День Європи необхідно відзначати не 9, а 5 травня - на честь заснування Ради Європи. Але про все по порядку.

Історія свята

Спочатку День Європи відзначався виключно 5 травня – на честь заснування Ради Європи у травні 1949 року. Офіційно про це було оголошено Радою Європи у 1965 році. Але незабаром ситуація змінилася.

День Європи

Річ у тім, що в далекому 1950 році Роберт Шуман – міністр Іноземних справ Франції, запропонував створити нове наднаціональне економічне утворення – для більш ефективного відновлення країн після війни. І не просто запропонував, а склав реалістичний план дій, названий згодом «Декларацією Шумана». А сталося це якраз 9 травня. Спочатку там йшлося лише про металургійну промисловість Франції та Німеччини, але незабаром утворення розширилося і на інші країни.

Рішення виявилося дуже вдалим – між колись роз'єднаними, у тому числі й з ідеологічних причин, країнами почали формуватися міцні економічні, а згодом і культурні, зв'язки. Все це значно зміцнило Раду Європи та різні економічні спільноти, які потім трансформувалися у Євросоюз. І на початку цього процесу трансформації – у 1985 році, було прийнято рішення перенести День Європи на 9 травня – щоб ще раз підкреслити значущість «Декларації Шумана» для об'єднаної Європи. Ну а 2008 року Європейський парламент (так, ви знаєте, як там швидко приймають рішення) зробив День Європи офіційним святом ЄС.

Щодо незалежної України, то, як ми вже говорили, святкувати День Європи у нас розпочали досить пізно – у 2003 році, коли курс на євроінтеграцію вже був остаточно встановлений. Однак, оскільки дата 9 травня також збігалася з іншим святом, яке зараз у нас більше не відзначається, довелося встановлювати плаваючу дату – кожну 3 суботу травня. І лише 2023 року ми нарешті почали святкувати День Європи одночасно з іншими країнами ЄС.

Традиції свята

Незважаючи на те, що це свято відносно недавнє, воно вже встигло обрости багатьма традиціями. Наприклад, у цей день більшість закладів, пов'язаних з Інститутами ЄС, проводять різні виставки, публічні лекції, екскурсії та кіносеанси, на яких розповідають про історію ЄС, цінності організації та діїщодо їх реалізації.

Крім того, скрізь вивішуються прапори Євросоюзу, проводяться ярмарки, демонстрації та інші масові заходи. На жаль, у зв'язку з військовим становищем на території України більшість публічних заходів переноситься в онлайн-формат – це цілком нормальна практика, оскільки в країнах Євросоюзу за часів ковіда теж так чинили.

І так, незважаючи на важливість Дня Європи в Україні, він не є офіційним вихідним днем. У нас принаймні. Але в Люксембурзі – батьківщині Шумана та деяких балканських країнах – навпаки. Плюс цей день також є офіційним вихідним для співробітників інституцій ЄС – Парламенту Європи, Ради Євросоюзу та численних підпорядкованих їм комісій та комітетів.

Висновок

Зараз такий час, коли потрібно періодично нагадувати собі – за що ми, власне, продовжуємо боротися. І День Європи – саме таке свято, яке це робить. Адже Україна – це Європа, причому не лише територіально, а й психологічно. Європейські цінності завжди були для нас важливішими за авторитарні традиції країн сходу. Тож, дорогі співгромадяни, з Днем Європи вас! І вірте в те, що вже незабаром Україна із кандидата у члени Євросоюзу стане його повноцінним учасником!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?