Польща завдала удару по європейських посіпаках путінських газових потоків
Категорія
Блоги
Дата публікації

Польща завдала удару по європейських посіпаках путінських газових потоків

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Польща завдала потужного удару по німецьких і європейських у цілому посіпаках путінських газових потоків! Рішенням Суду ЄС відхилено скаргу Німеччини на польські правові дії по обмеженню використання газопроводу-відводу (OPAL) від Північного потоку-1 відповідно до чинного енергетичного законодавства ЄС.

Якщо винести за дужки історію суперечки та юридичну казуїстику, то це рішення означає, що існуючий ПП1 може використовуватись тільки на 50% потужності. Ухвала Суду ЄС кладе край польсько-німецькій суперечкці, яка триває з 2016 року.

Газпром останніми роками пафосно відзначав, що він використовує ПП1 не на 100%, а значно більше. Так, наприклад, у 2020 році було протранспортовано 59,2 млрд. куб.м при проектній потужності в 55 млрд., тобто 107,6%. Відтепер має бути тільки 50%.

Показово, що в ухвалі Суд ЄС прямо відзначив, що відповідно до статті 194 (1) TFEU (Treaty on the Functioning of the European Union, Договір про функціонування ЄС - прим. моя) політика Європейського Союзу в енергетиці має на меті діяти в дусі солідарності між державами-членами, забезпечити функціонування енергетичного ринку та безпеки енергопостачання в ЄС.

Суд зазначає, що принцип солідарності є основним принципом права ЄС (!).

Це рішення автоматично тягне аналогічні наслідки і для Північного потоку-2. Але, звісно, не потрібно мати ілюзій стосовно того, що російсько-німецький тандем припинить зусилля по нищенню енергетичної солідарності ЄС і з пошуку нових варіантів в обхід законодавства ЄС.

Отже, польська сторона не зупинялась у своїх зусиллях з приведення функціонування ПП1 у відповідність до законодавства ЄС. Солідарними з польськими були дії Литви та Латвії, як країн-членів ЄС. Також і Нафтогаз доклав своїх зусиль, хоча його можливості вплинути були скромними, бо Україна не є членом ЄС.

Тому тепер потрібно спільними польсько-українсько-литовсько-латвійськими зусиллями продовжити протидіяти ПП2 тут в Європі. На тому березі Атлантики теж не все втрачено. Припускаю, що сьогодні фрау Меркель буде не така радісна як на фото Газпром-шоу з пуску ПП1 у 2011 році.

Перед зустріччю з "дядечком Джо" Суд ЄС нагадав їй про верховенство права!

Отже, ще не вмерла Європи ні сила, ні воля:)

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?