Отже, ваші зустрічі тепер онлайн
Категорія
Блоги
Дата публікації

Отже, ваші зустрічі тепер онлайн

Роман Зінченко
Роман Зінченко

Є пару дрібниць, які варто врахувати до супер-важливого дзвінка з інвесторами/партнерами/клієнтами:

1. Світло та його розташування. 

Дуже важливий момент, адже джерело світла згору і за вашою головою може дати яскравий відблиск лисини (було в мене таке), а лампа чітко позаду голови може дати неочікуваний світловий “німб”, який в наші дні можуть трактувати по різному. Верхнє освітлення може посилити тіні під очима. Тому важливе правило освітлення - шукайте положення, де джерело світла буде перед вами. Міняйте розташування джерела, своє розташування - і перевіряйте, чи ваше обличчя чітко видно, чи воно все ще темна пляма. Колись ви можете захотіти придбати спеціальну освітлювальну техніку, ала для початку може бути досить і денного світла

2. Фон, на якому говоритимете - та ваш одяг. 

Якщо в пошуках тиші для дзвінка ви перемістилися у ванну кімнату - принаймні, подбайте, щоб в кадр не потрапляла кришка унітазу. А загалом - однорідний, без дрібних візерунків, незахаращений фон - друг вашого іміджу. Те саме з одягом: уникайте дрібного візерунку, чисто білого та червоного кольору, деталей які можуть давати блиск і відволікати від ідеї дати вам замовлення.

3. Веб-камера та її розташування. 

Тут все просто: чим нижче розташована вебкамера, тим більше у вас підборідь. Злі виробники деяких ноутбуків взагалі вебку розмістили під екраном, тому її краще одразу заклеїти і вчепити зовнішню. Якщо використовуєте ноут для дзвінків - то раджу підняти його так, щоб вебкамера була на рівні очей. В мене для цього в рюкзаку складана підставка, а за її відсутності підійде і стос книжок. Зовнішня камера також на рівні очей. До речі, оптика різних камер дає вельми різну картинку: після переключення з вбудованої вебки MacBook-а на зовнішню Logitech батьки запитали чи я не схуд. Ваги цього припущення не підтвердили. Випробовуйте камери!

4. Ваш мікрофон та звукове середовище. 

І питання не тільки звуках “Черепахи Ахи” чи “Свинки Пепи” на фоні. Самі мікрофони можуть ловити паразитні звуки, ви можете давати поганий фон, перекочуючи олівець чи клацаючи ручкою, ваші співбесідники можуть шарудіти фольгою чи упаковкою від “рафаелок”. А раптовий сигнал мобільного поруч з мікрофоном може всіх оглушити на тому боці дзвінка. Словом, не клацайте ручкою, не шарудіть паперами, не торохтіть по клавіатурі (це драма для мене як любителя механічних клавіатур), не розпаковуйте “тишком” шоколадний батончик. Тестуйте, як чути вас у ваш мікрофон з колегою на тих платформах, які будуть використовуватися - до дзвінка. Моя улюблена bluetooth-гарнітура чомусь полюбляє відключатися десь на 20-й хвилині дзвінків через Google Hangouts - тому там я користуюся вбудованим мікрофоном. Якщо використовуєте виносний мікрофон - тримайте його на звукоізолюючому штативі. Якщо користуєтеся “петличкою” чи телевізійною гарнітурою - перевірте, чи не будуть об неї вдарятися довгі сережки (абсолютно реальна історія), блискавка чи гудзики. Домовляйтеся вимикати мікрофони всіх учасників дзвінка, крім мікрофона того, хто зараз говорить. Домовтеся про сигнальні слова для передачі віртуального мікрофону під час дзвінку.

5. Платформа для дзвінків. 

52 хвилини розмови телефоном з Німеччиною. Це мій особистий рекорд міжнародного дзвінка, після того як я не зміг підключитися до платформи відеодзвінків наших німецьких партнерів. Це дешевше, ніж роумінг в деяких країнах - але краще дайте собі час про запас, якщо ви будете спілкуватися через щось інше, ніж звична для вас система, якою ви користуєтеся через день. Про деякі платформи хочу ще написати пізніше.

6. Що ще може піти не так? 

Дуже багато: від демонстрації слайдів до підключення нових учасників. Тому тестуйте - і швидко пізнаєте майстерність відео-конференцій.

Напишіть, будь-ласка, в коментарях , чи вам це було корисним - і які ваші лайфхаки для відео-конференцій. А я завтра напишу трішки про те, чому виступ онлайн ніколи не буде таким, як виступ вживу - і як його зробити результативним.

Успіхів вашій справі - і давайте скрутимо шию цьому COVID-19 продуктивною онлайн-роботою!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?