Категорія
Календар Свят
Дата публікації

9 травня — Вознесіння Господнє

Джерело:  online.ua
Вознесіння Господнє

Вознесіння Господнє — важлива подія для вірян, як східного, так і західного обряду. У цей день Ісус Христос піднявся на небо на очах своїх учнів. Щороку ця дата змінюється, все залежить від дати святкування Великодня. Свято Вознесіння Господнього відзначають через сорок днів після Пасхи. Віряни західного обряду святкуватимуть Вознесіння Господнє 2024 — 9 травня, усі інші будуть відзначати його тринадцятого червня. 

9 травня Вознесіння Господнє — коротка історія свята

В Євангелії написано про те, що Син Божий воскрес і в цей час перебував серед своєї пастви. Він зібрав усіх апостолів на горі Єлеон, де благословив своїх учнів і вознісся на небо. Саме тоді з'явилися янголи, які сповістили, що Ісус Христос знову появиться на землю до своїх учнів. 

Вознесіння Господнє — дата у християнському календарі, що входить в число дванадесятих свят. Напередодні празника починаються урочисті співи, ввечері проходить всенічне бдіння. Що таке Вознесіння Господнє, як заведено святкувати цей важливий день для християн:

  • Люди, що вірять у Бога обов'язково відвідують службу у храмі;

  • Приділяють багато часу молитвам;

  • Влаштовувалися гучні гуляння, співалися пісні;

  • Однією із традицій було  випікання пиріжків з зеленою цибулею;

  • Готували особливе частування “драбинка” — пиріг, на якому з тіста робили кілька “перекладин”, що символізували щаблі апокаліпсиса, його освячували та пригощали рідних, а також близьких.

 Вознесіння Господнє

Що означає свято Вознесіння Христа, чотири основні пункти:

  1. Вознесіння Христа — це духовна присутність Його всюди, без цього не було б дару Святого Духа;

  2. Христос вознесіння на небеса, щоб “підготувати місце для своїх послідовників”, для тих хто “у Христі” сподіваються, що колись будуть зі своїм Вчителем;

  3. Піднесення Сина Господнього доводить, що жертва була недаремною та прийнята Богом;

  4. Вознесіння означає, що на небі присутня людина, яка співчуває всьому живому на Землі, а також здатна бути його заступником.

Христос — це приклад для людства. Він пройшов усі стадії життєвого досвіду — народження, дорослішання, земні спокуси, страждання, а також смерть. 

свято Вознесіння Христа

Що не можна робити, а також  забороняє православна церква у великий празник:

  • Відмовляти нужденним у допомозі, бо за повір'ями, цього дня вулицями ходить Господь під виглядом жебрака, тому кожному хто цього потребує дають милостиню;

  • Не можна лихословити та розводити плітки;

  • Заборонено проводити обряд вінчання;

  • У цей день не проводять поминальні служби, також не відвідують кладовище;

  • Не можна плювати на землю — в цей час по ній ходить Ісус Христос.

В тім на Вознесіння не забороняється працювати, особливо у теперішній час, коли не кожна людина може взяти вихідний, тому, що свято припадає на середину робочого тижня — четвер. Велике релігійне свято — Вщестя супроводжується особливим вітанням серед християн. У цей день вживають привітання — “Слава Ісусу Христу!”, відповідають — “Навіки Слава!”. 

Саме цього дня паломники усього світу їдуть в монастир, що знаходиться на горі Єлеон, щоб побачити камінь з відбитком ноги Христа, з якого Він “відправився” на небо. 

свято Вознесіння Христа

Молитва на Вознесіння Господнє, яку прийнято читати у цю дату:

Господи Ісусе Христе, Боже наш, що зійшов із Небесних висот спасіння нашого заради нас духовною радістю у святі й пресвітлі дні Воскресіння Твого, і поки що після звершення земного служіння Твого від нас на небо зі славою праворуч Бога й Отця!

У цей ясний і весь світлий день Божественного на небеса сходження Твого земля святкує й радіє, радіє й небо Вознесінням днесь Творця тварюки, люди вихваляють невпинно, бачачи піднесене й занепале єство своє на Твоє, Спасе, здіймемо і на небеса кажучи: Хто то такий, що прийшов у славі, сильний у бою, Сей воістину Цар Слави?!

Сподоби і нам немічним, земна ще мудрствующая і плотоугодництво творити невпинні, схід Твій на небо страшний помишляю ще й проголошуючи, плотська і життєва відкласти піклування і з Апостолами Твоїми на небо нині зразки всім серцем своїм і всіма помилковими своїми, згадуючи, бо там на небі гору перебування наше є, тут же на землі ми мандрівники і приходьки, що відійшли з дому батька в країну далеко гріха.

Тому старанно просимо Тебе, преславним Вознесінням Твоїм, Господи, оживи нашу совість, її ж треба ніщо є у світі, виведи нас із полону цього гріховної плоті та світу і сотвори нас нагірно мудрствувати, а не земно, бо й не до того собі догоджати будемо та жити, а Тобі, Господи, Богові нашому, служити будемо та працюватимемо, доки, зрекшись плоті й пройшовши беззахисно повітряні митарства, досягнемо небесних панів Твоїх, а там, що по правицю величі Твоєї, з Архангелами й Ангелами та всіма святими прославляти будемо Вселенське ім'я Твоє з Безначальним твоїм Отцем, і Пресвятим, і Єдиносущністю, і Животворящим твоїм Духом, нині й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

***

Боже, Твій Син сьогодні на очах апостолів вознісся на небо. Зроби, щоб ми, згідно з обітницею, удостоїлися Його присутності з нами на землі та життя вічного з Ним у небі. Який з тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Боже, на віки віків. Амінь.

***

Всемогутній Боже, Син Твій Єдинородний, наш Господь Ісус Христос, вознісся на небеса. Дай, щоб ми також возносилися в серці й розумі та постійно перебували там із Ним, Господом, Який живе і царює з Тобою і Святим Духом, один Бог, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

***

Привітання з Вознесінням Господнім, якими можна поздоровити всіх рідних, друзів та знайомих:

Нехай великий Бог

Пошле вам радість в хату,

Міцне здоров’я й літ юрбу густу,

І доленьку усміхнену багату,

І пісню українську золоту.

Нехай до вас в оселю щастя прилетить

Внесе на крилах свіжість світанкову,

І оптимізму сонячне тепло!

***

Господь вознісся в небеса і тим самим подарував нам надію на щастя і світле майбутнє. Нехай Він береже тебе згори, нехай кожна молитва, сказана твоїм серцем, буде почута. Зі святом!

***

Вітаю з Вознесінням! Нехай Господь охороняє вашу сім'ю від зла і негоди і дарує вам благополуччя, любов і благодать. Нехай на серці буде світло і спокійно, кожен день приносить радість і позитив.

***

Від щирого серця вітаю зі світлим днем Вознесіння Господнього! Нехай ваш дім зігріє сонце і промені наповнять його добром, радістю, щастям! Бажаю взаєморозуміння, дружної сім'ї і міцної любові!

***

Вітаю зі світлим святом Вознесіння Господнього! Нехай життя складається з радісних моментів і приємних дрібниць, буде сповнене любові, добра і теплоти людських сердець! Більше благих діянь, чудових сюрпризів, чарівних подій! Насолоджуйся дивовижним світом, вір в себе і проживи гідне життя!

***

Вітання з Вознесінням Господнім у прозі та віршах:

Зі святом сьогодні

Я вас всіх вітаю!

У свято Вознесіння

Здоров'я бажаю!

Бажаю вам щастя,

Надії й любові!

Завжди щоб Господь

Був у кожному слові!

Вознесіння Господнє —

Свято світла й добра!

Побажаємо ж сьогодні

Всім вам миру і тепла.

***

Вітаю зі святом я сьогодні вас!

Це день великий і великий час!

Вознесіння Господнє — святої віри знак,

Воно радує нам душу, розганяє морок

Сірих буднів, тяжких днів —

Надія для простих людей.

Нехай не залишить віра вас,

Щоб із вами кожну годину!

***

Проспівали пташині голоси,

Піднісся він, щоб нам допомогти,

Будь-які біди перемогти.

Щоб жили у мирі всі завжди,

Натхненні силою добра.

І вітаючи в цей день,

Мені хочеться бажати,

Щоб зберігала на землі

Вас божа благодать.

***

Вознесіння Господнє

Звістку добре несе.

Хай з радістю сьогодні

Господь дарує все!

Хай буде з вами щастя,

І божа благодать!

Тоді негоди всякі

Вас будуть оминать!

***

А також картинки з Вознесінням Господнім:

картинка з Вознесінням Господнім

картинка з Вознесінням Господнім

картинка з Вознесінням Господнім

картинка з Вознесінням Господнім

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?