Категорія
Рецепти
Дата публікації

Фритата: прості рецепти приготування в домашніх умовах

Джерело:  online.ua
Фритата: прості рецепти

Фритата — це суто італійська страва. Буквально “frittata” – це “смаженя” чи “смажена”. Класичний рецепт фрітати — омлет приготований з різноманітними начинками, такими як сир, овочі, ковбаси та м'ясо. Неаполітанську версію страви готують з додаванням макаронів. Селянський варіант фрітати містить цибулю порей та пармезан. 

Історія італійської фритати

Слово “фритата” походить від італійського “friggere”, що переводиться, як “смажити”. Цим терміном називали смаження яєць у будь-якому вигляді — від омлету до тортилії. До кінця 50-тих років фрітатою вважали будь-який різновид омлету. В Італії омлет — це більше ніж страва нашвидкуруч. Більшість вважає фрітату простим омлетом, але ця національна італійська закуска має свої яскраві смаки та способи приготування. Блюдо відрізняється від омлету тим, що готується не тільки на пательні, але й допікається у духовій шафі. 

Історія італійської фритати

Сьогодні достеменно не встановлено, де і коли народилася фритата. Перше свідчення про неї знаходиться в «De re coquinaria» — це книга рецептів першого століття до нашої ери, від римського гастронома Марко Гавіо Апіція. Саме в цьому збірнику проілюстровані різні види омлетів, деякі з яких дуже оригінальні (з бузиною чи пелюстками троянд). Також існує легенда: “У 1535-му іспанський король Карл V, повертався з Тунісу, по дорозі зупинився у  містечку Падула (Салерно) в картезіанському монастирі. Місцеві жителі не вживали м’ясо і запропонували іспанському повелителю трапезу, що увійшла в історію, як найбільший омлет із тисячі яєць, ним нагодували короля та все його військо. Простий рецепт фрітати — це додавання карамелізованої цибулі, стиглих запашних томатів та витриманого Пармезану, не завадять скибочки хамону. 

Як приготувати фритату в домашніх умовах

Фритата збирається легко. Маючи лише кілька інгредієнтів, ви отримаєте яскравий, смачний та корисний сніданок. 

Ви можете приготувати майже будь-яку фритату з такими основними інгредієнтами:

  • Яйця – основний інгредієнт;

  • Жирні вершки – додають яєчній основі зволоженість і насиченість;

  • Сіль – це все, що вам потрібно, проста приправа;

  • Вершкове масло – щоб змастити сковороду і уникнути прилипання фрітати;

  • Сир – можна зміксувати 2 види сиру, наприклад  моцарела та козячий сир.

Це основні інгредієнти для рецепту фритата.

Варіації фрітати

Варіації фрітати

Тепер найцікавіше. фритата настільки універсальна, що ви можете змішувати різні начинки та інгредієнти, щоб отримати ідеальний сніданок. Як зробити фритату насиченою:

  1. Сир: озячий, фета, моцарела, пармезан, чедер і брі чудово підходять;

  2. Овочі: болгарський перець, броколі, спаржа, гриби, цукіні, цибуля, спаржа, помідори, часник, цибуля-порей, баклажани, цибуля-шалот і халапеньйо;

  3. Листова зелень: рукола, шпинат, капуста, листова капуста, мангольд;

  4. Варіанти молочних продуктів: жирні вершки є найкращим варіантом, але також можна використовувати  молоко;

  5. Трави: петрушка, цибуля, кріп або базилік.

Приготування фритати

Приготування фритати

Збийте яйця, вершки і сіль.

Наріжте овочі – кубиками наріжте помідори та болгарський перець.

Змастіть сковороду маслом і додайте овочі.

Полити яєчною сумішшю, зверху посипати сиром і запекти.

Фритата – це гарний привід для кулінарної творчості. Рецептів фрітати безліч, важко сказати з чим її не готують в сонячній Італії! В кафе можна зустріти яєчну страву з кабачками та нежирним сиром проволоне, моцарелою, шпинатом і фетою, броколі та сиром чедер. Класичну весняну фрітату готують зі спаржею.

Але в будь-якій варіації фритата виходить апетитною, повітряною і дуже смачною стравою. Крім того, внаслідок додавання овочів, зелені, яєць та мінімальній термічній обробці, страва з Італії є дуже корисною! Почніть свій ранок так, як це роблять справжні італійці, приготуйте смачний та поживний сніданок. фритата — ідеальна для тих, хто звик до правильного харчування і легкого початку дня. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?