6 міфів про картоплю, про які варто назавжди забути
Категорія
Їжа
Дата публікації

6 міфів про картоплю, про які варто назавжди забути

6 міфів про картоплю, про які варто назавжди забути
Джерело:  online.ua

Картопля – це овоч, який можна зустріти на столі будь-якої української сім’ї. І як навколо будь-якого популярного продукту, навколо картоплі утворилося безліч міфів. Деякі з них частково правдиві, а деякі – суцільна вигадка. Так, наприклад, хтось вважає картоплю надзвичайно корисною, а хтось впевнений у тому, що вона шкодить організму... Гід Онлайн створив добірку з 6 міфів про картоплю, про які варто назавжди забути.

В картоплі багато вуглеводів, тому від неї можна набирати зайві кілограми

Фото: pexels.com

Так, у картоплі є вуглеводи. Але вуглеводи бувають різними – далеко не всі з них несуть шкоду. Окрім цього, людський організм потребує вуглеводів для нормальної роботи. Без них м’язи швидко втратять тонус, а мозок не отримуватиме необхідної енергії. Даний міф був створений дієтологами, які у наборі ваги звикли звинувачувати саме вуглеводи.

Слід також зазначити, що за результатами клінічних досліджень не було виявлено зв'язку між вживанням в їжу картоплі та надмірною вагою. Картоплю в розумній кількості їсти потрібно, адже вона є джерелом багатьох поживних речовин, а вуглеводів в ній не так вже й багато. Картоплю можна додавати до різних дієт, спрямованих на схуднення.

Картопля підвищує рівень цукру в крові

Фото: envato.com

Глікемічний індекс картоплі відрізняється в залежності від сорту, регіону, де вона вирощується, її дозрілості, умов зберігання, способу приготування та інших факторів. Тому однозначно стверджувати, що картопля має високий глікемічний індекс та призводить до підвищення рівня цукру, не можна.

Дослідження показали, що варена картопля сорту Pontiac, яка росте в Австралії, має глікемічне індекс 56. Це мінімальний показник. А от самий високий глікемічний індекс у печеної картоплі Russet Burbank родом з США – 111. Так, дійсно картопля дещо впливає на рівень цукру в крові, але цей вплив не такий вже й значний.

Картопля занадто калорійна та не має поживної цінності

Фото: pexels.com

Цей міф пов’язаний з тим, що картопля є джерелом крохмалю, який має невисоку поживну цінність та ще й вуглеводів містить багато. Насправді, у картоплі є й інші корисні речовини. Так, у неочищеній картоплині середнього розміру міститься 3 г білків, 620 мг калію, 2 г клітковини, 45% DV вітаміну C, 10% DV вітаміну B6.

Також слід додати, що енергетична цінність однієї картоплини складає всього 110 кКал. Це досить небагато. Для порівняння, енергетична цінність шматочка хліба, вагою 100 г –266 кКал. А ще у сирій картоплі немає жирів та натрію. Тому, вважати цей овоч джерелом пустих калорій немає сенсу.

Батат більш корисний, ніж біла картопля

Фото: pexels.com

Почати слід з того, що ці два різновиди картоплі мають різну технологію приготування. Так, біла картопля піддається ретельній обробці, вона ріжеться на шматочки (для фритюру, наприклад), тоді як солодка картопля (батат) у більшості випадків готується у цілому вигляді, або з неї роблять пюре. Саме спосіб обробки й впливає на поживну цінність готового продукту.

Але таке ствердження неприпустиме для сирої картоплі. На вміст корисних речовин більше впливає ґрунт, на якому вирощувалась картопля, додавання хімічних речовин-прискорювачів росту, тощо. Та деякі відмінності між сортами картоплі все ж таки є. У солодкій картоплі міститься більше клітковини та вітаміну A, а у білій – багато заліза та магнію.

Картопля та м'ясо несумісні

Фото: pexels.com

Часто можна почути твердження, що не можна вживати разом продукти, які містять вуглеводи та білки. Нібито справедливо це й по відношенню до картопляного гарніру та м’ясних страв. Прибічники цього твердження впевнені, що поєднання білків та вуглеводів створює надмірне навантаження на травну систему і може призвести до її розладів.

Великих навантажень на травну систему дійсно слід уникати, але це стосується кількості їжі, а не поєднання білків, вуглеводів, жирів, та інших компонентів. Навпаки, здоровий раціон має бути різноманітним. Білки відповідають за насичення організму, вуглеводи забезпечують його енергією, а завдяки жирам клітини краще засвоюють вітаміни.

Картоплю не можна їсти разом зі шкіркою

Фото: pexels.com

Більшість сортів картоплі мають дуже тонку шкірку, до того ж, перед тим як потрапити на прилавки магазинів та супермаркетів, картопля ретельно промивається та очищається від бруду. Тому немає ніяких причин не їсти картоплю разом із шкіркою. Та перед приготуванням, звісно, картоплю слід ще раз промити.

Також слід додати, що в картопляній шкірці та в м’якоті, що відразу під нею, міститься велика кількість корисних для нашого здоров’я вітамінів та мінералів. Якщо ж ви все таки вирішили позбутися шкірки, зрізати її потрібно якомога тоншим шаром. В Інакшому випадку ви втратите багато вітамінів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?