Про Грету-Відважне серце та номінацію на Нобелевську премію миру
Категорія
Блоги
Дата публікації

Про Грету-Відважне серце та номінацію на Нобелевську премію миру

Марина Саприкіна
Марина Саприкіна

На корпоративних тренінгах з корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) останнім часом, коли ми говоримо про те, для кого КСВ, то я наводжу приклад Грети Тунберг. Дівчинки зі Швеції, яка створила революцію в еко-русі, і виступає за те, щоб уряди активніше боролися зі змінами клімату. І вона - якраз уособлення нового покоління, яким НЕ байдуже, в якому світі їм жити.

У вересні 2018 року вона перестала ходити до школи, а замість цього - стала ходити під стіни шведського парламенту і вимагати більших дій від Швеції у боротьбі зі змінами клімату. Відповідаючи на жарти "ти просто не хочеш ходити до школи", вона відновила відвідування школи, але кожну п'ятницю продовжила походи до парламенту. В неї неймовірна кількість послідовників-школярів у всьому світі. І коли прем'єр-міністр Австралії покепкував "краще б до школи ходили", вона теж може кепкувати і сказати (як і сталось на конференції ООН зі змін клімату): "Ви-політики-вже наробили справ - тепер ми будемо боротися зі змінами клімату".

Але вражає її історія. ЇЇ родич - Нобелевський лауреат, людина, яка визначила вплив СО2 на зміни клімату, вона із заможної родини, мама - телеведуча. Грета хворіє на синдром Аспергера (це одна з форм аутизму), і як вона сказала, їй важко говорити, коли немає потреби, але зміна клімату - це питання, коли вона не може мовчати. Але розпочала зміни вона з власного оточення - переконала своїх рідних перейти на свідоме споживання і навіть до Катовіце, на конференцію ООН зі зміни клімату, вона не летіла, а їхала електрокаром.

Неймовірно захоплююсь цієї дівчинкою. І те, що її номінували на Нобелевську премію миру, - це шана тому, що вона робить. І захоплення. І переконання - маленькі кроки призводять до великих справ. До сталих міст та спільнот (SDG 11), до інновацій (SDG 9), до боротьби зі змінами клімату (SDG 13) - та практично до виконання всіх цілей сталого розвитку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?