Банани — в чому користь і шкода для організму
Категорія
Їжа
Дата публікації

Банани — в чому користь і шкода для організму

Банани — в чому користь і шкода для організму
Джерело:  online.ua

Банани давно перестали вважатися екзотичним фруктом - плоди прижилися у раціоні українців. І не тільки тому що смачні! ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисні банани для чоловіків, жінок і дітей, які хвороби вони лікують, як правильно вибирати і зберігати плоди.

Чим корисний банан?

Фото: envato.com

Банан - це джерело вітаміну С, а це значить, що разом з плодом в організм потраплять антиоксиданти. Вітамін С необхідний для вироблення серотоніну, для засвоєння заліза, для підвищення імунітету.

У стиглих плодах міститься 7-12 мг вітаміну С, при добовій нормі 75 мг. Якщо протягом дня вжити кілька бананів, то цим цілком можно забезпечити добову потребу організму у вітамінах.

Банани містять калій. Цей елемент підтримує водно-сольовий баланс, бере участь в процесі скорочення м'язів. Залізо, яке також є в плоді, необхідно нам для дихання, воно є складовою гемоглобіну і деяких ферментів.

У бананах є і натрій. Він необхідний в організмі для злагодженої роботи м'язової системи, для підтримки кислотно-лужного балансу. До складу бананів входить магній. Він необхідний в організмі для здійснення ферментативних реакцій, для синтезу білка, функціонування нервової системи, зниження рівня холестерину, роботи серцевого м'яза.

Фосфор також присутній в банані. При нестачі цього елемента у людини розвиваються хвороби кісток.
Кальцій потрібен нам для здоров'я кісток. У бананах є цей елемент. Кальцій бере участь у процесі згортання крові, у регуляції м'язових скорочень, секреції гормонів.

Вітаміни в бананах

  • У бананах присутній і вітамін А, який забезпечує нам нормальний зір.

  • Фрукт містить тіамін, який забезпечує функціонування нервової системи і шлунково-кишкового тракту.

  • Рибофлавін входить до складу ферментів. Він необхідний для утворення еритроцитів і антитіл, для регуляції процесу зростання і репродуктивної функції.

  • Нікотинова кислота. Ця речовина бере участь в метаболізмі білків і жирів, в тканинному диханні і біосинтезі.

  • Вітамін В6 також є в бананах. Він необхідний нам для синтезу деяких гормонів і гемоглобіну, для ліпідного синтезу.

  • У бананах є фолієва кислота. Вона необхідна в організмі для розвитку і зміцнення імунної та нервової систем.

  • Вітамін Е. Завдяки йому вживання бананів уповільнює процес старіння в організмі, підвищує імунітет. Вітамін знижує рівень холестерину в організмі, під його впливом відбувається синтез колагену та інших білків, ферментів печінки.

Якщо порівнювати банани, наприклад, з яблуками, то в бананах міститься в 5 разів більше вітаміну А і заліза, в 4 рази більше білків, в кілька разів більше вуглеводів і в 3 рази більше фосфору.

У м'якоті банана міститься до 20% крохмалю, до 1/3 білків, яблучної кислоти, ферментів, до 25% вуглеводів і до 80% води.

Банани в дитячому харчуванні

Фото: envato.com

На сьогоднішній день дуже популярна практика додавання в дитяче харчування бананів. Однак, слід пам'ятати, що банани, як і будь-які інші продукти, дитині слід давати обережно, перевіряючи реакцію організму на них.

Якщо ж алергія не проявиться, то банан можна давати маленькій дитині, попередньо подрібнивши до консистенції каші, яка може бути змішана з продуктами прикорму малюка.

Користь банана для жінок

Фото: envato.com

Важно переоцінити користь банана для жіночого організму:

  • Каротин оберігає від захворювань судин і серця, а також продовжує молодість організму.

  • Вітаміни групи B важливі жінкам, оскільки саме ці вітаміни щомісяця втрачає організм під час критичних днів.

  • Крім цього, вітаміни групи B відповідають за наш здоровий сон, сильне волосся, врівноваженість, спокій і за чисту шкіру.

  • Банани володіють знеболюючою властивістю - 2 банана допомагають пом'якшити неприємні відчуття під час критичних днів.

  • Вітамін B6 виробляє серотонін - гормон радості. Тому банани є відмінними антидепресантами.

  • Вітамін Е відповідає за еластичність і гладкість шкіри.

Користь банана для чоловіків

Фото: envato.com

Важливу роль банан грає в раціоні чоловіків. Особливий вплив цього плода на чоловічий організм виражається у впливі на потенцію.

До речі, банани не тільки покращують потенцію, але і сприяють виробленню достатньої кількості насінної рідини з рухомими сперматозоїдами. Також банан сприяє стимуляції роботи передміхурової залози, що є профілактикою розвитку в ній пухлинних процесів.

Корисні банани для чоловіків, які часто піддаються розумовим або психологічних навантаженням. Серотонін і триптофан, що містяться в банані, покращують настрій, бадьорять, знижують підвищену дратівливість.

Які хвороби лікують банани?

Медики рекомендують щоденне вживання бананів пацієнтам, що страждають на атеросклероз, а також при авітамінозі, депресії, захворюваннях печінки, нервових розладах і порушеннях травного тракту.

Банани дуже добре допомагають від кашлю. Ці плоди здатні позбавити від печії.

4-5 бананів допомагають зупинити діарею.

Банани в косметології

Фото: freepik.com

М'якоть бананів використовують для виготовлення поживних і відбілюючих масок для обличчя. Фрукт очищають від шкірки, після чого розминають виделкою до отримання кашки. Цю суміш накладають на чисте обличчя і тримають протягом 15 хвилин. Після чого змивають і на шкіру наносять зволожуючі креми. Використовувати таку маску потрібно 1 раз в тиждень.

"Енергетична маска". Для цього половину банана змішують з однією часточкою апельсина і ретельно перемішують до отримання однорідної маси, після чого цю кашу наносять на чисту шкіру обличчя на 15 хвилин.

Шкірка банана використовується для видалення бородавок і натоптишів. Перед сном беруть шкірку шкірки і за допомогою еластичного бинта прикріплюють до проблемної ділянці тіла. На ранок знімають. Процедуру необхідно повторювати протягом тижня.

Кому не можна їсти банани?

Банани не варто вживати людям, які страждають від цукрового діабету, мають підвищене згортання крові, тромбофлебіт.

Так як фрукт містить велику кількість калорій, його не варто вживати людям з ожирінням і тим, хто хоче схуднути.

Недозрілі банани не бажано вживати навіть дорослим. Чому? Продукт містить нерозчинний крохмаль, наша травна система його не зможе переробити. Через це може виникнути дискомфорт в шлунку - здуття і підвищене газоутворення. У зрілого фрукта крохмаль перетворюється на цукор.

Як вибирати хороші банани?

Фото: envato.com

  • Купуйте банани, які мають яскраво-жовтий колір - плоди зі шкіркою насиченого кольору вважаються дозрілими.

  • Якщо на поверхні шкірки є чорні крапки, це також свідчить про зрілість банана. Якщо у банана великі чорні плями, його можна купити, але вдома він не пролежить ні дня - такий плід необхідно буде з'їсти в день покупки.

  • Не купуйте банани з цвіллю на шкірці.

  • Маленькі банани смачніші, ніж великі.

Як зберігати банани?

  • Якщо ви хочете купити банани заздалегідь, то вибирайте плоди з гладкою шкіркою і без чорних крапок. Вони дозріють у вас вдома за кілька днів.

  • Зберігати плоди краще в прохолодному місці, але не в холодильнику.

  • Банани будуть зберігатися довше, якщо не розділяти їх гроно.

  • Зберігати банани слід в темному приміщенні, де температура досягає 12-15°C.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?