8 речей, які не можна прати у пральній машині
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

8 речей, які не можна прати у пральній машині

8 речей, які не можна прати у пральній машині
Джерело:  online.ua

Далеко не всі речі підходять для прання у пральній машині. Як зрозуміти, що можна класти у пральну машину, а що ні? Гід Онлайн зібрав добірку речей, які можна викинути на смітник після машинного прання - їх ні в якому разі не можна прати у пральній машині.

Ортопедичні подушки з пінним наповнювачем

Фото: envato.com

Подушки та наматрацники, всередині яких є наповнювач з піни, що здатний «запам’ятовувати» форму, ні в якому разі не можна прати в пральній машині. Барабан машини просто перемеле піну на дрібні шматки, особливо під час віджимання. В результаті подушка втратить свої ортопедичні властивості.

Виняток становлять тільки речі, в яких пінний наповнювач вже подрібнений. Тому перед пранням слід подивитися на етикетку – на ній повинно бути зазначено, чи можна прати річ в пральній машині, чи це потрібно робити вручну.

Речі з декором

Фото: pexels.com

Одяг, прикрашений блискітками, бісером, стразами та паєтками, не підходить для прання в пральній машині. Пришиті прикраси можуть легко відірватись, а якщо вони приклеєні, то гаряча вода з пральним порошком може розчинити клей. В результаті прикраси можуть пошкодити внутрішні деталі пральної машини (в першу чергу водяний фільтр).

Також не підходить для машинного прання одяг з вишивкою та кружевами. Ці декоративні елементи можуть пошкодитися при обертанні барабана пральної машини на високій швидкості.

Речі з шерстю домашніх тварин

Фото: pexels.com

Якщо річ забруднена шерстю, перш ніж відправити її до пральної машини, від шерсті необхідно позбутися. Для цього підійде липкий ролик або спеціальна щіточка. В інакшому випадку шерсть потрапить до барабана пральної машини та може вивести його з ладу. Також грудки злиплої шерсті можуть забити зливну трубу.

Окрім цього, погіршиться ситуація і з самим одягом – шерсть рівномірно розподілиться по всій його поверхні та залишиться на одягу після висихання. Прибрати її після цього буде значно складніше. А ще шерсть в процесі прання може потрапити на інші речі.

Великі речі

Фото: unsplash.com

Ковдри та пледи мають великий розмір та доволі велику вагу (особливо намочені). Якщо вони ледве влазять в барабан пральної машини, велика ймовірність того, що таке прання закінчиться серйозною поломкою пральної машини. Адже для того, щоб барабан обертався та плями відіпралися, у ньому повинно залишатися трохи вільного місця.

Слід також враховувати, що далеко не всі одіяла та покривала розраховані на машинне прання. Необхідно уважно читати, що написано на етикетці, інакше можна зіпсувати річ. Якщо вона сильно забруднена, краще віднести її до хімчистки чи прачечної.

Бюстгальтери

Фото: pexels.com

Гачки та кісточки бюстгальтера в барабані пральної машини можуть зачепитися за інший одяг та сильно пошкодити його. Окрім цього, вони можуть зачепитися і за сам барабан, і тоді вже постраждає дорога техніка. Не варто забувати й про те що на бюстгальтерах часто є зовнішні декоративні деталі, які теж можуть відірватися під час прання та пошкодити внутрішні деталі пральної машини.

Враховуючи ще й те, що бюстгальтери робляться з делікатних матеріалів (віскоза, хлопок), вони можуть розтягнутися, деформуватися та втратити колір завдяки високій температурі води та віджиманню.

Одяг, забруднений легкозаймистою речовиною

Фото: envato.com

Якщо на ваші речі потрапили легкозаймисті речовини (бензин, соляра, мазут, розчинники, гас), ні в якому разі не кладіть їх до пральної машини. Під час прання може відбутися займання, яке призведе до виходу з ладу пральної машини, або навіть до пожежі.

Вся справа у тому, що під час прання машина нагрівається, і в ній є елементи під високою напругої, при контакті з якими легкозаймисті речовини можуть спалахнути. Спочатку такі речі потрібно ретельно відмити у теплій воді з додаванням сильнодіючих миючих засобів. Потім їх слід просушити, і тільки після цього класти у пральну машину.

Краватки

Фото: pexels.com

Якісні краватки виготовляються з натуральних та ніжних матеріалів – шовку, шерсті, тощо. При механічній дії краватка може сильно деформуватися, розтягнутися чи втратити колір. Саме тому даному предмету чоловічого гардеробу не місце у пральній машині. Щоб уникнути такої неприємності, краватки слід прати тільки вручну, не використовуючи агресивні миючі засоби. А якщо забруднення сильне – краще звернутися в хімчистку.

Бейсболки та кепки

Фото: pexels.com

Такі головні убори «оснащені» каркасом, який на перший погляд здається міцним. Насправді він може бути зруйнований під час механічного прання. В результат кепка чи бейсболка втратить форму та стане непридатною для носіння. Особливо сильно піддається деформації козирок. З цієї причини кепки та бейсболки потрібно прати вручну, не прикладаючи великих зусиль при віджиманні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?