12 книг, які варто прочитати хоч раз у житті
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

12 книг, які варто прочитати хоч раз у житті

12 книг, які варто прочитати хоч раз у житті
Джерело:  online.ua

Література — річ суб'єктивна. Хтось ковтає книги тонами, а дехто взагалі не полюбляє читати. Проте, існують твори, які формували культуру цілих поколінь по всьому світу. Вони піддавалися шаленій критиці, масовому обожнюванню чи підіймали важливі питання. Гід Онлайн підготував для вас список з 12 книг, які варто прочитати хоч раз у житті.

Важливо зазначити, що не усі мейнстримні книги несуть надзвичайну цінність. Адже «популярний» не означає «видатний». Проте, чому важливо читати відомі або навіть «попсові» книги? Тому що вони спонукають до дискусії. Один скаже: «О Боже! Нащо я це прочитав?», інший навпаки висловить своє задоволення.

Прикладом книги, яка час від часу стає спірною у причині своєї популярності є «Портрет Доріана Грея» Оскара Вайлда. Видана ще у 1890 вона досі викликає дискусії. Її то звинувачують в аморальності, то захоплюються глибиною. Адже, для будь-якої літератури знайдуться свої противники та шанувальники.

12 книг, які варто прочитати хоч раз у житті:

  • Володар Перснів — Дж. Р. Толкін

  • Гаррі Поттер — Джоан Роулінг

  • 1984 — Джордж Орвелл

  • 451° за Фаренгейтом — Рей Бредбері

  • Атлант розправив плечі — Айн Ренд

  • Володар мух — Вільям Ґолдінґ

  • Маленький принц — Антуан де Сент-Екзюпері

  • Пригоди Шерлока Холмса — Артур Конан Дойл

  • Крадійка книжок — Маркус Зузак

  • Щоденник Анни Франк — Анна Франк

  • Квіти для Елджернона — Деніел Кіз

  • Великий Гетсбі — Френсіс Скотт Фіцджеральд

1. Дж. Р. Толкін - Володар Перснів

Нам всім важко. Всім, хто живе в наш непевний час. Кожен з нас приречений на втрати. Але тебе не назвеш бідним і нещасним: ти не втратив самого себе — а це сама гірка втрата.

Трилогія епічних романів була написана у 1954 році англійським професором та філологом Оксфорду Джоном Толкіном. Її істотна частина створена в період Другої світової війни, де служив й сам письменник. Книга є фундаментом фентезі. Оскільки містить в собі власну міфологію. Образи фентезійних істот і персонажів стали канонічними саме завдяки Толкіну.

До появи роману жанр вважався доволі недолугим та непопулярним. Проте, саме він породив не одне покоління шанувальників фентезі та «толкіністів». Сюжет розгортається навколо гобіта Фродо. Він отримує у спадок від свого дядька незвичайний перстень. Пізніше його доведеться знищити, минаючи небезпечні перешкоди, які вартуватимуть життя.

Основна ідея роману полягає у тому, що «навіть найменша людина може змінити хід майбутнього».

2. Джоан Роулінг - Гаррі Поттер 

Не шкодуй померлих. Шкодуй живих, і особливо тих, хто живе без любові.

Говорячи про фентезійні романи не можна не згадати серію книг про Гаррі Поттера, з якими виросло не одне покоління. Перший роман «Гаррі Поттер і філософський камінь» опублікований 26 червня 1997 року. Пізніше книги здобули надзвичайну популярність у всьому світі.

Книга вважається підлітковою, проте ідеї закладені в ній не втрачають своєї актуальності протягом усього життя. Вона поєднує в собі низку жанрів, серед яких, окрім фентезі ще й підлітковий роман з елементами детектива, пригод та трилера.

У центрі сюжету — юний чарівник Гаррі, який навчається у школі магії разом зі своїми друзями Герміоною Грейнджер та Роном Візлі. А його основна частина присвячена боротьбі Поттера з темним чаклуном лордом Волдемортом. Не зважаючи на дитячий рейтинг, за словами авторки, головною тематикою твору є смерть. Втім, в книгах лунатиме порушення питань корупції та різноманітних упереджень.

3. Джордж Орвелл - 1984

Людина, яка вміє керувати минулим, керує і майбутнім. Той, хто контролює теперішнє, контролює і минуле.

Написана у 1984 році дистопія англійського письменника Джорджа Орвелла, на жаль, не втрачає актуальності й сьогодні. Книга розповідає про світ майбутнього, в якому влада належить єдино правильній ідеології та панівній партії, де не існує свободи слова та інакодумства.

За словами британського журналу «The Times», 1984 — найважливіший роман, надрукований за останні 60 років. У свій час книга викликала великий резонанс. Вважалася революційною та політично небезпечною, через що була заборонена державами з подібними тоталітарними режимами.

4. Рей Бредбері — 451° за Фаренгейтом 

Людям треба нагадувати, що на землі їм відведено дуже мало місця, що вони живуть серед природи. Яка легко може забрати назад усе, що дала людині. Їй не важко здмухнути нас з лиця землі одним подихом чи затопити водами океану — просто так, аби показати людині: вона не така вже могутня, якою себе вважає.

Роман Рея Бредбері розповідає про тоталітарне суспільство, де література заборонена, власники книг піддаються арешту, а витвори спалюються разом з будинками. Історія написана у часи Маккартизму в США, під впливом особистої стурбованості автора через загрозу спалювання книжок та підозр у державній зраді та нелояльності на користі СРСР.

Головним персонажем твору є пожежник Ґай Монтеґ, роль якого полягає у знищенні літератури. З часом він розчаровується у своїй роботі та ставить на меті збереження книжок.

5. Айн Ренд - Атлант розправив плечі

В гонитві за матеріальними благами й технологічними витребеньками люди втратили духовні орієнтири, занадто узалежнилися від комфорту. Але якщо ми знову навчимо їх долати скруту, вони повернуться до шляхетнішого життя.

Роман, виданий в 1957 році американською письменницею Айн Ренд, спочатку зазнав нищівної критики, проте пізніше потрапив у список бестселерів The New York Times. Стрімких продажів він набув у наступні десятиліття.

Сюжет розгортається у США навколо головної героїні на ім'я Даґні Таґарт. У суспільстві спостерігається занепад, де влада намагається все більше поширити свій вплив на промисловість.

Страйками люди хочуть донести, що без вмотивування прибутком продуктивних представників робочих сфер, неможливий промисловий розвиток. Головною ідеєю роману є поява на тлі американської економіки нового типу бізнесменів.

6. Вільям Ґолдінґ - Володар мух

Якщо обличчя абсолютно змінюється від того, зверху чи знизу його освітити, — чого ж варте обличчя? І чого все взагалі тоді варте...

Дебют англійського письменника Вільяма Ґолдінґа «Володар мух» привернув до себе увагу читачів одразу після своєї публікації. Книга розповідає про зло, яке може критися в людях.

В центрі сюжету підлітки, які опинилися на острові після краху літака. Тепер вони вимушені виживати на острові самостійно. Спочатку група намагається співіснувати в гармонії, проте пізніше розділяється на два племені. В результаті одні підлітки гинуть від рук інших і лише деяким вдається врятуватися.

Назва книги походить від імені помічника Сатани — Вельзевула, що у перекладі означає «повелитель мух».

7. Антуан де Сент-Екзюпері - Маленький принц

Життя навчило нас того, що любов полягає не в тому, щоб не відривати один від одного очей, а в тому, щоб дивитися разом в одному напрямку.

Казка написана французьким письменником Антуаном де Сент-Екзюпері у 1942 році в Нью-Йорку. Це глибоко філософський твір, який розповідає про такі поняття, як життя, смерть, любов та дружба. У центрі сюжету знаходиться принц з астероїда B-612. Хлопчик полишає свій астероїд та відлітає побачити інші місця великого Всесвіту. Таким чином він добирається й до Землі, де зустрічає пілота, якому розповідає про свої пригоди.

Хоча твір й охарактеризований, як казка, його варто читати й у дорослому віці. Він містить величезну кількість образів, які були актуальні, як у 20 столітті, так і зараз. Адже, Маленький Принц — це людина, яка мандрує Всесвітом у пошуках прихованого сенсу.

8. Артур Конан Дойл - Пригоди Шерлока Холмса

Мені видається, що людський мозок схожий на маленьке порожнє горище, яке ви можете обставити, як хочете. Дурень натягне туди всякої мізерії, яка попадеться під руку, і корисні, потрібні речі вже нікуди буде всунути, або в кращому випадку до них серед всієї цієї завали й не докопаєшся. А людина розумна ретельно відбирає те, що помістить у своє мозкове горище. Вона візьме лише інструменти, які знадобляться їй для роботи, і всі він розкладе в зразковому порядку.

Восени 1887 року у різдвяному номері літературного альманаху виходить повість провінційного доктора Артура Конан Дойля.

Це була збірка найвідоміших детективних історій шотландського письменника Артура Конан Дойля про детектива Шерлока Холмса та його колегу доктора Ватсона. З цими творами зростало не одне покоління, а завдяки численним екранізаціям книги привертають до себе увагу й дотепер.

З популярністю персонажа Артура Конан Дойля навряд чи може змагатися хоч хтось. Розслідування Шерлока та Ватсона є класикою детективної літератури, а герої — улюбленцями всього світу.

9. Маркус Зузак - Крадійка книжок

Ось маленький факт. Одного дня ви помрете.

Книга вже з перших сторінок може заскочити своєю незвичністю — розповідь ведеться від обличчя Смерті. Взявши до рук книгу вам може спасти на думку наступне: «О ні, ще одна книга про Другу світову війну...», проте це зовсім так.

Основний сюжет розгортається навколо життя маленької емігрантки Лізель Мемінґер. На думку Смерті, вона є незвичайною, адже вона — крадійка книжок. Події книги відбуваються у невеликому містечку поблизу Мюнхена. У книзі ми спостерігаємо за життям звичайних німців та німецьких євреїв, скалічені життя яких наповнені трагедією.

Ця історія не про Другу світову, вона про сім'ю, друзів та жагу до знань.

10. Анна Франк - Щоденник Анни Франк

Нам заборонено мати власну думку. Люди можуть вам сказати тримати свій рот на замку, але це не зупинить вас від того, аби мати власну думку. Навіть якщо люди все ще дуже молоді, вони не повинні бути позбавлені можливості говорити те, що вони думають.

Щоденник написаний 13-річною єврейською дівчинкою та виданий у 1947 у Нідерландах. Спочатку записи мали характер особистих нотаток, а пізніше були літературно переписані. Дівчина змінила імена дійових осіб, сподіваючись на публікацію після звільнення Нідерландів від окупації.

Останній запис в щоденнику було зроблено 1 серпня 1944 року. Через три дні родина була заарештована гестапо. Пізніше дівчина померла в концтаборі Берґен-Бельзен. Єдиним, хто залишився живим з усієї сім'ї, був батько Анни — Отто Франк. Згідно з його заповітом усі нотатки доньки були передані в Нідерландський державний інститут військової документації.

11. Деніел Кіз - Квіти для Елджернона

Розум без здатності віддавати й отримувати любов приводить до ментального й морального зриву, до неврозу й, можливо, навіть до психозу. А ще я скажу, що розум, який зосередився на собі як на центрі, що виключає людські взаємини, може привести тільки до насильства й болю.

На початку книга може здивувати вас своєю безграмотністю, проте не спішіть скаржитися на видавництво та редактора. Адже в центрі сюжету Чарлі Гордон, який веде розповідь-щоденник з історією своєї хвороби.

Це історія про неідеальність цього світу. Якщо ти недостатньо розумний, то в тобі не намагатимуться розгледіти щось хороше й любити.

Згідно з сюжетом головний герой погоджується на операцію-експеримент, бо хоче стати розумним. Спочатку цей же експеримент вдало проводять над мишеням Елджерноном, проте як він працюватиме з Чарлі?

12. Френсіс Скотт Фіцджеральд - Великий Гетсбі

Якщо тобі раптом захочеться засуджувати когось, згадай, що не всі люди на світі володіють тими перевагами, якими володів ти.

Твір Френсіса Скотта Фіцджеральда став надзвичайно важливим для американської літератури, символом життя еліти початку 20-го століття, хоча визнання отримав багато років потому. На жаль, автор помирав з думкою про провальність своєї роботи.

У романі «Великий Гетсбі» дається опис не тільки американської еліти, яка безтурботно витрачає життя, але й глибоких людських стосунків. У книзі ми бачимо історію любові та зради, романтики та ілюзій, світської вульгарності, яка залишається з нами протягом усієї розповіді.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?