Мародери
Категорія
Блоги
Дата публікації

Мародери

Максим Розумний
Максим Розумний

Атмосфера дерибану не дає лікарю лікувати, полісмену охороняти порядок, професору нести освіту, програмісту програмувати, державному чиновнику управляти. Кожен шукає дармові коврижки, сідає "на потоки" і втрачає свій життєвий шанс бути майстром своєї справи. Або змушений це робити на іншій території. Про пострадянське мародерство — у блозі Максима Розумного на ONLINE.UA.

Радянський Союз впав, і на його руїнах зродилися нові форми життя. Їх головна ознака – паразитування на рештках. Індустрія, державний апарат, соціальні інститути, артефакти, усе, що складало цілісний "народно-господарський комплекс", раптом стало величезним смітником, на який у пошуках поживи вийшли мільйони так само "бесхозних" рабів колишньої імперії.

Колективний власник майна, суб'єкт радянської модернізації і суверен радянської держави розчинився в ентропії, і значна кількість нічийного барахла перетворила країну за залізною завісою на найбільшу в світі територію тотального мародерства.

Серед рештків можна було знайти досить пристойні "вєщі" - який-небудь трубопрокатний завод, чи пароплав, чи партію кишенькових ліхтариків. Вони дістались найспритнішим і найбільш агресивним. Ці майже справні речі пару десятків років ще служили новим господарям разом із майже дармовою робочою силою, що так само залишилася у спадок від СРСР. Найрозумніші одразу переводили прибуток у валюту і виводили за кордон. У когось крутилась голова від халяви, вони купували мерседеси, дуріли по кабаках і лягли в могили біля спонсорованих ними монастирів. А хтось мусив задовольнитися жебрацькою пенсією чи каналізаційним люком.

Проблема в тому, що поки утилізація рештків модерну не закінчена, нічого нового на цій землі не виросте.

Якщо можна вкрасти, ніхто не буде заробляти. В умовах вільної конкуренції той, хто приходить і відбирає, буде завжди "успішнішим", ніж той, хто творить і вдосконалює.

Це стосується не лише матеріальних рештків модерну, але й інтелектуальних, культурних, а також соціальних статусів та ідентичностей. Хтось приміряв піджак секретаря парткому, хтось сів на професорській кафедрі, хтось уявив себе місцевим алькапоне. До вітчизняного смітника додалися ще гори іноземного секонд-хенду. І усе це сто разів уже перепродувалося і перешивалося.

Те саме в сфері суспільної свідомості й публічної політики. Ніхто не буде творити нових смислів, поки можна смикнути електорат за ниточки старих ідеологічних штампів, спекульнути чиєюсь мрією і наступити на рубець старої модернізаційної травми.

Клондайк поступово вичерпується, дехто вже проходить дно і копає далі. Так з’являються копанки замість шахт, бурштиновий видобуток на Волині, вила з гноєм у стінах парламенту і т.д.

Найбільша проблема в тому, що на цій території мародерства усе несправжнє, і всі не на своєму місці. Атмосфера дерибану не дає лікарю лікувати, полісмену охороняти порядок, професору нести освіту, програмісту програмувати, державному чиновнику управляти. Кожен шукає дармові коврижки, сідає "на потоки" і втрачає свій життєвий шанс бути майстром своєї справи. Або змушений це робити на іншій території.

І добровільно ніхто не зупиниться. Це психоз, це залежність. Тільки гамівні сорочки, або повна утилізація – себто чистий аркуш.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?