Брудний дощ в Україні. Що це таке та чи варто його боятися
Категорія
Погода
Дата публікації

Брудний дощ в Україні. Що це таке та чи варто його боятися

брудний дощ
Джерело:  online.ua

В Гідрометцентрі звертають увагу на те, що в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях пройшли "брудні" дощі.

Чому Україну накрив брудний дощ

Як повідомляє пресслужба Миколаївського обласного центру з гідрометеорології, "брудні" дощі утворилися через пісок із Сахари, який раніше винесло на Балканський півострів.

23 квітня, циклон на Середземному морі виніс на Балканський півострів пил та пісок з Сахари. Зливові дощі "змили" більшу його частину на територію Греції та Болгарії. Оскільки висотні повітряні потоки мають західний переніс, циклон з Європи дійшов і до території України, — йдеться в повідомленні.

За словами місцевих синоптиків, вранці мешканці Миколаївської області могли спостерігати "брудний" дощ.

Що важливо розуміти, дощ і вітер південної чверті сприяють акумулюванню пилу і осадженню його з опадами.

Попередні висновки щодо якості атмосферного повітря в м. Миколаїв: перевищення гранично допустимих концентрацій завислих речовин (пилу) не зафіксовано, — наголошують експерти.

Окрім того, вони оприлюднили супутниковий знімок, на якому можна побачити, що циклон охоплює також Одеську і Херсонську області.

Фото: facebook.com/mykolaivhmc

Мешканці усіх трьох згаданих областей вранці публікували світлини із авто і будівлями вкритими дрібними краплями бурого кольору.

Фото: відкриті джерела

Брудний дощ є небезпечним

Українські та іноземні фахівці попереджають про те, що пил із Сахари, який перетворює звичайний дощ на “брудний” не тільки погіршить якість повітря та прискорить танення снігового покриву.

Ба більше, він чинить суттєвий вплив клімат і біологічні системи Землі.

Цей пил поглинає та відбиває сонячну енергію, здобрюючи екосистеми океану залізом та іншими мінералами, необхідними рослинам і фітопланктону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?