Чому з'являється герпес і як його вилікувати раз і назавжди
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Чому з'являється герпес і як його вилікувати раз і назавжди

Чому з'являється герпес і як його вилікувати раз і назавжди
Джерело:  online.ua

Герпес – дуже розповсюджене захворювання, від якого важно позбутися. Згідно з дослідженнями, вірус герпесу є принаймні у 90% населення планети. Проте характерна симптоматика у вигляді пухирців, свербіння та почервоніння на губах проявляється далеко не у всіх – все залежить від імунітету людини. Гід Онлайн розібрався, чому з'являється герпес і як його вилікувати раз і назавжди.

Що таке герпес?

Фото: envato.com

Герпес представляє собою вірусне захворювання. Головна його особливість полягає у тому, що збудник хвороби здатен роками (або навіть довічно) знаходитися в організмі людини. Імунна система постійно намагається побороти вірус, проти знищити його повністю не може.

Якщо людина має сильний імунітет, він пригнічує вірус та не дозволяє проявлятися симптоматиці герпесу, проти як тільки імунний захист ослабляється, хвороба зразу ж дає про себе знати. Ослаблення імунітету може бути спровоковано, наприклад, перевтомою, переохолодженням, шкідливими звичками, іншим захворюванням, тощо.

Та не варто думати, що якщо вірус герпесу знаходиться у «сплячій» формі, це безпечно для організму. Навіть якщо не спостерігається ніяких клінічних проявів, герпес поступово ослаблює імунну систему. При цьому погіршується самопочуття, з’являється безпричинна втома, а також проблеми зі сном та апетитом, погіршується настрій.

Як проявляється герпес?

Герпес проявляється у вигляді червоних пухирців діаметром до 2-3 см. Пухирці можуть бути розташовані групами на будь-якій ділянці тіла, проте частіше всього вони з’являються в області губ. Зазвичай, пухирці наповнені прозорою рідиною. Перед їх появою на ураженій ділянці шкіри може відчуватися свербіж, печіння, в деяких випадках виникає озноб та лихоманка.

Також герпес проявляється наступними симптомами:

  • підвищена втомлюваність;

  • запалення очей та кон’юктивіт;

  • почервоніння шкіри на обличчі, акне;

  • болі невралгічного характеру під час переохолодження;

  • болі в області спини, стегон та сідниць;

  • приступи паніки та підвищена роздратованість.

В деяких випадках вірус герпесу може призвести до розвитку остеохондрозу та проблем з опорно-руховим апаратом.

Чому з'являється герпес на губах?

Фото: envato.com

Прояв характерних симптомів герпеса у вигляді пухирців та запалення губ носить сезонний характер. Загострення хвороби може бути спровоковано ГРВ та застудою, адже в холодну пору року імунітет знижується, тому хвороботворним мікроорганізмам простіше «атакувати» організм.

До загострення герпесної хвороби також призводять наступні чинники:

  • часті стресові ситуації;

  • хронічна перевтома;

  • хронічне недосипання;

  • весняний авітаміноз;

  • неправильне харчування;

  • довге перебування під дією сонячних променів.

Вживання алкоголю та куріння також сприяє розвитку хвороби, адже шкідливі звички негативно впливають на роботу імунітету та його здатність протистояти різноманітним захворюванням.

Як лікувати герпес?

Лікування герпесу включає в себе застосування цілої низки препаратів. Так, лікарі рекомендують наносити на уражені ділянки шкіри спеціальні мазі та креми – Ацикловір, Цикловір, Зовіракс, Панавір, тощо. При сильному загостренні хвороби краще не займатися самолікуванням та звернутися до лікаря, який допоможе підібрати терапію.

Слід пам’ятати, що чим раніше розпочнеться лікування, тим швидше можна буде позбутися неприємних симптомів герпесу. Місцеве нанесення препаратів має проводитися у суворій відповідності до інструкції, а після процедури необхідно ретельно вимити руки. Своєчасне лікування герпесу також запобіжить інфікуванню оточуючих.

Як харчуватися при герпесі?

Правильне харчування сприятиме дії медикаментозних препаратів та полегшить перебіг загострення хвороби. Ні в якому разі не можна переїдати, а продукти не мають бути гострими, щоб не подразнювати слизову оболонку рота та шлунка.

Також варто відмовитися від жирної та смаженої їжі. Якщо виразки з’явилися на слизовій оболонці рота, не бажано їсти грубу та тверду їжу, адже це ще більше травмує слизову. Окрім цього, за день потрібно випивати як мінімум 2 літри води.

Як раз і назавжди позбутися герпесу?

Фото: envato.com

Варто зазначити, що повністю позбутися від герпесу практично неможливо. Вірус проникає у клітини організму та стає з ними єдиним цілим. Тим не менше, можна контролювати захворювання, вчасно пригнічуючи його прояви під час загострень.

Для цього існують різноманітні медикаментозні засоби. Приймати деякі з них потрібно щоденно, тоді як інші застосовуються тільки при загостреннях хвороби.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?