Чим корисна хурма та кому її варто їсти
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисна хурма та кому її варто їсти

Чим корисна хурма та кому її варто їсти
Джерело:  online.ua

З настанням холодів все фруктові прилавки країни фарбуються в помаранчевий колір. Це хурма, південна красуня, яка радує своїм солодким смаком нас всю зиму. Але чи тільки в смаку справа? ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисна хурма і кому її варто їсти кожен день.

Латинська назва хурми - Diospyros, має грецьке походження і перекладається як "їжа богів". Повне дозрівання хурми доводиться на кінець жовтня. Тоді хурма отримує свій божественний смак і аромат.

Всього налічується понад п'ятсот видів хурми. В нашій країні найбільше визнання отримали сорти Корольок шоколадний, Медова і Биче серце. У кожного свій особливий смак, тому стверджувати, яка хурма смачніша і ароматніша - безглуздо.

Чим корисна хурма?

Фото: envato.com

У хурмі міститься багато мінеральних речовин і вітамінів (А, С, групи В, РР, бета-каротин), які сприяють підвищенню імунітету, є відмінною профілактикою інфаркту та інсульту, запобігають розвитку варикозу.
Хурма низькокалорійна, тому її можна рекомендувати в якості дієтичного продукту. У 100 г міститься всього 62 ккал.

Найкорисніші властивості хурми:

  • благотворний вплив на судини - вітаміни С і Р сприяють їх зміцненню;

  • стимуляція травлення - клітковина, що міститься в хурмі, стимулює роботу кишечника і підвищує виділення шлункового соку;

  • поліпшення зору - бета-каротин, вітамін А і зеаксантин в хурмі зміцнюють очні м’язи і перешкоджають виникненню катаракти;

  • сечогінний ефект - магній і калій в хурмі сприяють виведенню солей з організму, знімають набряклість і запобігають утворенню каменів в нирках;

  • джерело йоду, необхідного для роботи щитовидної залози - 100 г хурми містить 30 мкг (на добу людині необхідно 2-2,5 мкг йоду на 1 кг маси тіла).

Також хурма може стати смачним лікуванням при застуді - цей плід допомагає при кашлі. При застуді сік стиглої хурми розводять склянкою теплої води для полоскання горла. Сік має протизапальну і болезаспокійливу дію на гортань і гланди.

Триптофан, що входить до складу хурми, бере участь у виробленні серотоніну - гормону щастя і радості. Всього двох плодів хурми на добу досить для гарного настрою на цілий день.

Користь хурми в косметології

Фото: unsplash.com

Хурма ще є і відмінним б'юті-засобом - вона сприяє омолодженню шкіри, розгладження зморшок і зменшенню жирності шкіри.

Ефективні маски для обличчя з хурми:

  • При розширених порах і проблемній шкірі змішайте м'якоть хурми без шкірки з жовтком одного яйця. Нанесіть маску масажними рухами на обличчя на 10 хвилин. Дана маска добре очищає пори від жиру, але і тонізує шкіру, роблячи її м'якою і ніжною.

  • Маска для догляду за сухою шкірою. Нанести на шкіру м'якоть хурми без шкірки на 10 хвилин, потім змити її теплою водою без мила. Хурма живить і зволожує шкіру, знімає невеликі роздратування, видаляє мертві частинки шкіри.

  • Вітамінна маска. М'якоть хурми, банана, вершки, сухі дріжджі і рослинне масло ретельно перемішати, настояти 30 хвилин. Вітамінну маску нанести рухами на обличчя. Полежати спокійно з маскою 15 хвилин. Ретельно змити теплою водою. Маска покращує структуру шкіри, роблячи її бархатистою. Також можна використовувати цю маску на руках, особливо при обвітренні.

Як вибрати і зберігати хурму правильно

Фото: unsplash.com

Часто в магазинах і на ринках попадається хурма, яка в'яже рот. Це незрілі плоди. Щоб купити стиглий плід звертайте увагу на наступне:

  • Колір. У стиглої хурми він завжди темно-оранжевий, майже коричневий. Брудний, темно-коричневий колір говорить про перезрілість хурми або навіть про її зіпсованість.

  • Плід повинен бути гладким, без плям і пошкоджень. Не беріть пом'ятий плід, навіть якщо продавець запевняє в його свіжості і надзвичайному смаку. Пошкодження на шкірці - явна ознака неякісного плоду. Ви ризикуєте навіть отруїтися.

  • Листя у стиглої хурми сухі, темно-зеленого кольору. З стиглого плода листочки з легкістю знімаються повністю.

  • Спробуйте хурму на дотик - стиглий плід м'який і приємний. Краще не брати заморожену хурму - невідомо, чи свіжою вона була до заморозки.

Якщо все ж хурма незріла і в'яже рот, покладіть її в холодильник на деякий час. Через кілька днів хурма стане смачною, м'якою і не менш корисною.

Кому не можна їсти хурму?

Все хороше має з'їдатися в міру. Дієтологи рекомендують з'їдати не більше трьох плодів хурми в день.

В надлишку хурма може призвести до запорів і навіть непрохідності кишечника. Через підвищений вміст цукру не рекомендується хурма людям, що страждають ожирінням, і діабетикам.

Не рекомендується хурма хворим на кишкові захворювання і в післяопераційні періоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?