Чим корисна редька і навіщо потрібно їсти цей суперфуд
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисна редька і навіщо потрібно їсти цей суперфуд

Чим корисна редька і навіщо потрібно їсти цей суперфуд
Джерело:  online.ua

Редька - не самий найулюбленіший продукт українців, які не дуже часто включають її в свій раціон через специфічний смак. Цей коренеплід найчастіше використовують в лікувальних цілях, наприклад, при кашлі. У кулінарії редьку тільки зараз почали визнавати як гідний суперфуд - довгий час вона вважалася їжею бідняків, але зараз знайшла своє місце навіть у високій кухні. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисна редька і навіщо її потрібно їсти.

Що таке редька та де вона з’явилася?

Фото: еnvato.com

Якщо висловлюватися суворо науковою мовою, то редька - це трав'яниста рослина, яке входить в сімейство хрестоцвітих. Редька підрозділяється на кілька видів, в якості основного критерію такого підрозділу виступає колір її шкірки. Людина в їжу вживає коренеплоди редьки. І треба зауважити, що почали їсти редьку ще з глибоких давніх часів.

Так, згідно з легендами Древньої Греції редька по заслугах була оцінена самим Аполлоном. Причому цінував він цю рослину як золото. Віддавали належне редьці і жителі Давнього Єгипту. З неї виготовляли найцінніше масло, а саму редьку підносили до столу тільки на золотій посуді. Такі авторитетні і відомі люди давнини, як Гіппократ і Діоскорид, згадували в своїх роботах про лікувальні властивості цього коренеплоду. Не була в цьому плані винятком і Київська Русь. Редька називалася покаянним овочем, який обов'язково брали в їжу в дні тримання посту.

До сих пір ніхто не може точно сказати - де саме з'явилася редька. Сучасні вчені імовірно називають батьківщиною редьки країни Середземного моря. І як доказ цієї гіпотези наводять факт того, що саме тут були виявлені найдавніші викопні рештки цієї рослини.

Які корисні властивості редьки?

Фото: еnvato.com

Знахарі і лікарі середньовіччя використовували листя редьки як засіб для лікування гнійних ран. А при лікуванні застуди, листя цього коренеплоду застосовувалися в якості аналога сучасних гірчичників.
У наші дні, редька також залишається популярним коренеплодом і регулярно вживається в їжу прихильниками здорової їжі та активного способу життя.

Редька містить фітонциди, це саме ті летючі речовини, які життєво необхідні людині для забезпечення мозку киснем. Крім того, за фітонцидами закріпилася слава як успішних бійців з токсичними бактеріями.
Напевно, багато хто пам'ятає, як в далекому дитинстві, в разі застуди або кашлю, батьки поїли нас соком з редьки. І це не дивно. Редька славиться своїми антисептичними властивостями, які допомагають нещадно розправлятися з різними хвороботворними вірусами.

Корисна редька і для безперебійної роботи шлунка. Свіжість і м'якість смаку цього овочу дозволяють додавати редьку майже в усі салати, що в свою чергу забезпечує поліпшення роботи травної системи людини. Більш того, редька не тільки покращує роботу травлення, вона також сприяє поліпшенню апетиту. А все це завдяки наявності в ній ферментів, які активізують виділення шлункового соку і жовчі.
Майже на 4/5 редька складається з води і містить в собі малу кількість калорій. Досить сказати, що в 100 грамах цього овоча міститься всього 35-40 калорій. До речі, саме ця обставина і є причиною любові до редьці прихильників стрункої фігури.

Однак віднести редьку до дієтичних продуктів не можна. Це пояснюється тим, що крім води до складу цього коренеплоду входить велика кількість вуглеводів і харчових волокон. Наприклад, в порівнянні з редисом, цей показник перевищує 2 рази. Але це не означає, що велика кількість волокон - це погано. Саме харчові волокна дратують слизову кишечника, що в свою чергу благотворно впливає на поліпшення роботи гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту.

Редька славиться різноманітністю різних вітамінів і мінеральних речовин, які потрібні людині для життєдіяльності. Але необхідно враховувати, що при термічному або тепловому впливі на редьку велика їх частина просто вбивається. Саме з цієї причини редька повинна подаватися на стіл в сирому вигляді.
Редька з успіхом застосовується не тільки всередину. Її можна застосовувати і як зовнішній засіб. Від деяких шкірних хвороб можна позбутися, використовуючи мазі і роблячи компреси, виготовлені на основі цієї рослини.

Як редька впливає на шлунок?

Редьку, незважаючи на її безперечні корисні якості, не рекомендується вживати людям, що страждають захворюваннями шлунка або кишечника. Крім того, цей коренеплід протипоказаний при органічних захворюваннях серцево-судинної системи.

З особливою обережністю вживати редьку в їжу слід людям, у яких спостерігаються хвороби нирок і печінки. Це твердження повною мірою відноситься і до хворих на подагру.

Вже згадувався факт утримання в складі редьки фітонцидів, речовин, які згубним чином діють на бактерії. На жаль, фітонциди не в змозі розібратися де корисні, а де шкідливі бактерії, і вбивають представників як нормальної, так і патологічної флори. З цієї причини, надмірне захоплення редькою може спричинити негативні наслідки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?