Енергетичні пристрасті: ЗМІ клюнули на чергову російську "качку"
Категорія
Блоги
Дата публікації

Енергетичні пристрасті: ЗМІ клюнули на чергову російську "качку"

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Як російська пропаганда спекулює на темі українського "енергетичного колапсу", чи існує для України ризик залишитись без основного джерела ядерного палива, як через нескоординованість дій влади страждають споживачі газу й видобувні компанії, - у відеоблозі Михайла Гончара на ONLINE.UA

Зима скінчилась, астрономічна весна настала, і, здавалось би, градус енергетичних пристрастей повинен піти на спад. Не дивлячись на це, все відбувається навпаки. Пригадую, скільки впродовж зимового сезону було апокаліптичних "передбачень" щодо того, що не вистачить газу, потім не вистачить вугілля і взагалі настане енергетичний колапс. Нічого з цього не трапилось.

На жаль, всі ці "пісні" продовжуються. Чи не кожен тиждень з'являється якась нова тема чи підтема, яка повинна переконати пересічного споживача енергетичних ресурсів в тому, що колапс практично неминучий, і от-от відбудеться або вимикання електроенергії, або якісь переривання з подачею газу тощо.

Останній витвір (як це часто буває, з подачі російської пропаганди) - це те, що Україна залишиться без ядерного палива. Мовляв, Україна проходить вже котру зиму підряд завдяки атомній енергетиці, а компанія Toshiba, яка є власником альтернативного постачальника ядерного палива компанії Westinghouse, банкрутить останню. А раз така справа, то "зрозуміло", що Україна не отримає того ядерного палива, якого вона минулого року накупила найбільше в Westinghouse, ніж будь-коли раніше.

Читайте також: Україну чекають радісні новини щодо газу: в мережі пояснили гучне рішення "Газпрому"

Багато наших ЗМІ клюнули на цю "качку", тому що насправді ніякою новиною це не є, оскільки ще минулого року було відомо, що японці будуть по процедурі банкрутства виконувати дії щодо Westinghouse. Але на функціонуванні виробництва в швецькому містечку Вестерос, завод якого є постачальником ядерного палива зокрема і для частини українських атомних енергоблоків, практично це навряд чи позначиться. Це підприємство є самодостатнім і бізнесово автономним. Воно існувало до Westinghouse, до Toshiba, і спокійно продовжуватиме своє існування і без японської Toshiba, якщо процедура банкрутства буде завершена. Але, тим не менше, своєрідний "атомно-пропагандистський імпульс" було здійснено.

Безперечно, свій внесок додав і національний регулятор. Національна комісія регулювання енергетики і комунальних послуг "порадувала" споживачів і суб’єктів господарської діяльності в газовому секторі тим, що відтепер буде плата за підключення до газових мереж – як для споживачів, так і для видобувних компаній.

Читайте також: У Гройсмана прояснили скандальну ситуацію з новою платою за газ

З одного боку, це виглядає як абсолютно європейська практика - так дійсно є в країнах Європейського Союзу і не тільки. Але з іншого боку це виглядає як крок, який спрямований на задоволення певних апетитів і демонструє некомплексний підхід, тому що це означає виникнення додаткового фінансового навантаження як на споживача, так і на видобувника.

І отут парадокс: з одного боку, уряд намагається проштовхнути через парламент і реалізувати стратегію нарощування видобутку власного газу, що є абсолютно доцільним і необхідним в умовах, коли проти України продовжується агресія гібридного типу; з іншого боку, регулятор по суті нівелює дії уряду, спрямовані на те, щоб знизити ставку рентної плати, зробити більш оптимальним не тільки фіскальний, а й в цілому інвестиційний режим.

А регулятор вводить додаткове оподаткування, оскільки плата за приєднання газовидобувної компанії до мережі магістральних газопроводів буде практично додатковим тягарем на і без того небезпроблемну економіку видобутку - особливо коли мова йде про буріння нових свердловин.

Таким чином, на жаль, ситуація виглядає так, що в державному механізмі "не відає ліва рука, що творить права". Цим користуються зовнішні сили, намагаючись внести свої, так би мовити, "корективи". А головне – посіяти додаткову порцію паніки, зневіри у власних можливостях, і взагалі - додаткову порцію хаосу.

Як пройшли зимовий хаос, так пройдемо і літній. Завдяки зусиллям влади, чи, швидше, всупереч діям влади.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?