Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Джерело:  online.ua
Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Трагічні події історії потрібно пам'ятати хоча б для того, щоб не допускати їхніх повторів. Тому різноманітні дні пам'яті і відзначаються, навіть незважаючи на те, що вони пов'язані з речами, про які навіть думати не хочеться. І 27 січня відзначається саме одна з таких дат – міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. А Гід Онлайн зараз розповість вам докладніше про нього, його цілі та пов'язані з ним заходи.

Історія дня пам'яті жертв Голокосту

1 листопада 2005 року Генеральною Асамблеєю ООН було ухвалено рішення про організацію міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту 27 січня. За цю ініціативу висловилися понад 100 країн, а серед 6 ініціаторів цього рішення була і Україна. Втім, незважаючи на свою роль, офіційно у нас почали відзначати цю дату дещо пізніше – з 2012 року.

Чому саме 27 січня? А тому, що саме цього дня 1945 року війська Першого Українського фронту увійшли до Аушвіц-Біркенау, найбільшого табору смерті на території Східної Європи. І знайшли сліди численних військових злочинів, які нацисти відчайдушно намагалися приховати. Не вийшло – надто багато було жертв і надто добре педантичні німці вели документацію про свої дії.

А жертв було справді багато. Вважається, що під час масових етнічних чисток було знищено понад 6 мільйонів євреїв (з них 1,5 – з території України). Що на той момент становило десь третину всього єврейського народу. Але постраждали від Голокосту й інші нації, хоча на них загалом припало лише 10 відсотків від загальної кількості жертв.

Чому «холокост»? З грецької це слово перекладається як «повне спалення». Мабуть, найнаочніший опис того, що нацистський режим планував зробити з усіма, хто був «неправильним» за етнічною чи будь-якою іншою ознакою.

Значення дня пам'яті жертв Голокосту

меморіал пам'яті жертв Голокосту
Меморіал пам'яті жертв Голокосту. Фото: freepik.com

Головна мета міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту – шанування євреїв-жертв нацистського режиму. Однак є в нього і ширше значення – шанування пам'яті жертв геноцидів за расовою та релігійною ознакою у принципі. Тобто – і Голодомор, і геноцид курдів, і знищення етнічних меншин у Китаї, і політика апартеїду ПАР, і багато іншого.

Адже навіть незважаючи на те, що подібні порушення базових прав людини повторюються і в ХХІ столітті, їх не можна ігнорувати. У цьому й полягає широкий зміст міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту.

Пов'язані події

З численних подій, пов'язаних з днем пам'яті жертв Голокосту, варто виділити три найбільш значущі.

Резолюція ООН 60/7

У ній, крім офіційного запровадження самого дня пам'яті жертв Голокосту 27 січня, йдеться про заборону будь-яких форм заперечення чи виправдання Голокосту як такого. Так, досі зустрічаються люди, які кажуть, що: «Так їм і треба було. Можемо повторити.». Особливо багато їх на різноманітних російськомовних націоналістичних форумах, адже у всіх бідах «великої росії», звичайно ж, винні євреї. А з погляду міжнародного права, всі ці висловлювання тягнуть на статтю. Але руки цього права чомусь завжди виявляються короткими, коли це реально потрібне.

Також резолюція 60/7 спрямована на розвиток освітніх програм, покликаних донести до людей прості пункти декларації прав людини: ніхто не повинен переслідуватися через свої релігійні переконання або етнічну приналежність. На жаль, проводять ці програми там, де з розумінням базових прав і так все добре, а не там, де його реально варто покращувати.

Йом га-Шоа

В Ізраїлі є свій день пам'яті жертв Голокосту. І відзначається він 27 числа місяця нісана за їхнім традиційним юдейським календарем, тож щороку випадає на різні дні. "Шоа", у перекладі з івриту - "катастрофа". Саме цим терміном євреї називають Голокост, адже він справді став катастрофою для всього їхнього народу, від якого вони досі так до кінця і не оговталися.

Головна традиція – повсюдні сирени повітряної тривоги, після яких йдуть 2 хвилини мовчання. Зупиняється транспорт, припиняється будь-яка діяльність. Ну і, звичайно ж, цього дня у синагогах проводиться особлива служба. Почали відзначати цей день досить давно – ще у 1951 (причому сам Ізраїль був заснований лише у 1948), тож мова вже може йти про усталені традиції, пов'язані з цією подією.

А події після терористичної атаки з Сектору Газа кінця 2023 року показали, що євреї дуже серйозно ставляться до обіцянки «ніколи більше!». І готові реально діяти, а не «виражати серйозне занепокоєння».

День пам'яті жертв націонал-соціалізму

Почав відзначатись у об'єднаній Німеччині у 1996 році. Цього дня вшановувалась пам'ять усіх жертв нацизму, незалежно від їхньої етнічної приналежності. Все ж таки в Німеччині зробили правильні висновки з тих подій, тому досі докладають максимум зусиль, щоб звичайні люди дізнавалися про них правду.

Особливо цікавою була ініціатива німецького парламенту. Цього дня туди запрошують виступати тих, хто особисто пережив страхіття концентраційних таборів. Адже одна річ – читати знеособлені історичні зведення, а зовсім інша – бачити реальних людей, які постраждали від тих подій. І вже «знеособлювати» трагедію мільйонів не виходить – вона перетворюється на трагедію особистостей, яку набагато складніше ігнорувати.

Висновок

Головне завдання міжнародного дня вшанування жертв Голокосту – зробити так, щоб ті події ніколи більше не повторювалися. На жаль, із цим завданням сучасне міжнародне демократичне суспільство не впоралося. Просто тому, що незважаючи на історичний досвід, так і не набуло дієвих механізмів впливу на тоталітарні режими. Навіть на локальні, що вже казати про озброєних ядерною зброєю.

Залишається тільки сподіватися, що після нашої неминучої перемоги, міжнародні організації будуть реформовані так, щоб мати можливість дійсно ніколи більше не допускати геноциду за релігійною, етнічною чи будь-якою іншою ознакою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?