15 способів відволікти дитину від гаджетів
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

15 способів відволікти дитину від гаджетів

15 способів відволікти дитину від гаджетів
Джерело:  online.ua

«Що занадто, то не здраво». Діти та гаджети — проблема наших реалій. Поступово межа між цифровим світом та реальним зникає. Спочатку ви хочете зайняти дитину на декілька хвилин, а пізніше просите погуляти годинку на вулиці. Гід Онлайн розповідає, чим відволікти дитину від гаджетів та чи потрібно обмежити до доступ до телефону чи планшету. 

Діти починають освоювати смартфони з раннього віку. А пізніше батьки сперечаються та скаржаться на те, що дитина багато грає чи переглядає відео на YouTube. Проте, забувають, що колись саме вони дали в руки малечі гаджет, аби зайнятися власними справами чи відпочити.

Діджиталізація та комп'ютери — це не погано. Завдяки сучасним технологіям діти мають можливість поглинати колосальну кількість інформації, отримувати знання та навички. Подібні масштаби й не снилися молодим поколінням 50 чи 100 років тому. Втім, треба пам’ятати про важливість навичок цифрової грамотності та тайм-менеджменту, якими не завжди володіють маленькі діти. Все корисно в міру. Тому варто збалансувати час використання гаджетів.

Чому діти залежні від телефона? 

Фото: envato.com

Спочатку варто розібратися із самим терміном. Що означає «бути залежним»? Це означає набути неабиякої потреби в якихось речах чи діях. Іноді ми замінюємо необхідні нам речі, яких не можемо досягти, іншими, які простіше отримати.

Наприклад, дитині не вистачає самореалізації чи спілкування у реальному світі. Тому вона отримує його у віртуальному. Вона вже розуміє, що на жаль не має істотного впливу чи голосу у своєму віці. На заміну приходять ігри, в яких лише від неї залежить подальше життя персонажа чи власноруч створеного світу.

Якщо у сімейному чи дружньому колі підліткові не вистачає спілкування, то на заміну приходять соціальні мережі, інтернет-знайомства та спільноти.

Проблемою така поведінка стає тільки тоді, коли перетворюється у залежність. Тому що виникає потреба замінити нестачу уваги, спілкування, самореалізації у реальному світі — віртуальним. Звичайно, такі речі є індивідуальними.

Скільки часу дитині можна сидіти в телефоні? 

Фото: envato.com

За останні роки світ сколихнула пандемія. Люди опинилися у чотирьох стінах без можливості соціалізуватися, як раніше. Мільйони дітей навчалися та розважалися за допомогою гаджетів.

Згідно з дослідженнями та рекомендаціями академії американської педіатрії та канадського товариства педіатрії дітей віком від 0 до 2 років не можна піддавати впливу електронних пристроїв. З 3 до 5 років рекомендується користуватися не більше 1 години на добу, з 6 до 18 років до 2 годин. Але з реаліями дистанційного навчання дотримуватися цих норм було вкрай важко.

Як обмежити дитині доступ до телефону? 

Фото: envato.com

Важливо зрозуміти, що для того, аби щось обмежити треба щось запропонувати. Не можна просто забороняти чи сваритися з дитиною. Перш за все почуйте її потреби. Що їй цікаво? Чим би вона хотіла займатися? Без контакту важко розв'язувати проблему. Будь-який підліток чи малюк буде протестувати та виборювати своє.

Кожна дитина — це індивідуальна особистість. Немає єдиного патерну чи шаблону. Все залежить від неї самої.

В тому випадку, якщо встановити контакт з дитиною не вдається, варто звернутися до спеціаліста. Ліків проти такої залежності не існує. Потрібна сімейна терапія чи дитячий психолог. Слухайте вашу дитину.

Як відволікти дитину від гаджетів - 15 способів

 Фото - колаж

Іноді віртуальним світом замінюється нестача спілкування з сім'єю. Вдень батьки на роботі, а ввечері занадто втомлені. Менше спілкування, як результат менше контакту.

Не обов’язково кожного разу влаштовувати щось грандіозне чи незвичайне, щоб відволікти дитину від гаджетів. Дрібниці та душевні спогади цінуються набагато сильніше.

  1. Проведіть час у парку чи на подвір'ї.

  2. Вечеряйте частіше усією сім'єю.

  3. Виконуйте домашні обов’язки разом.

  4. Відвідайте родичів.

  5. Приготуйте щось смачненьке.

  6. Влаштуйте пікнік.

  7. Зробіть фотосесію.

  8. Перегляньте старі фотографії чи відео.

  9. Створіть капсулу часу.

  10. Зустріньте схід чи захід у гарному місці.

  11. Влаштуйте домашній кінотеатр.

  12. Зробіть перестановку меблів.

  13. Пограйте в активні ігри: футбол, баскетбол.

  14. Сплануйте відпустку.

  15. Організуйте прогулянку велосипедами.

Вищезазначені ідеї не потребують великих грошових витрат, втім допоможуть вам налагодити контакт, провести час разом, відірвати доньку чи сина від інтернету, комп’ютера, планшета, телефону, та розслабитися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?