10 правил безпечного поводження зі зброєю
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

10 правил безпечного поводження зі зброєю

10 правил безпечного поводження зі зброєю
Джерело:  online.ua

Будь-яка зброя, навіть пневматична, може завдати серйозних травм та навіть стати причиною смерті через її необережне використанні або неправильне зберігання. Гід Онлайн зібрав 10 основних правил поводження зі зброєю, дотримання яких допоможе вам уникнути нещасних випадків.

1. Будь-яка зброя – потенційно заряджена

Навіть якщо зі зброї давно не стріляли, а її патронник нібито пустий, це не означає, що можна забувати про правила безпеки та цілитись куди завгодно. Відомі випадки, коли залишений через недбалість патрон у стволі призводив до трагедії. Тож візьміть собі за правило – ніколи не спрямовуйте ствол на людей або на себе під час маніпуляцій зі зброєю, наприклад, її чищення або заряджання.

2. Зброя повинна зберігатися у надійному місці

Якщо ви не плануєте використовувати зброю певний час – розрядіть її, зніміть з бойового взводу та покладіть у сейф. Доступ до сейфу та пароль від замку не повинні мати сторонні люди, і тим більше – діти.

Якщо вам потрібно перенести зброю, наприклад, до тиру або на стрільбище, покладіть її у спеціальний чохол, тримаючи патрони окремо. Заряджати рушницю чи пістолет необхідно безпосередньо перед початком стрільби.

3. Не тримайте постійно палець на спусковому гачку

Вкрай небезпечно вважати, що якщо зброя поставлена на запобіжник, вона не несе жодної небезпеки. Це не так, адже будь-який запобіжний механізм може вийти з ладу. Тому коли не стріляєте, тримайте палець подалі від спускового гачка, щоб випадкового його не зачепити.

Також не натискайте на спусковий гачок, якщо зброя поставлена на запобіжник – це може призвести до пошкодження пружинного механізму.

4. Спочатку цільтесь, потім стріляйте

Ніколи не стріляйте навмання. Навіть якщо ви обрали мішень, ви повинні переконатися, що за нею ніхто не знаходиться, там немає вибухонебезпечних предметів, машин та житлових будівель. Також ніколи не робіть постріли "на звук" або "на рух, помічений боковим зором". Окрім цього, уникайте пострілів по стінам та іншим твердим поверхням – куля може відрекошетувати від них та влучити у вас або у випадкових людей.

5. Використовуйте тільки відповідні боєприпаси

Ні в якому разі не намагайтеся заряджати боєприпаси, що не відповідають вашому типу зброї. До прикладу, натівський патрон калібру 5,56 × 45 мм та радянський патрон калібру 5,45 × 39 мм мають схожі характеристики, та це не означає, що вони взаємозамінні.

Використання не призначених для конкретної моделі рушниці чи пістолету набоїв може привести як до виходу з ладу самої зброї, так і до нещасних випадків.

6. З несправною зброєю будьте особливо обережні

Якщо під час пострілу відбулася осічка, патрон "зажувало" при перезарядці, або виникли інші проблеми з ударно-спусковим механізмом, ні в якому разі не намагайтеся вирішити проблеми самому нашвидкуруч. Несподіваний постріл може статися у будь-яку мить. Несправну зброю слід віднести до спеціаліста на ремонт. Доки несправність не буде вирішена, стріляти з неї не можна.

7. Захищайте очі та вуха при стрільбі

Якщо ви займаєтеся стендовою стрільбо, ходите в тир або на полювання, подбайте про те, щоб захистити органи слуху та зору. Для цього слід придбати тактичні окуляри та тактичні навушники (або хоча б беруші). Це стосується не тільки вогнепальної зброї, а й деяких моделей пневматичних гвинтівок, постріли яких є досить гучними, особливо в замкнутому просторі.

8. Зброю потрібно регулярно чистити

Під час стрільби в стволі збирається нагар від пороху, який потрібно регулярно прибирати за допомогою шомполу та спеціальних неабразивних хімічних засобів. При сильному засміченні ствола траєкторія куль може відхилятися, а сама зброя може вийти з ладу. Також не можна допускати потрапляння сторонніх предметів у ствол. Якщо це сталося – в жодному разі не намагайтеся «вистрілити» їх. Скористайтеся шомполом.

9. Не займайтеся "апгрейдом" зброї, якщо не маєте досвіду

Різні модифікації зброї, наприклад укорочення, установка додаткових прицілів, дульних компенсаторів та іншого обладнання – справа досвідченого збройного майстра. Ні в якому разі не намагайтеся проводити такі маніпуляції самотужки – це може призвести до пошкодження зброї або травмування стрільця. Також не варто самому замінювати деталі, які вийшли з ладу.

10. Стріляйте тверезим!

Ніколи не сідайте за кермо та не беріть до рук зброї, якщо знаходитеся в стані алкогольного сп'яніння. Стрільба з будь-якої зброї потребує максимальної концентрації уваги, тоді як сп'янілий стрілець несе загрозу не тільки для себе, а й для оточуючих. Також ні в якому разі не довіряйте зброю іншим людям, які вживали алкоголь чи інші речовини, що змінюють свідомість.

Читайте також:

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Все про тактичні рукавиці

Як стати ефективним бійцем Збройних Сил України

Все про камуфляж: історія, види, забарвлення та назви кольорів

Як вибрати військову форму та доглядати за нею

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?