Абіссінська кішка — порода з невичерпною енергією: характер і цікаві факти
Категорія
Коти
Дата публікації

Абіссінська кішка — порода з невичерпною енергією: характер і цікаві факти

Абіссінська кішка — порода з невичерпною енергією: характер і цікаві факти
Джерело:  online.ua

Абіссінські кішки - це оригінальні і в той же час одні з найстаріших визнаних порід. Ці надзвичайно розумні і дуже активні тварини, які не люблять самотності. Вибираючи такого чотириногого друга, потрібно бути готовим приділити йому достатньо уваги. Гід Онлайн розповідає все, що потрібно знати про абіссінську кішку - характер, особливості та догляд.

Назва абіссінських кішок має мало спільного з їхнім походженням. Хоча перша абіссінська кішка потрапила в Європу з районів сьогоднішньої Ефіопії (колишня Абіссінія), порода не звідти.

Це також міф, що предкам абіссінських кішок в давнину поклонялися єгиптяни (про що свідчить подібність породи з кішками, увічненими в скульптурах і картинах). В даний час встановлено, що мутація гена, що відповідає за структуру вовни абіссінських кішок, не зустрічається ні в одній з вищезазначених областей.

Як з'явилася абіссінська кішка?

 Фото: flickr.com

Генетичні дослідження показують, що абіссінські кішки - дуже древня порода, яка походить з берегів Індійського океану і Південно-Східної Азії. Першою твариною, визнаною чистокровною на Старому континенті, була кішка Зула, яку в 1868 році привезли до Англії.

Британці, захоплені його красою, почали розведення цих кішок, в тому числі схрещуючи абіссінських кішок з британською короткошерстою кішкою. Паралельно порода стала розвиватися в США. В результаті абіссінські кішки по обидва боки Атлантики мають дещо різну будову тіла.

Абіссінські кішки були офіційно визнані новою породою на початку 20 століття. Їх популяція була знищена двома світовими війнами. Завдяки спільним зусиллям американських і європейських заводників порода була відтворена в другій половині 20 століття.

Як виглядає кіт абіссінської породи?

Фото: pixabay.com

Абіссінські кішки та коти - тварини середнього розміру (самки важать 3-4 кг, а самці 4-5 кг), з пропорційним струнким, але спортивним тілом. У них гнучкий, мускулистий тулуб, довгі тонкі кінцівки, що закінчуються маленькими овальними ступнями, і довгий загострений хвіст.

Голова абіссінців клиноподібна. Великі, широкі вуха широко розставлені і порівняно низько посаджені. У них є характерний малюнок на спині - нагадує темний відбиток великого пальця. Мигдалеподібні очі абіссінських кішок зазвичай золотистого, мідно-зеленого або горіхового кольору з темним контуром.

Ніс у кішок червоний, обведений чорним контуром. У абіссінських кішок коротка, щільно прилегла шерсть з невеликою кількістю підшерстя. Пігмент шерсті розподіляється нерівномірно, так що на кожній волосині є кілька смуг. Цятки на шерсті зазвичай виникають на голові, спині, хвості і ногах. Решта ділянок шкіри тіла мають основний колір, найчастіше палевий, сіро-блакитний, мідно-червоний або світло-кремовий.

Який характер у абіссінських кішок?

Фото: pixabay.com

Абіссінські кішки - надзвичайно розумні тварини з невичерпною енергією. Варто надати їм достатньо великий простір для ігор з наявністю високої когтеточки. Вони люблять веселитися і виконувати багато трюків.

Кішки цієї породи сміливі, чим схожі на собак - вони можуть крок за кроком слідувати за своїм опікуном і спостерігати за його діями. Це ще й тому, що вони дуже товариські. Їм потрібна постійна близькість зі своїм власником, тому зайняті люди, які не можуть приділяти достатньо часу своїй кішці, повинні подумати про те, щоб надати абіссінській кішці товариша по іграх, бажано у вигляді тварин.

Чим хворіють абіссінські кішки?

Фото: pixabay.com

Абіссінські кішки живуть близько 13-15 років. Хоча це первинна порода, вони схильні до спадкових захворювань. Найчастіше це:

  • прогресуюча атрофія сітківки;

  • анемія;

  • ниркова недостатність;

  • гінгівіт.

Як доглядати і чим годувати абіссінську кішку?

В цілому абіссінські кішки здорові і не потребують складного догляду, за винятком звичайного розчісування волосся (раз на тиждень), стрижки кігтів або перевірки чистоти вух. Завдяки високій активності вони не схильні до повноти.

Тим не менш, вони повинні бути забезпечені великою кількістю вправ і високоякісної їжею, що підтримує потрібну кількість енергії, тобто їжею з високим вмістом білка. Абіссінських кішок прекрасно себе почувають на дієті BARF, але їх можна годувати і готовими кормами.

Через вроджену сприйнятливість породи до захворювань сечовивідних шляхів їх слід годувати вологим кормом з невеликим додаванням води.

Цікаві факти про абіссінських кішок

Фото: pixabay.com

  • Специфічне забарвлення абіссінських кішок робить їх шерсть схожою на заяче хутро - тому їх іноді називають заячими кішками.

  • Через нерівномірний розподіл пігменту шерсть у окремих особин може мати різну м'якість.

  • Абіссінські кішки практично не нявкають, але голосно муркочуть.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?