Як відшукати психологічні ресурси для зцілення напередодні Різдва?
Категорія
Блоги
Дата публікації

Як відшукати психологічні ресурси для зцілення напередодні Різдва?

Богдан Ткач
Богдан Ткач

Новорічні свята — це уявна реальність. Допоки більшість людей щиро вірять у це, вона існуватиме. Конструктив новорічних уявних сутностей полягає в об’єднанні всього людства, що зменшує рівень неприязні один до одного.

Де знаходиться у мозку людини Дух Різдва?

Американські нейропсихологи провели дослідження «Де знаходиться у мозку Дух Різдва?», під час якого люди, яких помістили в апарат МРТ, реагували на новорічно-різдвяні стимули.

Дослідження отримало таку назву, тому що в сучасній англосаксонській культурній традиції свято Різдва і свято Нового року об’єднані одним часовим кластером і одними легендами про цю подію.

Виявилося, що у процесі пригадування цих свят, мозок сам спалахує, як «різдвяна ялинка».

При цьому активуються всі центри радості та тім’яна ділянка, але відбувається це у тих, хто прикрашав ялинку, готував подарунки й сам їх отримував. Хто цього не робив, не мав такої реакції, яка, по суті, є одним із психологічних ресурсів зцілення.

Тому вся обрядова складова святкування Нового року та Різдва позитивно впливає на всі відділи мозку.

Яка частина мозку людини відповідає за новорічні та інші свята?

Умовно можна сказати, що людський мозок складається з трьох мозків: мозку рептильного, мозку ссавців і мозку приматів. Кожен з них має різний філогенетичний вік і різні принципи функціонування та різні функції.

Швидкість перекорвертовування інформації з одного мозку в інший становить 9 секунд. Тому вибір, який ми точно зробимо, ми усвідомлюємо згодом.

Отже, перший мозок — рептильний, має вік 100 мільйонів років, відповідає за життєзабезпечуючі функції організму: дихання, серцебиття, сталість внутрішнього середовища тощо. Він простий, надійний і знаходиться в самій основі мозку. Він містить центр болю і страху.

Він нас оберігає від небезпечної поведінки, наприклад, блокує рухову систему, коли ми підходимо до провалля. Саме він змушує нас прагнути до домінування, експансії простору та максимально створювати собі подібних. Полюбляє він тоталітарні суспільства і примус.

Він просто шаленіє від церемоніалів та ієрархічності. Крім того, він відповідає за біоритми і дуже любить річниці, свята, а особливо новорічні та різдвяні.

Якщо не святкувати свята, то він збивається з ритму і в людини порушується сприйняття соціального часу, виникають неврози та неспокій. Варто сказати, що назва “рептильний” є символічною, бо він схожий на мозок рептилій.

З рептильного мозку виник нюховий мозок (лімбічний) — мозок ссавців. Він має 50 мільйонів років, знаходиться в глибині мозку. Він відповідає за наші емоції. Любить враження, стабільність і турботу.

Світ, у якому цей мозок любить існувати, — це споживацьке суспільство та середовище брендів. Цінує тих осіб, які приносять враження, незабутні емоції та мотивацію. А також новорічні костюми, подарунки, ялинку, танцівниць-снігуроньок тощо.

Назва мозку також умовна, проте така конструкція мозку характерна всім ссавцям, тому ми емоційно можемо легко спілкуватися з собаками, котами, дельфінами та іншими ссавцями.

З центру сексуального нюху мозку ссавців сформувалися великі півкулі мозку — мозок приматів. Виник він з метою інтеграції всієї діяльності для реалізації соціально-еротичних колективних стосунків. Виник він 1,5 — 2,5 мільйонів років тому. Тому у всій нашій інтелектуальній діяльності присутній сексуальний компонент.

Цей мозок оперує образами, символами, поняттями і швидко їх розпізнає, класифікуючи на небезпечні, незрозумілі чи радісні. Він, оперуючи символами та образами, практично подвоїв світ і наповнив його фікціями, соціальними конструкціями, ілюзорними переконаннями, ідеологемами тощо.

Мова йде не про шаманів з бубном, а про осіб, які його у своїх фантазіях про світ і місце людини в ньому, перевершують у сотні разів. Зокрема, це, наприклад, юристи, які пропагують віру у закон і справедливість, яка діє на певній території і для певної категорії людей. За межами цієї території чи через військову інвазію групи людей з іншої території існування цієї релігійно-містичної уявної реальності про закон нівелюється.

Українці об’єднуються навколо ідеї України та боротьби за незалежність

Уявна реальність — це не брехня, а витвір передньої частини мозку — чолової кори (“орган цивілізації”), яка відповідає за приписові знання. Тобто, не про те яким є світ, а яким він має бути. Часто наші очікування і віра у щось руйнується в об’єктивній реальності.

На жаль, ми самі переконалися, наскільки світові організації виявилися не продуктивними у боротьбі за справедливість, зокрема ООН, чи за гуманне ставлення — Червоний хрест. Перелічувати можна довго.

Здавалося б, така ірраціональність є вадою людини. Насправді, ні. Це метакогнітивна революція в еволюційному процесі приматів. Зазвичай людські групи можуть на основі особистої взаємодії знати один одного і легко самокеруватися до 150 осіб. Це ми бачимо, коли люди злагоджено діють у військових підрозділах, де всі одне одного знають.

Якщо група збільшується, то вона розпадається на нові групи, де з’являється ієрархія з альфа особи, коаліції, ідеологічних працівників, групи силового примусу і групи пересічних осіб, які ходять на роботу і назад додому.

Завдяки надуманим поняттям в які вони вірять, люди змогли об’єднатися у великі групи, які нараховують мільярди. Українці з Хуста і Харкова, які живуть на відстані тисячі кілометрів і не знайомі, легко об’єднуються навколо ідеї України та боротьби за незалежність своєї країни від російських окупантів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?