Чому виникають осад та токсичність у стосунках?
Категорія
Блоги
Дата публікації

Чому виникають осад та токсичність у стосунках?

Віталій Луньов
Віталій Луньов

Одного разу, одна мудра людина мені порадила: "Потрібно завжди враховувати в житті 3 речі. Сон, соціум та стосунки".

Чому? По-перше, третину свого часу ми проводимо уві сні. З 60-ти років, які людина умовно проживає, близько 20 років вона спить. Іноді це звучить катастрофічно: проспати 20 років свого життя.

По-друге, третину свого життя людина проводить у так званих інститутах соціалізації - навчання і професійна діяльність.

І третє — це те, що людина живе в стосунках.

Давайте розберемо кожен із цих трьох елементів. Якщо ми 20 років спимо, то там, де, як та з ким ми спимо — має бути дуже дотичним до нас та якісним.

Друге: якщо ми третину життя працюємо чи навчаємося, це мають бути колективи і стосунки, які не мають завдавати нам надмірний дискомфорт чи негативно впливати на наше життя.

І третє - людські стосунки. Людські стосунки — сфера життя, яка регламентується не лише нами, а й традиціями, певними упередженнями і очікуваннями у відповідності до цих традицій.

Пригадайте початок пандемії COVID-19: всі карантинні обмеження призводили до того, що у людей з’являлася депресія та інші деструктивні стани. Це відбувалося навіть не у зв’язку з захворюванням, а через зміну звичної моделі стосунків та поведінки.

Від чого найбільше страждають стосунки між людьми

В психології зазвичай говорять про те, що є нормативні кризи в стосунках. І вони, згідно різних досліджень, збігаються з якоюсь річницею. Однак з цією теорією можна багато чого нафантазувати.

Насправді ж, найбільше стосунки зазнають лиха у тих випадках, коли вони від самого початку були побудовані на дуже суперечливих, незрозумілих один для одного сенсах, або іншим словом на конфлікті.

Це такий конфлікт, який на себе не звертає певної уваги протягом певного часу, оскільки може компенсуватися переживанням чогось іншого.

Наприклад, дитина, яка час від часу хворіє, може відволікати від конфлікту, який є між партнерами.

На фоні всього цього з’являються певні режими стосунків, які дозволяють уникати афекту, який би мав у нормальний спосіб вийти на поверхню і поставити під ризик та
сумнів ці стосунки.

Одним із таких компенсаторів дуже часто виступає стан ревнощів. Про що взагалі йдеться, коли ми говоримо про ревнощі, про їх переживання?

Часом переживання ревнощів пов’язане з тим, що в стосунках між людьми з’являється стан, який схожий на переживання нудьги.

 Що таке токсичні стосунки

Коли ми говоримо про токсичні стосунки, то що це за стосунки?

Колись до мене на консультацію прийшла жінка, в якої стосунки з чоловіком тривали вже понад 30 років, ці стосунки вона назвала модним словом "токсичні".

Вона розповіла, всю історію життя, усі біди та моменти. Але єдине, що мене здивувало, це чому вона прийшла на 30-у річницю?

Отже, це є дуже важливий момент, коли людина приходить до висновку про свої стосунки. Це найбільш динамічна частина нашого життя, яка завжди хитрить з нами.

Стосунки завжди хитрять, оскільки це та частина нашого досвіду, яка, як мінімум на половину, нами не контролюється. Але в цьому досвіді ми щоденно беремо участь.

Як соціальні штами впливають на стосунки

На жаль, дуже часто стосунки між близькими людьми регулюються ролями, названими соціальними штамами, які начебто визначають, яким ти маєш бути партнером у стосунках.

Це дуже цікавий спосіб відходу чи відсторонення від справжніх почуттів, які переживають люди в стосунках, прикриваючись роллю, яку ти маєш грати чи роллю, яку повинен грати твій партнер.

Саме це рольове очікування певний час дозволяє складним стосункам утримуватися, оскільки роль передбачає модель поведінки, а модель передбачає конкретні вчинки, про які можна домовлятися.

І так начебто люди переживають щастя від перебування один з одним. Це все
певною мірою є нормою.

Так, власне, і має бути в багатьох стосунках. І лише в кризових обставинах, коли, наприклад, вже очікування змінюються під впливом того, що з’являються нові проблеми чи нові задачі, чи змінюється взагалі парадигма життя, — в цей момент доводиться передомовлятися.

А звички, які пов’язані з програванням тої чи іншої ролі, лишаються незмінними. І від цього в стосунках, врешті-решт, з’являється те, що зветься осадом.

Що таке осад у стосунках

Осад - це те, що лишається в чистому вигляді, після того як можливість постійно детермінувати та імплементувати свою роль в партнерських стосунках вже стає неможливим.

Ця ідея осаду і стає основою того, що можна назвати у подальшому токсичними стосунками.

Чи будуть відбуватися стосунки у подальшому на цьому осаді, на цьому залишку?

Чи виникає можливість для їхнього перегляду? А за рахунок чого взагалі можливий перегляд стосунків?

З самого початку це стає можливим завдяки тому, що лишається пам’ять про почуття, і це є дуже важливим ресурсом у стосунках.

З іншого боку з’являється такий момент, коли людина вже починає доходити до цікавого висновку про партнерство, висновку про відсутність нереалістичних чи викривлюючих образів іншої людини, критеріїв, які ґрунтуються на цікавому феномені — феномені нарцисичного розподілу у стосунках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?