Заборона російських соцмереж: не треба було просувати "русский мир"
Категорія
Блоги
Дата публікації

Заборона російських соцмереж: не треба було просувати "русский мир"

Володимир Цибулько
Володимир Цибулько

Про резонансний указ Петра Порошенко про нові санкції проти Росії та заборону російських соцмереж - у блозі Володимира Цибулька на ONLINE.UA

Президент Петро Порошенко став справжнім українським націоналістом, одним махом заборонивши цілий блок російського бізнесу в Україні. Він подбав, в першу чергу про інформаційну безпеку, а по-друге, розставив дуже багато акцентів на перспективу. Адже три роки патріотичні кола наполягали і тиснули на президента, щоб заборонити функціонування, наприклад, тих самих російських соціальних мереж, російських банків… Справді, взаємопроникнення російського і українського бізнесу досить велике, і проникнення українського бізнесу на територію Росії теж немале. Але проникнення російського бізнесу на тлі агресії завжди сприймалося громадянами боляче; причому громадяни не замислювалися, що частина цього російського бізнесу – це ж їхні ж робочі місця. Чому, власне, і тягнувся цей вердикт стільки часу – аж на третьому році військових дій президент пішов на цей жест.

Та пригадайте, скільки у тому самому 2015 році українців говорили, що Росія – це наши брати. Але зараз більшість українських громадян точно переконана – росіяни ніякі не брати, Росія це агресор.

Той самий "ВКонтакте"… Ціла історія була, як ФСБ витіснила Павла Дурова, засновника і технолога цього проекту. І, власне, соцмережі і величезний сегмент IT – це все підрозділи ФСБ, які більше працювали на спецслужби, аніж на інтереси громадян. Тому, по суті, Україна витримувала певну паузу, аби обмеження доступу російського бізнесу несуттєво вдарило по діяльності українських компаній і підприємств.

Особливий акцент російської сторони – це величезна боротьба за "інтереси українського споживача". А те, що в тому самому "ВКонтакте" працювали більше 3 тисяч антиукраїнських груп, і ФСБшний менеджмент тільки стимулював функціонування цих груп?

Отже, відомо, що більшість компаній, діяльність яких припинена указом президента – це акціонерні товариства, і власники акцій живуть у різних частинах світу. Тож тепер нехай акціонери тиснуть на ФСБшний менеджмент і на гебістські традиції просування "русского мира" в Україні. Тому що, стаючи акціонером компанії, яка контролюється гебістською клікою, ці люди не дбали лише про бізнес. Хіба вони не підозрювали, що вони, по суті, інвестують в агресію проти України?

Тому указ президента сприйнятий с таким оптимізмом. А ще й заборона "георгіївських стрічок", теж дивного символа…

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?