Бірманська кішка — одна з наймодніших порід в світі: характер і особливості
Категорія
Коти
Дата публікації

Бірманська кішка — одна з наймодніших порід в світі: характер і особливості

Бірманська кішка — одна з наймодніших порід в світі: характер і особливості
Джерело:  online.ua

Бірманська кішка в даний час знаходиться на піку популярності, особливо у Франції. Характерною рисою цієї породи є особлива структура хутра, який, не дивлячись на значну довжину, не сплутується в ковтуни. Гід Онлайн розповідає все, що потрібно знати про бірманську кішку - характер, особливості та догляд.

Бірманська кішка - дуже соціальна тварина. У неї хороший контакт як з людьми, так і з тваринами різного віку. Любить ласки і веселощі. Для неї характерна шубка з забарвленням колорпойнт (шерсть забарвлена тільки в певних місцях на тілі). Вперше порода була показана на виставці в 1925 році.

Як з'явилася бірманська кішка?

Фото: flickr.com

Бірманську кішку також називають священною кішкою. Тварина родом з М'янми або Бірми.

Навколо історії виникнення породи існує кілька гіпотез. За однією з версій, якийсь мільярдер з США розповсюдив бірманську кішку, викравши представників цієї породи з храму Лао Цун. Під час поїздки до Франції самець помер, а у самки народилися кошенята, які вважаються предками західних бірманських кішок.

Однак теорія про те, що бірманська кішка є результатом схрещування перської кішки з сіамської породою, яке відбулося в 1920-х роках у Франції, набагато більш імовірна.

Священну бірманську кішку, що відповідає всім вимогам, які пред'являються до виставок, дуже складно розвести.

Як виглядає бірманська кішка?

Фото: unsplash.com

Бірманські кішки середнього розміру. Вони досягають повноліття в віці близько 12 місяців. Кішки близько 30 см у висоту і важать 2-4 кг самки і 4-6 кг самці.

У них подовжене тіло, кругла голова, коротка морда і «римський» ніс. Їх сапфирово-блакитні очі заслуговують на увагу.

У бірманської святий кішки досить довга шерсть, яка завдяки своїй незвичайній структурі не заплутується. Вона трохи довше на шиї, на штанах і на спині.

Що стосується забарвлення, то колорпойнт типовий, тобто відмітини на морді, лапах, хвості і вухах, колір яких контрастує з кольором спини. Крім того, на передніх лапах є шкарпетки білого кольору і так звані шпори.

Бірманський святий кіт буває різних забарвлень, найвідоміші з них: чорний, бузковий, шоколадний, червоний, синій, кремовий, черепаховий, і у кожного з них може бути варіант смугастого кота. Варто відзначити, що бірманські кошенята народжуються білими. Зміна кольору відбувається приблизно до 3-х річного віку.

Який характер у бірманських кішок?

Фото: pixabay.com

Бірманська кішка володіє ніжним характером. Вона дуже добра, дружня і ласкава. Їй дуже подобається компанія людей, але вона не нав'язлива. Бірманці люблять дітей, але досить насторожено ставляться до незнайомців.

Бірманський кіт може спілкуватися з іншими домашніми тваринами, показує високий інтелект. Тому найкращим способом його розважити будуть інтерактивні ігри. Вони не тільки приносять радість, але також задовольняють інстинкти і розвивають когнітивні функції тварини.

Бірманська кішка любить байдикувати. Варто створити їй для цього відповідні умови і розташувати ліжачок в зручному місці.

Чим потрібно годувати бірманську кішку?

Фото: flickr.com

Бірманська кішка вважається досить вередливою. Вона гурман. Потрібно годувати її якісним вологим кормом. Раціон повинен бути збалансованим і адаптованим до її потреб, хоча кішки цієї породи не особливо схильні до повноти.

Варто включити в раціон пасту або ласощі, яке допоможе транспортувати волосся по кишечнику і запобіжить утворенню клубочків у шлунку. Також може бути корисною спеціальна котяча трава.

Як доглядати за бірманськими кішками?

Крім чищення зубів раз на тиждень, перевірки чистоти вух і очей та стрижки кігтів, бірманська кішка не вимагає особливого догляду.

Бірманські кішки схильні до певних спадкових захворювань, особливо до полікістозу нирок, гіпертрофічній кардіоміопатії, мукополісахарідозів 6 типу (аномалії скелета).

Крім того, вони можуть боротися з іншими типовими котячими недугами. У кішок цієї породи дуже часто зустрічаються очні хвороби, а косоокість, коли очі сходяться, так і розходяться, виникає регулярно.

Скільки коштує бірманська кішка?

Ціна на бірманських кошенят в Україні стартує від 1,5-2 тисяч гривень. За чистокровного бірманця заводники просять не менше 500 доларів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?