Чим цінні трюфелі та чому ці гриби такі дорогі
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим цінні трюфелі та чому ці гриби такі дорогі

Чим цінні трюфелі та чому ці гриби такі дорогі
Джерело:  online.ua

Трюфелі вважаються справжнім делікатесом та входять до рецептів багатьох екзотичних страв, зокрема, середземноморської кухні. Страви з трюфелів подаються у найпрестижніших ресторанах світу, а у зв’язку з їх захмарною вартістю дозволити собі їх може далеко не кожен. Гід Онлайн розібрався, у чому цінність трюфелів і чому ці гриби такі дорогі.

Що таке трюфель?

Фото: pixabay.com

Трюфель – це різновид екзотичних грибів (відносяться до роду пецицевих) з підземними сумчастими бульбовими плодами. Саме ця частина є найбільш м’ясистою та вживається у їжу. Вона має характерну круглу форму та діаметри від 4 до 10 см.

Знаходиться клубнева частина грибів на глибині до 50 см у ґрунті, тому знайти її не так просто. Різновидів трюфелів доволі багато, і вони істотно відрізняються між собою за смаком та виглядом.

Де знайшли трюфель?

В стародавніх шумерських джерелах можна знайти перші згадки про трюфелі та їх корисні властивості. Були ці гриби популярними й серед давньогрецької та давньоримської знаті. Цікаво, що древні народи довго не могли з’ясувати походження цих делікатесних грибів. Так, наприклад, Плутарх стверджував, що вони з’являються завдяки підземним газам.

Згадуються трюфелі й в середньовічних манускриптах. Алхіміки та маги тих часів наділяли ці гриби чаклунськими властивостями. Однак делікатесом трюфелі стали відносно недавно – за часів Людовіка XIV. На пишних прийомах у Версальському палаці «короля-сонця» трюфелі подавали до столу з мінімумом кулінарної обробки, але в якості прикраси до страви обов’язково шли живі квіти.

Чим відрізняється білий та чорний трюфель?

Фото: envato.com

Чорні трюфелі, які ще називаються літніми, зустрічаються переважно на території Південної Франції (графство Перигор). Вони ростуть поблизу дубів, грабів, ліщини та беріз. Зовнішня частина цих грибів має чорно-коричневий колір (звідси і назва), а їх серцевина, зазвичай, коричневого кольору з червонуватим відтінком. Чорні трюфелі мають сильний, стійкий, та доволі своєрідний аромат, а на смак вони нагадують горіхи.

Білий трюфель зустрічається, в основному, в італійських П'ємонті та Умбрії. Цей вид трюфеля є більш рідкісним, ніж чорний, тому він більш популярний серед любителів екзотики. Коштує він, звісно, теж набагато більше. Зовні цей вид трюфеля дещо схожий на топінамбур. У нього коричнева шкірка та світла м'якоть із червонуватими прожилками. Білий трюфель має ще більш виражений аромат, ніж у чорний.

Яка користь від трюфелів?

Головна корисна властивість трюфелів полягає у тому, що вони здатні підвищувати імунітет. Трюфелі містять велику кількість вітаміну В1, який необхідний людям, що страждають на імунодефіцит, а також мають порушення мікрофлори кишківника.

Окрім цього, в грибах міститься рибофлавін, тому їх вживання сприяє лікуванню гастриту, розладів нервової системи, хронічних колітів та захворювань шкіри.

Чому трюфель такий дорогий?

Фото: pixabay.com

Трюфелі вважаються найдорожчими грибами у світі. Так, наприклад, рекордна вартість одного білого трюфеля склала $330 тис. Дану суму у грудні 2007 року заплатив за гриб вагою 1,5 кг власник казино Стенлі Хо з Макао (Китай). Така величезна вартість грибів пояснюється значними складнощами при їх збиранні та вирощування.

Трюфелі дуже примхливі до зовнішніх умов. Вони ростуть далеко не в кожному лісі та далеко не під кожним деревом. Їм потрібен особливий клімат, склад ґрунту та температурний режим. Вирощувати ці гриби на фермах можна, але очікування першого врожаю доведеться приблизно 5 років. При цьому обсяг готової продукції буде зовсім не великим – в середньому 20 кг грибів з 1 га.

Максимальний врожай збирається у проміжку між 10 та 20 роками після початку культивації, після чого плодоносність грибів поступово сходить нанівець. Так наприклад за рік у Франції вирощують всього 50 т трюфелів.

Як готувати гриби трюфелі?

Фото: unsplash.com

Трюфелі можна назвати універсальним продуктом – вони підходять в якості інгредієнту до багатьох страв. Але найкраще трюфеля гармонують з нейтральними на смак компонентами, адже їх унікальний аромат не має ніщо перебивати. Так, наприклад, ці гриби можуть слугувати начинкою до випічки, з них роблять соуси, пасти. Також трюфелі чудово підходять до страв з рису, варених яєць, тощо.

Значною популярністю серед гурманів користуються равіолі з рікотою та трюфелем. Для приготування цієї страви потрібно замісити тісто (300 г борошна, 3 курячі яйця, вода), після чого розкотати його тонким шаром та вирізати кругову форму (десь 5 см діаметром). Далі змішується традиційний італійський сир рікота (300 г), тертий сир пекорино (100 г) та листя м’яти (50 г).

Отримана начинка кладеться у центр листів тіста та защіпується. Перед цим її слід посолити та поперчити за смаком. Процес варіння принципово нічим не відрізняється від варіння наших вареників. Після закипання равіолі дістаються з посудини та викладаються на тарілку. Поруч з ними викладається нарізаний тонкими скибочками трюфель.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?