Чим корисна хурма та кому її варто їсти
Категорія
Іжа
Дата публікації

Чим корисна хурма та кому її варто їсти

Чим корисна хурма та кому її варто їсти
Джерело:  online.ua

З настанням холодів все фруктові прилавки країни фарбуються в помаранчевий колір. Це хурма, південна красуня, яка радує своїм солодким смаком нас всю зиму. Але чи тільки в смаку справа? ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисна хурма і кому її варто їсти кожен день.

Латинська назва хурми - Diospyros, має грецьке походження і перекладається як "їжа богів". Повне дозрівання хурми доводиться на кінець жовтня. Тоді хурма отримує свій божественний смак і аромат.

Всього налічується понад п'ятсот видів хурми. В нашій країні найбільше визнання отримали сорти Корольок шоколадний, Медова і Биче серце. У кожного свій особливий смак, тому стверджувати, яка хурма смачніша і ароматніша - безглуздо.

Чим корисна хурма?

Фото: envato.com

У хурмі міститься багато мінеральних речовин і вітамінів (А, С, групи В, РР, бета-каротин), які сприяють підвищенню імунітету, є відмінною профілактикою інфаркту та інсульту, запобігають розвитку варикозу.
Хурма низькокалорійна, тому її можна рекомендувати в якості дієтичного продукту. У 100 г міститься всього 62 ккал.

Найкорисніші властивості хурми:

  • благотворний вплив на судини - вітаміни С і Р сприяють їх зміцненню;

  • стимуляція травлення - клітковина, що міститься в хурмі, стимулює роботу кишечника і підвищує виділення шлункового соку;

  • поліпшення зору - бета-каротин, вітамін А і зеаксантин в хурмі зміцнюють очні м’язи і перешкоджають виникненню катаракти;

  • сечогінний ефект - магній і калій в хурмі сприяють виведенню солей з організму, знімають набряклість і запобігають утворенню каменів в нирках;

  • джерело йоду, необхідного для роботи щитовидної залози - 100 г хурми містить 30 мкг (на добу людині необхідно 2-2,5 мкг йоду на 1 кг маси тіла).

Також хурма може стати смачним лікуванням при застуді - цей плід допомагає при кашлі. При застуді сік стиглої хурми розводять склянкою теплої води для полоскання горла. Сік має протизапальну і болезаспокійливу дію на гортань і гланди.

Триптофан, що входить до складу хурми, бере участь у виробленні серотоніну - гормону щастя і радості. Всього двох плодів хурми на добу досить для гарного настрою на цілий день.

Користь хурми в косметології

Фото: unsplash.com

Хурма ще є і відмінним б'юті-засобом - вона сприяє омолодженню шкіри, розгладження зморшок і зменшенню жирності шкіри.

Ефективні маски для обличчя з хурми:

  • При розширених порах і проблемній шкірі змішайте м'якоть хурми без шкірки з жовтком одного яйця. Нанесіть маску масажними рухами на обличчя на 10 хвилин. Дана маска добре очищає пори від жиру, але і тонізує шкіру, роблячи її м'якою і ніжною.

  • Маска для догляду за сухою шкірою. Нанести на шкіру м'якоть хурми без шкірки на 10 хвилин, потім змити її теплою водою без мила. Хурма живить і зволожує шкіру, знімає невеликі роздратування, видаляє мертві частинки шкіри.

  • Вітамінна маска. М'якоть хурми, банана, вершки, сухі дріжджі і рослинне масло ретельно перемішати, настояти 30 хвилин. Вітамінну маску нанести рухами на обличчя. Полежати спокійно з маскою 15 хвилин. Ретельно змити теплою водою. Маска покращує структуру шкіри, роблячи її бархатистою. Також можна використовувати цю маску на руках, особливо при обвітренні.

Як вибрати і зберігати хурму правильно

Фото: unsplash.com

Часто в магазинах і на ринках попадається хурма, яка в'яже рот. Це незрілі плоди. Щоб купити стиглий плід звертайте увагу на наступне:

  • Колір. У стиглої хурми він завжди темно-оранжевий, майже коричневий. Брудний, темно-коричневий колір говорить про перезрілість хурми або навіть про її зіпсованість.

  • Плід повинен бути гладким, без плям і пошкоджень. Не беріть пом'ятий плід, навіть якщо продавець запевняє в його свіжості і надзвичайному смаку. Пошкодження на шкірці - явна ознака неякісного плоду. Ви ризикуєте навіть отруїтися.

  • Листя у стиглої хурми сухі, темно-зеленого кольору. З стиглого плода листочки з легкістю знімаються повністю.

  • Спробуйте хурму на дотик - стиглий плід м'який і приємний. Краще не брати заморожену хурму - невідомо, чи свіжою вона була до заморозки.

Якщо все ж хурма незріла і в'яже рот, покладіть її в холодильник на деякий час. Через кілька днів хурма стане смачною, м'якою і не менш корисною.

Кому не можна їсти хурму?

Все хороше має з'їдатися в міру. Дієтологи рекомендують з'їдати не більше трьох плодів хурми в день.

В надлишку хурма може призвести до запорів і навіть непрохідності кишечника. Через підвищений вміст цукру не рекомендується хурма людям, що страждають ожирінням, і діабетикам.

Не рекомендується хурма хворим на кишкові захворювання і в післяопераційні періоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм