Картопля – чим корисний і шкідливий овоч
Категорія
Їжа
Дата публікації

Картопля – чим корисний і шкідливий овоч

Картопля – чим корисний і шкідливий овоч
Джерело:  online.ua

Другий хліб – так багато хто називає картоплю. І незрозуміло, як так швидко причепилася і поширилася до овочу людська любов, адже ще триста років ніхто не знав ні його назви, ні його смаку. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисна картопля і кому не варто її їсти.

Історія

Вперше люди спробували картоплю в Південній Америці. Рятуючись від спеки і комарів, наші предки почали освоювати більш піднесену місцевість, там-то їм і попалася на очі ця рослина зі смачними їстівними бульбами.

Другий раз людство зіштовхнулося з картоплею в районі сучасного Чилі, де і був виявлений рід Solanum tuberosum, прабатько сучасної картоплі.

В Європі картопля з'явилася після подвигів іспанських конкістадорів, які намагалися допливти до Індії, але, як відомо, причалили до берега невідомої Америки. Ірландія, Пруссія, Франція, Китай - хвиля завоювань картоплі ширилася і охоплювала нові території. Іспанія, до речі, - найостанніша європейська країна, яка прийняла її до своїх лав харчових пристрастей.

У нашій країні картопля стала популярним овочем тільки в 19 столітті, коли люди нарешті перестали боятися нею отруїтися. Вже у 1840 році картопляні плантації розрослися в масштабі всієї країни, а овоч прижився на столах у селян, які навчилися готувати з картоплі смачні страви.

Сорти і види картоплі

 Фото: envato.com

Сорти картоплі поділяють на чотири категорії:

  1. Ранні. Бульбу збирають через 2 місяці після появи бадилля, тобто через 3 місяці після посадки. Серед них вітчизняні сорти: Ізора, Пушкінець, Весна, Снігур; і іноземні: Остара, Планта, Лотос, Розамунд.

  2. Середньоранні. Такій картоплі потрібно 70 - 80 днів для дозрівання. Вітчизняні: Синєглазка, Різдвяний, Казка, Веселка; іноземні: Імпала, Романо, Кондор.

  3. Середньостиглі. 80 - 90 днів дозрівання з моменту сходів зелені. Вітчизняні: Луговський, Ресурс, Шаман; іноземні: Гранола, Олеві, Симфонія.

  4. Пізні і середньопізні. Зустрічаються рідко, так як в південних широтах через спеку перестають розвиватися, а на півночі не встигають дозріти.

Чим корисна картопля?

В користі картоплі немає привидів сумніватися. Вітамін С, який необхідний людському організму для нормальної життєдіяльності, міститься в картоплі в кілька разів більше, ніж в цитрусових.

У бульбах міститься багато легких цукрів, крохмаль, сіль калію, яка усуває набряклість і підтримує нормальний обмін речовин.

Соком сирої картоплі лікують хвороби шлунково-кишкового тракту. Японці вживають його в якості профілактики та лікування раку.

Сік сирої картоплі корисний для вагітних і годуючих грудьми жінок. Він позбавляє від таких неприємних симптомів, як головний біль, печія, нудота, запор.

Вичавлюючи сік з картоплі за допомогою соковитискача, потрібно лише добре промити овоч щіткою і нарізати скибочками, шкірку зчищати не треба, це допомагає зберегти вітаміни і мікроелементи.

Кашкою із сирої картоплі лікують шкірні захворювання: екземи, дерматити, укуси комах. Для цього добре вимиту картоплю труть на тертці і укладають отриману кашу на місце ураження, зверху - бинт. Після висихання соку - це зазвичай 2-3 години - компрес знімають. Часом досить близько п'яти разів виконати таку процедуру і проблема зникає.

Чим корисна варена картопля?

Фото: envato.com

Найкращим способом приготування картоплі є варіння або запікання її в мундирі. Шкірка допомагає зберегти всі корисні речовини овоча.

Печена картопля, завдяки калію, корисна при хворобах серцево-судинної системи.

У чому шкода картоплі?

Незважаючи на користь картоплі, не можна забувати і про наявність шкідливих властивостей. Шкода овоча криється в соланіну, що міститься в шкірці картоплі та може негативно впливати на здоров'я людини. Тривале зберігання, сонячне світло і неправильний догляд стають тими факторами, при яких в картоплі різко підвищується рівень соланіну.

Якщо бульби позеленіли, дали відростки, то від їх вживання слід відмовитися, або робити це з обережністю. Шкірку зрізати товстим шаром, картопляний бульйон після варіння овоча зливати, вживати його в їжу небезпечно.

Картопля в косметології

Фото: envato.com

Вміщені в картоплі вітаміни і мінерали дозволяють поглянути на цей продукт не тільки як на їжу, але і як на косметичний засіб.

Регулярне застосування картоплі в косметологічних цілях допоможе шкірі стати гладкою і ніжною, позбавить від лущення, жирного блиску, розгладить складки. Укупі з низькою вартістю подібні властивості роблять картоплю досить привабливою для дівчат.

Можна просто нарізати бульби кружечками і прикласти до обличчя, але краще за все з нього зробити маску і додати інші інгредієнти.

Маски для обличчя з картоплі

  • Для чутливої шкіри. 1 варена картопля, 4 ст. л. молока, 1 ст. л. рослинної олії, 1 жовток. Зробити пюре з картоплі і додати інші компоненти. Нанести на обличчя і через 10 хвилин змити відваром ромашки. Пом'якшує шкіру, корисна в вітряну погоду.

  • Для проблемної шкіри. У сік сирого картофеля додати ложку меду. Цю суміш нанести на шкіру і залишити на 15 хвилин, після чого змити. Повторювати протягом двох тижнів. Ця маска застосовується при запаленнях на обличчі, вугрової висипки.

  • Для звуження пор. У рівних кількостях крохмаль, крупна сіль, мед і молоко. Перемішати, нанести на шкіру обличчя, через 20 хвилин змити.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?