США можуть постачати додатковий газ в ЄС
Категорія
Блоги
Дата публікації

США можуть постачати додатковий газ в ЄС

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Агенція Reuters повідомила, що США обіцяють енергетичну підтримку Європі у разі конфлікту з Росією.

США можуть постачати додатковий газ в ЄС. Вашингтон провів перемовини з кількома міжнародними енергетичними компаніями щодо планів постачати природний газ до Європи на випадок непередбачуваних обставин.

Ця новина з розряду обнадійливих. Якраз про можливість і необхідність постачань газу в ЄС зі США, ми з колегою Igor Stukalenko писали у нашому аналітичному огляді "ЄВРОПА-2021: ВИПРОБУВАННЯ ГАЗПРОМІВСЬКИМ БАГНЕТОМ" на початку року, наводячи унікальний приклад Берлінського повітряного мосту 1948-1949 р.р.:

"Унікальний шанс зупинити російський наступ було змарновано минулої зими 2020-2021 р.р., коли газ був дешевий і в профіциті, ПСГ були переповнені. Ніщо не заважало Євросоюзу провести гібридну контратаку – натурні стрес-тести, відмовившись хоча б на кілька тижнів від російського газу, чим

послати відповідний меседж Кремлю.

Це стало би стримуючим фактором для Росії, яка б побачила, що ЄС може діяти нестандартно, на випередження і готовий піти досить далеко.

Російський наступ ще не пізно спинити у 2022-му. Але для цього зусиль неконсолідованої Європи буде недостатньо. Це можна зробити тільки у співпраці зі США. Звісно, за умови, що у Вашингтоні буде відповідне розуміння і бачення необхідності спрямувати весь обсяг американського СПГ до Європи, щоб максимально замістити російський газ.

Коли США будуть діяти так, як вони діяли під час радянської блокади Західного Берліну взимку 1948-1949 р.р., організувавши повітряний міст для доставки життєво необхідних вантажів, передусім, вугілля (!) літаками. Якби президент США Гаррі Трумен діяв, виходячи з комерційних резонів та «прагматичних» міркувань, Західний Берлін став би радянським".

Отже, незабаром ми почуємо волання з Москви, що "США агрессивно вытесняют дешевый российский газ из Европы".

На фото внизу завантаження партії вугілля на літак C-54 ВПС США на аеродромі Фасберг для доставки в блокований Західний Берлін. Британський солдат керує водієм вантажівки та німецькими робітниками.

На іншому фото СПГ-танкери зі США прямують до Європи, яку тримає на голодному газовому пайку "Газпром".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?