7 цікавих українських книг, які варто прочитати цієї зими
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

7 цікавих українських книг, які варто прочитати цієї зими

7 цікавих українських книг, які варто прочитати цієї зими
Джерело:  online.ua

Один з найкращих варіантів провести зимою час з користю – читання цікавих книжок вітчизняних авторів. Українська література багата на талановитих письменників, твори яких користуються популярністю не тільки в нашій країні, а й за її межами. Гід Онлайн зробив добірку українських книг для затишних вечорів, які варто почитати цієї зими.

«Чорний ворон. Залишенець», Василь Шкляр

«Чорний ворон. Залишенець» – це історичний роман, написаний українським письменником Василем Шкляром, якій був вперше виданий у 2009 році. У центрі сюжету – боротьба українських повстанців з радянською владою у 1920-х роках. Для написання роману автор використовував історичні документи, зокрема, розсекречені архіви КДБ.

В романі описуються реальні історичні події – супротив Холодноярської республіки (самопроголошене державне утворення на землях УНР, що проіснувало з 1919 по 1922 роки) більшовикам, які намагалися якнайшвидше захопити територію України. Головний герой роману – Чорний Ворон, один з останніх отаманів Холодного Яру, що залишився на своїй землі та очолив партизанську війну проти загарбників.

«Інтернат», Сергій Жадан

«Інтернат» – це книга, написана очевидцем подій на Сході України. В центрі її сюжету – мирні жителі, які опинилися у зоні бойових дій, та не належать ні до одної, ні до другої сторони. Їх задача – вижити. При цьому їм потрібно зробити непростий вибір, навіть якщо цього зовсім не хочеться. Сергій Жадан реалістично передає жахіття війни, що довелося побачити та пережити простим людям.

Головним героєм книги є простий вчитель, якому потрібно дістатися міста щоб забрати з інтернату свого племінника. Саме у цей час українським військовим доводиться покинути цю територію, захоплену терористами. Події розгортаються під час триденної подорожі героїв, які зіштовхуються жорстокою реальністю військових подій.

«Музей покинутих секретів», Оксана Забужко

«Музей покинутих секретів» – це роман української письменниці Оксани Забужко, над яким вона працювала майже сім років. В центрі історії – три покоління українців, при цьому часові рамки роману охоплюють, як період Другої світової війни, так і сучасність. В першій часовій лінії описується доля героїні, батька якої заарештувала радянська влада, а також історія групи УПА, де один з партизанів є зрадником.

Головною героїнею подій другої часової лінії являється журналістка Дарина Гощинська, яка хоче встановити зв’язок між подіями минулого та теперішнього, а також прагне до відновлення справедливості. Врешті решт ці сюжетні лінії пересікаються між собою. У романі розкривається тема боротьби людини за право бути собою, а також боротьба держави за незалежність.

«Червоний», Андрій Кокотюха

Ця книга буде цікава людям, які інтересуються історією України. Автор описує довоєнні часи, події Великої Вітчизняної війни, а також післявоєнну розруху. Читач може ознайомитися з життям тогочасних людей, політичною обстановкою, роботою радянської пропаганди, що замовчувала багато інформації та змушувала людей вірити у «світле майбутнє».

Книга розповідає про воїна УПА Данила Червоного, його протистояння з міліціонером Михайлом Середою у післявоєнні роки, полювання на повстанців полковника КДБ Льва Доброхотова, який відправив Данила до ГУЛАГу. Далі читач може простежити за взаємовідносинами борця за свободу та колишнього червоноармійця Віктор Гуров на території табору для ув’язнених.

«Не твоє собаче діло», Мартін Якуб

«Не твоє собаче діло» – детективна історія від відомого українського ютуб-блогера. Її головним героєм є приватний детектив Макс, однокласник якого втратив дружину в автомобільній аварії. Макс вирішив взятися за розслідування цієї, здавалось би простої, справи, яку поліція закрила з формулюванням «нещасний випадок». По ходу діла детективу доведеться зіштовхнутися з інтригами, любовними переживаннями та психологічними травмами родом з дитинства.

«Століття Якова», Володимир Лис

У романі «Століття Якова» описується біографія жителя Полісся, який за сто років свого життя бачив немало. Перед його очима змінювались влади та режими – Російська імперія, УНР, Польща, гітлерівська Німеччина, сталінський СРСР, приходили до влади та помирали диктатори. Опинившись у Незалежній Україні після розвалу СРСР, Яків зіштовхується з драматичними подіями, які стали наслідком бурхливого та неспокійного XX сторіччя.

«Орден Місяця», Богдан Савлюк

«Орден Місяця» – це один з найкращих витворів української пригодницької літератури. У романі самим несподіваним чином переплітаються історичні події, таємничі ордени, підступні змови та захоплюючі пригоди.

Головним героєм його сюжету є простий вчитель Марко, який волею долі виявляється вплутаним в історію з полюванням на древній артефакт – щоденник самого Ісуса, який оберігається орденом Місяця. Від того, чи зможуть заволодіти сили темряви щоденником, залежатиме доля людства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?