Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

6 червня — День журналіста України

Джерело:  online.ua
6 червня — День журналіста України

Журналістика, як професія з'явилася на теренах України, ще у дев'ятнадцятому столітті. Упродовж ста років, це направлення висловлювання думки намагалися активно розвивати, але шансів на те було не дуже багато. Журналістам дозволялося працювати в одному вузько профільному рівні — ленінізм, агітації та пропаганда, все інше було суворо заборонено.

З часу, коли Україна нарешті здобула незалежність, почалося відродження української журналістики та складнощі у цій професії були завжди — самоцензура, відбиток тоталітарного минулого, написання замовних матеріалів та багато іншого. Сьогодні ЗМІ відіграє важливу роль у житті нашого суспільства. В країні війна і журналісти ризикуючи своїм життям та здоров'ям збирають всю важливу інформацію, розказують правду, ведуть боротьбу з ворогом на інформаційному полі. 

Історія виникнення свята та цікаві факти про журналістику 

День журналіста — свято, яке відзначають шостого червня. Ця дата була обрана не випадково, саме у цей день 1992 року — українську спілку журналістів було прийнято до Міжнародної спільноти журналістів у Брюсселі. У 1994 році указом першого Президента України (Леонід Кравчук), було встановлено дату святкування професійного журналістського празника. Деякі цікаві факти про журналістів та їхню роботу:

  • Журналіст — походить від французького слова Journal, що означає “газета”. Papiеr Journal — це “щоденний папір”, відповідно журналіст — вісники, які приносять щоденні звістки;

  • Прототипом першої газети стали стародавні рукописи з новинами, наприклад, Юлій Цезар випускав “Діяння сенату”, трохи згодом це було видання — “Щоденні громадські дощечки”, у 911 році в Китаї почали публікувати “Столичний вісник” (Цзінь бао);

  • Перша друкована газета вийшла в Страсбурзі — на вулиці був 1605 рік, перше щоденне видання почали публікувати у Британії — 1702 рік (газета мала назву “The Daily Courant”), перша газета в Україні виходила щотижнево з 1776 року, вона мала назву “Gazette deLeipol” та друкувалася французькою мовою;

  • Українську спілку журналістів було створено у квітні 1959 року;

  • Жовтень 1905 року — С. Єфремов опублікував, вперше в Україні статтю  українською мовою — з назвою “Чи буде суд, чи буде кара”;

  • Представників журналістської професії в Україні називають “четвертою владою”;

  • “Репортери без кордонів” — правозахисна організація, де України посідає дев'яносто сьоме місце;

  • “Загальний щоденник земських законів і уряду для коронної області Галичини і Володимерії з князівством Освецімскім і Заторським і з великим князівством Краківським” — видання, купити яке можна було у дев'ятнадцятому столітті;

  • Телерадіостудія МОУ була створена у День журналіста України, компанія упродовж тридцяти років висвітлює військове життя.

День журналіста України

День журналіста 2024 у перший четвер літа. Кращим представникам професії вручають нагороди та відзнаки. Бути медійником у сучасному світі досить  нелегка справа, оскільки життя сучасної людини протікає в епоху швидкої зміни інформації та технологій. Журналіст повинен бути завжди в курсі останніх подій та тенденцій, працювати з новими технологіями та соціальними медіа, а також оперативно реагувати на виклики, які виникають у процесі праці. Крім того, журналіст має бути етичним та відповідальним, дотримуватися певних стандартів та перевіряти інформацію на достовірність. Велика кількість людей довіряє журналістам, саме тому ця професія важлива. 6 червня День журналіста — свято кореспондентів, репортерів, редакторів і всіх, хто працює в медійному просторі. 

Місією кожного журналіста є створення історії сьогодення – без різних прикрас, правдиво й об’єктивно відображаючи реальні події. Через певний проміжок часу наші нащадки матимуть змогу аналізувати роки, під час яких доводиться жити теперішньому поколінню, не лише з навчальних підручників, а й із газетних і телевізійних архівів. 

Хто такий медійник та кого вітати з Днем журналіста 

Мабуть, найрозумніша та найбільш обізнана людина — це журналіст. Люди, котрі працюють у цій сфері можуть розтлумачити будь-яку інформацію, цікаво її подати, гарно розповісти будь-яку новину та зацікавити аудиторію. Ця професія підійде для людей, які люблять: подорожі, багато писати та спілкуватися з іншими людьми, знаходити потрібну інформацію тут і зараз, брати інтерв'ю у будь-кого, знаходитися у центрі подій, фотокамеру і фотографувати. Журналіст — це цікава і досить престижна професія. Є таке досить відоме висловлювання: “Володіти інформацією – значить володіти світом”. Журналістика приваблює молодих та амбітних можливістю мати досить непогані заробітки, а також займати престижне місце в структурі суспільства. У будь-якій країні світу журналістика належить до найпрестижніших професій, а праця оцінюється за найвищими розцінками. 

Привітання з Днем журналіста, якими можна поздоровити всіх причетних та знайомих:

Бути в гущі життєвих подій,

Не пропустити великих відкриттів

І майстерно володіти пером,

Йти нелегким своїм шляхом,

Бути тільки чесним і правдивим,

У своїх оцінках справедливим,

Універсал-спеціалістом –

Тоді зовися ти журналістом!

З тобою твоє свято відзначаємо,

З Днем журналістів вітаємо!

***

Висвітлює життя завжди доречно,

За мить відображає часу плин,

І навіть там, де бути небезпечно,

Йому не обійтися без новин.

Сьогодні Україна відзначає

День журналіста. Тож бажаєм вам

Хай сонце ясно світить й не згасає,

Наче маяк далеким кораблям.

***

Журналісти! Вас сьогодні

Ми привітати раді,

Нехай роботою благородною

Залишається Правда,

Репортаж від Істини,

Інтерв'ю у Чесності,

Ваш почесний обов'язок – нести

Світло сучасності!

***

Ваша зброя – слово,

Штик у вас – перо,

Їх використовуйте

Людям на добро!

***

Ми вас зі святом від душі вітаємо,

У нелегкій роботі успіхів бажаємо.

І щастя, хоча спокій лише сниться,

І лише радісних новин – у День журналіста!

***

Гарні вітання з Днем журналіста

Вітаємо українських журналістів з їх професійним святом! Шлях журналіста непростий, потрібно боротися з багатьма спокусами й знаходити лазівки в системі. Нехай же ваша інформація завжди буде найсвіжішою та найцікавішою! Зі святом!

***

Дорогий журналіст, ти буваєш в найрізноманітніших місцях, висвітлюєш спеціально для нас свіжі й цікаві новини. Дякуємо! Бажаю, щоб робота кипіла, новини були тільки позитивними та цікавими. З Днем журналіста України!

***

У цей чудове професійне свято хочеться побажати головного: нехай і без того одна з найцікавіших робіт у світі стане ще більш захопливою та приємнішою! Нехай кожен день тебе оточують позитивні події, а ще добрі люди. Більше таких важливих для журналіста якостей, як сміливість, завзятість і навіть нахабність. І нехай твоє життя не обмежується улюбленою роботою. З днем журналіста тебе!

***

Вітаю тебе з професійним святом! Ти знаєш всі останні новинки й кожен день інформуєш людей. Нехай твоя робота буде безпечною, нехай будь-які тобі двері відчиняють вчасно. Нехай гострий розум веде тебе вперед, а в професії все буде без проблем, без прикрощів і турбот.

***

Вітаю тебе з Днем журналіста України! Такі люди, як ти, допомагають нам завжди знати все найцікавіше і найважливіше, що відбувається у світі. Спасибі тобі за наші знання і те, що ми вільно орієнтуємося в сучасному житті.

***

Ви – четверта влада. Саме так гучно, але небезпідставно обрану тобою професію прозвала сама історія. Тому в цей день дуже хочеться сказати тобі щире спасибі за те, що ти вибрав такий відповідальний і непростий труд. У кожній твоїй статті відчувається людина. Людина, яка по-особливому мислить, по-особливому дивиться на цей світ. І найголовніше: у цієї людини чесна і благородна позиція, а кожне її слово є аргументованим і вагомим. Так нехай кожен новий матеріал дається з легкістю. Зі святом!

***

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?