Фрази, які ніколи не можна казати дитині — вони псують життя та дитинство
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Фрази, які ніколи не можна казати дитині — вони псують життя та дитинство

Фрази, які ніколи не можна казати дитині — вони псують життя та дитинство
Джерело:  online.ua

Виховання дитини — важка праця. Не існує єдиного патерну чи інструкції, як виховати гідного члена суспільства. Проте, існують речі, які не варто використовувати під час спілкування з дітьми. Гід Онлайн розповідає про фрази, які не можна казати дитині ніколи, оскільки вони здатні зіпсувати дитинство та негативно вплинути на подальше життя малюка.

Батьки можуть ненавмисно завдати шкоди дитині деякими словами та висловами. Наприклад, коли втомлені чи зайняті. Проте, необережно кинута фраза може стати приводом для сумнівів у власній важливості. Тому ігнорування її почуттів та потреб — не вихід.

Дитина відчуватиме нестачу уваги та шукатиме її в іншому місті. Через що з часом почнуть псуватися відносини, дитина віддалиться від батьків та може потрапити під недобрий вплив.

Фрази, які не можна казати дітям - поради психологів

Фото: unsplash.com

Не плач, ти ж дорослий!

Забороною плакати, ми знецінюємо почуття дитини. Адже сльози — це сигнал тривоги, тому що щось не в порядку. Вислів «ти ж дорослий» є маніпулятивним, адже кожна дитина хоче здаватися дорослішою. Таким чином ви можете створити хибне уявлення, ніби дорослі зовсім не плачуть. Варто привчати дитину з малечку вчитися розрізняти свої почуття та говорити про них. Прийміть сльози дитини та створіть умові, в яких вона зможе заспокоїтись.

Таке ставлення до прояву емоцій матиме негативні наслідки у майбутньому. Виникає відчуття сорому та проблеми з серцем. Дитина не вчиться контролювати свої відчуття, а лише приховувати та придушувати їх.

Як краще говорити: Розкажи, чому ти плачеш. Як я можу тобі допомогти?

Як тобі не соромно!

Ця фраза також є маніпулятивною. Вона спрямована на викликання деструктивного почуття сорому у дитини. З часом з'являється відчуття власної непотрібності та зневіри, ніби дитина не зможе досягти успіхів. Маленька дитина не вміє справлятися зі своїми емоціями, як доросла людина. Тому саме батьки мають допомогти їй в цьому.

Іноді такими висловами батьки переносять свій сором на дитину, тому що колись вони не впоралися чи наробили помилок. Адже для дитини це звучить, як «Ти якийсь неправильний», «Ти не зможеш виправитися».

Як краще говорити: Мені не дуже приємна твоя поведінка.

Як бути гарними батьками для своєї дитини - поради психолога

Ми для тебе все, а ти невдячний

Народити та виховати дитину — вибір батьків. Дитина не повинна відчувати провину за те, що народилася. Це стає тягарем, який пізніше не дає повною мірою реалізувати себе в кар'єрі, творчості чи хобі. Малюк відчуватиме, що не заслуговує любові, а за увагу та схвалення від батьків має боротися.

Почуття провини не даватиме змогу розслабитися та змушуватиме відчувати її за банальні речі, на кшталт пилюки на полицях чи двійку.

Як краще говорити: Я хотів якнайкраще, мені шкода, що це не вдалося. Що я можу для тебе зробити?

Ти мені набрид!

Такі слова знецінюють особистість дитини та її потреби. Всім людям властиво втомлюватися час від часу, проте виснаження батьків не дитяча провина. Ці слова можуть нести правдивий контекст, проте виражені у некоректній формі.

Дитина вибудовує в голові причинно-наслідковий зв'язок в якому вона — помилка. Ніби батьки вимушені терпіти її існування. З часом дитина може потрапити у погану компанію, аби домогтися якоїсь уваги, чи зануриться у віртуальний світ.  Відволікти дитину від гаджетів  буде дуже складно, а це негативно позначиться не тільки на ваших стосунках, але й на навчанні.

У майбутньому дитина може вирости з неправильним уявленням про людські цінності, хапатиме будь-які прояви любові у свою сторону, навіть якщо стосунки токсичні.

Як краще говорити: Зараз я не маю сил для спілкування. Я відпочину і ми поговоримо про це.

Не чіпай цього — зіпсуєш. Не роби це — зламаєш

Ситуації з розбитими чашками та вагами добре ілюструватимуть вміння дитини діяти у надзвичайних ситуаціях. Не варто сварити чи кричати на дитину. Запропонуйте разом знайти шляхи подолання проблеми та вирішити її. Завдяки цьому дитина навчиться розв'язувати конфлікти.

Не виховуйте у сина чи доньки безпорадність. В майбутньому вони відчуватимуть, що нічого не можуть вдіяти чи зробити без дорослих. Наприклад, зіткнуться з приниженнями у школі чи не матимуть жодних амбіцій, а згодом можуть й зовсім втратити віру у себе.

Як краще говорити: Обережно з чашкою. Вона для мене важлива

7 стоп-фраз, які не можна говорити дітям

Батьки — це опора, підтримка та друзі для своїх дітей. Для того аби відносини між ними були стабільними варто підкріплювати їх взаємодовірою. Пам'ятайте, що навіть маленькі діти добре все розуміють, а ваша поведінка може позначитися на їх фізичному та психічному здоров'ї.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?