Чим корисні мандарини та скільки їх можна їсти без шкоди для здоров'я
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисні мандарини та скільки їх можна їсти без шкоди для здоров'я

Чим корисні мандарини та скільки їх можна їсти без шкоди для здоров'я
Джерело:  online.ua

Мандарини – це цитрусові фрукти, батьківщиною яких є Китай та В’єтнам. До столу українців вони зазвичай попадають з Абхазії, Туреччини та Марокко. Гід Онлайн розібрався, чим корисні мандарини, яка кількість цих фруктів безпечна для організму та до яких страв їх можна додавати.

Чим корисні мандарини?

Фото: pixabay.com

Мандарини містять в собі вітаміни A, B1, B3, B5, C, антиоксиданти та інші корисні речовини – кальцій, магній, калій. Враховуючи той факт, що плоди ростуть на деревах – в них не потрапляють важкі метали та радіонукліди, які можуть збиратися в ґрунті. Вітамін C (аскорбінова кислота) відомий як надійний «підвищувач» імунітету. Він активує захисні механізми організму, що особливо актуально у холодну пору року.

Вживання мандаринів дає такі позитивні ефекти для здоров’я:

  • нормалізація роботи кишківника – клітковина, що міститься у цих фруктах, сприяє розмноженню корисних бактерій, в результаті чого покращується процес травлення і відновлюється мікрофлора шлунково-кишкового тракту;

  • антистресова дія – мандарини можуть використовуватися як засіб боротьби з тривожністю та стресом, адже вони заспокоюють нервову систему, знижуючи вироблення гормону кортизолу, а ефірне масло зі шкірки відмінно допомагає від безсоння;

  • прискорення обміну речовин – не дивлячись на те, що у мандаринах міститься цукор, вони низькокалорійні і допомагають позбавитися від лишньої ваги, а також викликають довгострокове відчуття насичення;

  • допомога під час застуди – у білих прожилках міститься флавоноїд нобілетін, який має виражений протизапальний ефект, тому вживання чаю з мандаринової шкірки прискорює процесс одужання;

  • покращення роботи серця та серцево-судинної системи – алкалоїд синефрин сприяє зниженню кількості шкідливого холестерину в організмі, а мінерали та вітаміни зміцнюють стінки судин.

Вчені довели, що регулярне вживання мандаринів знижує риск виникнення злоякісних новоутворень, які розвиваються унаслідок окислення вільних радикалів. Найбільше антиоксидантів міститься у шкірці плодів.

Скільки можна їсти мандаринів?

Дієтологи рекомендують вживати не більше 4 спілих плода на добу, при цьому за раз краще не їсти більше двох цитрусових. Також мандарини слід вживати приблизно через годину після основного прийому їжі.

Ще один факт, який необхідно враховувати – кислі фрукти сильно подразнюють слизисту оболонку шлунка, якщо їсти їх натщесерце. Тому не бажано вживати мандарини людям, які мають виразку чи інші проблеми з шлунком. Теж саме стосується і людей, хворих на діабет та маючих алергічні реакції.

Як застосовується мандарин в медицині?

Сушену мандаринову шкірку активно використовують у фармацевтичній промисловості. Вичавки з неї додаються в сиропи, екстракти та різноманітні лікарські препарати. Також шкірка служить матеріалом для виділення харчового алергена, який необхідний для проведення діагностичних процедур.

Знайшли своє застосування мандарини і в нетрадиційній китайській медицині. Цей фрукт згадується у деяких виданнях Державної Фармакопеї Китаю. Лікарі з Піднебесної лікують мандаринами захворювання дихальних шляхів, ШКТ - якщо пацієнт відчуває важкість в животі, має нудоту чи діарею. Також за допомогою мандаринової дієти борються з анорексією та авітамінозом.

Як застосовуються мандарини в кулінарії?

Фото: envato.com

Існує багато рецептів страв з додаванням мандаринів у якості інгредієнту. Найчастіше цей фрукт додається до десертів. Також з мандаринів можна робити фруктові та фруктово-овочеві салати, додавати їх до випічки.

А ще мандарини відмінно підходять для виготовлення різноманітних соків та фрешів, наповнювачів для морозива та деяких соусів. При цьому вони добре гармонують з м’ясом, рибою, овочами, морепродуктами, горіхами.

Як вибрати і зберігати мандарини?

Щоб купити стиглі і солодкі плоди, необхідно ретельно обдивитися шкірку. Вона не має містити плям, розрізів і ділянок з пустотами - це свідчить про те, що розпочався процес гниття. Також слід звернути увагу на те, наскільки легко обчищається шкірка. Якщо вона відшаровується дуже легко – плоди явно перележали. В ідеалі шкірка повинна бути пружною і мати рівномірне забарвлення.

Зберігати мандарини можна до 1,5 місяців, але при правильних умовах. Щодо оптимальної температури, то вона не має перевищувати 3-8°C. Тому зразу після покупки мандарини слід помістити в холодильник. Якщо ж ви очистили плоди і розділили їх на дольки, їх треба зберігати в закритому контейнері або пакеті в холодильнику.

Шкода мандаринів

Мандарини можуть нанести серйозну шкоду людям, які страждають на цукровий діабет, виразку дванадцятипалої кишки, гострий нефрит, гепатит або холецистит. Вживання занадто великої кількості цих фруктів через наявність в їх складі клітковини може призвести до здуття живота та метеоризму.

Педіатри не радять давати мандарини та будь-які інші цитрусові дітям, яким ще не виповнилося 3 роки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?