Яких змін потребує український ринок озброєнь
Категорія
Блоги
Дата публікації

Яких змін потребує український ринок озброєнь

Валентин Бадрак
Валентин Бадрак

Як стимулювати розвиток українського ринку озброєнь, чому приватні структури мають стати повноцінними учасниками переозброєння армії, якими є плани Ліги оборонних підприємств, - у відеоблозі Валентина Бадрака на ONLINE.UA

Головним завданням Ліги оборонних підприємств України ми визначили зміну правил гри на внутрішньому ринку України для приватних оборонних підприємств.

Я нагадаю, що Лігу ми створили наприкінці 2016 року, і сьогодні до неї входить понад 30 приватних оборонних підприємств України. Вони мають досить великі амбіції і досить конструктивні наміри щодо співпраці з владою, щодо налагодження державно-приватного партнерства, і особливо – щодо того, що стосується вдосконалення переозброєння національної армії, і загалом сил оборони України.

Читайте також: Україна готується знищувати російські танки без зброї з США - The Wall Street Journal

Ми визначили декілька завдань. Перше завдання – це прийняти, або сприяти прийняттю декількох найважливіших законів. Зокрема, закон про створення та виробництво озброєнь та військової техніки, закон про захист інвестицій, або про державно-приватне партнерство, закон про військово-технічне співробітництво.

Важливим елементом зростання потужності приватних оборонних підприємств є ліквідація методичних рекомендацій, підписаних міністром оборони, які визначають норми прибутків на роботи до 20% і на комплектуючі – до 1%. Ми вважаємо, що це є не конструктивний підхід і не може забезпечити розвиток оборонних підприємств України.

Другий важливий елемент на майбутнє – розширення можливостей державно-приватного партнерства для створення спільних проектів з державними підприємствами, де приватні оборонні підприємства зможуть без проблем для себе брати участь у великих проектах, вкладати кошти з гарантією повернення цих інвестицій і бути повноправним учасником процесу переозброєння Збройних Сил України.

Нарешті, ще один елемент – це можливість виходу приватних українських оборонних підприємств у вільному режимі на світові ринки озброєнь.

Ми вважаємо, що система військово-технічного співробітництва, яка створювалася ще всередині 90-х років, є застарілою, є занадто зарегульованою. Сьогодні вона стримує потенціал оборонних підприємств.

За нашими підрахунками, в разі, якщо буде вільний доступ приватних оборонних підприємств до світового ринку озброєнь, то потенціал реалізації озброєнь та військової техніки на зовнішньому ринку збільшиться з нинішніх 725 мільйонів доларів до десь 3 мільярдів доларів щонайменше.

От такі найближчі плани Ліги оборонних підприємств України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?