8 видів риби, які не варто їсти нікому
Категорія
Їжа
Дата публікації

8 видів риби, які не варто їсти нікому

8 видів риби, які не варто їсти нікому
Джерело:  online.ua

Риба багата на різноманітні корисні елементи, в першу чергу на фосфор. Але не вся риба безпечна для здоров'я. Виявляється, деякі види риби, які ми завжди вважали корисними, можуть бути вкрай вкрай небезпечними для организму людини. Гід Онлайн розібрався, які види популярної риби краще не їсти нікому.

Яку рибу не можна їсти?

Тунець

Фото: unsplash.com

М'ясо тунця - низькокалорійне, проте в ньому може міститися така небезпечна речовина як ртуть. Цей хімічний елемент з’являється в рибі в результаті забруднення океанів викидами з промислових об’єктів. Концентрація ртуті в м'ясі тунця може в 10 тисяч разів перевищувати припустиму, що становить серйозну загрозу при його вживанні.

Окрім ртуті у м'ясі тунця можуть міститися антибіотики та гормони. Це пов’язано з тим, що непомірний вилов цієї риби призвів до значного скорочення її популяції в природному середовищі. Тому для продажу тунець вирощується на спеціальних фермах, де для прискорення росту використовують шкідливі добавки. З цієї причини фахівці не радять вживати більше 100 г тунця на місяць.

Вугор

Фото: pexels.com

М'ясо вугра відрізняється високою жирністю, тому його не варто їсти людям з підвищеним рівнем холестерину та іншими захворюваннями ШКТ та серцево-судинної системи. Окрім цього, вугор відноситься до так званих донних видів риби та харчується відходами, які містять чимало шкідливих речовин. Ці речовини осідають у м’ясі вугра.

Варто також відзначити, що у вуграх, які продаються на ринках європейських країн, теж велика концентрація ртуті. Причина потрапляння ртуті у м'ясо та ж сама, що й у випадку з тунцем – забруднення навколишнього середовища промисловими відходами. Вживання понад 300 г м’яса вугра на місяць може бути небезпечним для вашого здоров’я.

Сом

Фото: unsplash.com

Сом – це риба, яка відома своїми величезними розмірами. Проте соми, що продаються на ринках та у супермаркетах, у більшості випадків виростають до таких розмірів завдяки використанню спеціальних гормональних добавок для корму. Більшість сомів потрапляє на наші прилавки з країн Азії, де контроль не відрізняється особливою ретельністю, а багато постачальників не дотримуються правил вирощування риби.

Окрім цього, м'ясо сома дуже калорійне і містить багато жирів. Саме цьому часте вживання сома в їжу наражає серцево-судинну систему людини на серйозну небезпеку. Також не слід забувати, що більшу частину свого життя сом проводить на дні, де накопичуються різноманітні відходи.

Тілапія

Фото: unsplash.com

У м’ясі тілапії містить дуже велика кількість жирів. У цьому плані тілапія може скласти конкуренцію бекону. Враховуючи цей факт, занадто часте вживання тілапії в їжу призведе до підвищення рівню шкідливого для організму холестерину. А це робить організм більш чутливим до різноманітних алергенів.

А ще дослідники помічали наявність діоксинів у м’ясі тілапії. Діоксини – це отрутохімікати, шкідливі для здоров'я людини. Зазвичай джерелом появи діоксинів в рибі є забруднений корм. Проте, якщо ферма дотримується стандартів безпеки, ймовірність вмісту діоксинів у м'ясі досить низка.

Морський окунь

Фото: unsplash.com

У морському окуні, як у деяких схожих видах риби, часто виявляється підвищений вміст ртуті. Це наслідок забруднення морів та океанів шкідливими речовинами з підприємств. Окрім ртуті до м’яса цією риби часто потрапляють важкі метали, а при недотриманні правил розведення в ньому можуть бути небезпечні паразити.

Також часто трапляються випадки, коли під виглядом окуня недобросовісні продавці викладають на прилавки м'ясо дешевших сортів риби, таких як пангасіус.

Олійна риба (строматей)

Фото: unsplash.com

Олійна риба містить воскоподібну речовину – гемпілотоксин, яка відрізняється характерним ароматом. Цю речовину майже не засвоює людський організм, тому при вживанні м’яса олійної риби великий риск розладів травлення. Для того, щоб зменшити кількість цієї речовини у рибі, краще добре її просмажувати або для готування використовувати гриль.

Скумбрія

Фото: unsplash.com

Скумбрія теж накопичує у своєму м’ясі ртуть. Наш організм не може вивести цей небезпечний хімічний елемент природним шляхом, тому він поступово накопичується в тілі, особливо в кістках. З часом під дією ртуті розвиваються різні недуги.

До того ж, скумбрія дуже калорійна, тому її часте вживання також може нанести шкоду здоров’ю. Особливо це стосується людей у віці, а також людей, які мають різні хвороби шлунково-кишкового тракту.

Пангасіус

Фото: envato.com

Більшість пангасіусів потрапляють до наших магазинів з В'єтнаму. Розводиться ця риба переважно річці Меконг, яка є однією з найбільш забруднених річок світу. У м’ясі пангасіуса можна знайти безліч шкідливих речовин, включаючи ртуть, а також фурацилін та поліфосфати.

Було встановлено, що пангасіус шкідливий для здоров'я та викликає у людей хвороби внутрішніх органів, в першу чергу патології печінки. Тому продаж цієї риби був заборонений у багатьох країнах Європи, Америки та Канаді.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?