Брокколі — чим корисна і як готувати популярний суперфуд
Категорія
Їжа
Дата публікації

Брокколі — чим корисна і як готувати популярний суперфуд

Брокколі — чим корисна і як готувати популярний суперфуд
Джерело:  online.ua

Для дітей і для багатьох дорослих вживання брокколі більше схоже на покарання, ніж на можливість отримати задоволення від їжі. Так, цей овоч не можна назвати смачним, але з його користю для організму не посперечаєшся. ГастроГід Онлайн розповідає, в чому реальна користь брокколі і як правильно готувати цю капусту, щоб було смачно.

Брокколі - дуже поживний і корисний для організму овоч. Дієтологи настійно радять включити цей популярний суперфуд в свій раціон. Але чи дійсно ця капуста так корисна, що про неї ходять легенди?

У чому користь брокколі - факти

Фото: envato.com

1. Більш красива шкіра

Брокколі багата вітамінами А, С і Е, які є кращими друзями красивої шкіри. Це тріо вітамінів захищає шкіру від інфекцій і УФ-пошкоджень, підвищує еластичність шкіри і запобігає появі зморшок. Якщо ви мрієте про більш красивою шкірі, то вживання брокколі просто необхідно!

2. Запаси вітаміну D

Дефіцит вітаміну D - досить поширена проблема в нашій країні, тому завжди важливо враховувати, чи отримуєте ви його в достатній кількості. Брокколі може позбавити від дефіциту цього вітаміну, оскільки містяться в цьому овочі вітаміни А і Е покращують засвоєння вітаміну D.

3. Здорове серце

Статистика показує, що захворювання серця і судин вражають все більше молодих людей, тому дуже важливо подбати про їх профілактиці. Здорове харчування має бути на порядку денному кожної людини, оскільки воно є основою хорошого самопочуття.

Краще вибирати продукти з високим вмістом клітковини - брокколі є одним з тих продуктів, в яких дійсно багато клітковини. Ці овочі також містять сполуки сірки, які зміцнюють судини і покращують роботу кровоносної системи.

4. Зменшення запалення і алергічних реакцій

Можливо, мало хто знає про це: брокколі може ефективно гасити симптоми алергії. Камфороли, що містяться в цій капусті, допомагають зняти роздратування і запалення. Тому якщо ви страждаєте від алергічного риніту, викликаного пилом або іншими алергенами, варто включити брокколі в свій раціон, щоб ефективніше боротися з ним.

5. Поліпшення травлення

Якщо ви страждаєте від деяких розладів травлення, то при регулярному вживанні брокколі зможете надовго забути про такі проблеми зі здоров'ям. Брокколі багата клітковиною, яка допомагає організму очищатися від шлаків, роблячи запори менш актуальними.

Клітковина також допомагає запобігти інші проблеми з травленням: якщо періодично виникає печія, подумайте, чи достатньо клітковини ви отримуєте з їжею.

6. Профілактика раку

Рак - одна з найстрашніших захворювань, але важливо знати, що здорове харчування може значно знизити ймовірність його розвитку. Вміщені в брокколі з'єднання сульфорафан допомагають запобігти різним видам раку, так що це дійсно вагома причина є більше цих овочів.

7. Дієта

Брокколі містить 38 калорій на 100 грам, тому її можна їсти, навіть якщо ви сидите на дієті. Клітковина, яка міститься в цих низькокалорійних овочах, допомагає відчути ситість набагато швидше, тому ви з'їдаєте менше.

8. Зміцнення кісток

Крихкість кісток є особливою проблемою для літніх людей, але важливо знати, що деякі продукти харчування можуть допомогти сповільнити прогресування захворювання. Брокколі - один з тих рідкісних овочів, які можуть бути корисні не тільки для загального самопочуття, але і для підтримки належної щільності кісток.

У чому шкода брокколі?

Фото: envato.com

Брокколі важлива в раціоні людей будь-якого віку. Тільки в поодиноких випадках цей вид капусти може принести шкоду. Зокрема, обережними з брокколі варто бути людям, що страждають порушеннями роботи підшлункової залози і підвищеною кислотністю шлунка.

Також важливо пам'ятати, що брокколі містить вітамін К і може знижувати ефективність препаратів для розрідження крові.

Скільки потрібно їсти брокколі?

Всього 50 г брокколі покривають добову потребу організму у вітаміні С. Це вагомий аргумент, щоб почати їсти овоч уже сьогодні.

У 100 г брокколі міститься 145 мкг вітаміну К - це майже подвійна норма, необхідна дорослій людині на добу. А цей вітамін важливий для функціонування білків і зміцнення кісткової тканини.

Така концентрація важливих вітамінів в брокколі говорить про те, що для отримання користі від овоча не обов'язково їсти його кілограмами - досить включити кілька суцвіть в порцію, щоб збагатити раціон поживними речовинами. Більш того, брокколі доступна цілий рік - восени та взимку, коли немає сезонних овочів, цей продукт може стати відмінною їм заміною.

Як правильно приготувати брокколі?

Фото: envato.com

Щоб зберегти якомога більше поживних речовин в брокколі цей овоч краще парити і смажити, а не варити. При кип'ятінні з брокколі вимиваються майже всі вітаміни і мінерали. Якщо по рецепту потрібно варити брокколі, то важливо робити це дуже швидко - буквально 2-3 хвилини, після чого занурити капусту в крижану воду.

Рецепти з брокколі можуть бути найрізноманітнішими - від звичайної овочевої запіканки до мафінів і смузі. Брокколі відмінно поєднується з морквою, куркою, рисом, пастою, сиром. Підкреслюють і пом'якшують специфічний смак брокколі базилік, часник, орегано, чебрець.

Як приготувати брокколі смачно - відео

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?