День працівників прокуратури України: історія свята та найкращі привітання
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День працівників прокуратури України: історія свята та найкращі привітання

День працівників прокуратури України: історія свята та найкращі привітання
Джерело:  online.ua

День працівників прокуратури України – це професійне свято робітників силових відомств, яке відмічається щорічно 1 грудня. В якості загальнодержавного свято було затверджене указом президента України Леоніда Кучми 2 листопада 2000 року. Гід Онлайн підготував привітання з Днем працівників прокуратури – картинки та щирі побажання своїми словами.

Після того, як Україна отримала незалежність, розпочалася нова сторінка в історії прокуратури - держоргану, який здійснює контроль за дотриманням законодавства, прав та свобод людини і громадянина та правильним застосуванням законів. 5 листопада 1991 року Верховна Рада прийняла закон «Про прокуратуру», за яким визначаються сучасні задачі та повноваження цього державного органу.

Наступною важливою подією в історії прокуратури незалежної України стало прийняття нової Конституції 28 червня 1996 року. Саме тоді для прокуратури був виділений окремий розділ Конституції, а сам орган був визначений, як самостійна система, на яку покладений цілий ряд важливих функцій та повноважень. З 1996 року правова база діяльності прокуратури в Україні залишається незмінною.

Історія української Прокуратури

Фото: envato.com

Правова система в Україні має древню історію. Ще за часів скіфів існували спеціальні наглядачі, що контролювали виконання царських наказів, передавали правосуддю порушників закону та слідкували за дотриманням правил при купівлі, продажі та обміні товарів. У Київської Русі було створене князівське законодавство давньоруської держави, яке стало одним з перших в середньовічній Європі.

Якщо ж брати поняття «прокуратура», то вперше воно з’явилося у Франції у ХIII столітті. Тоді цей орган мав захищати інтереси короля та його оточення в суді, а пізніше спеціалізувався на переслідування злочинців і забезпеченні правопорядку. У 1722 році російським царем Петром І була запозичена французька модель прокуратури. На неї покладався нагляд за органами центральної та місцевої адміністрації.

Після жовтневих подій 1917 року прокуратура на деякий час перейшла в відомство української Центральної Ради. Так, у грудні 1917 року в УНР була заснована Прокураторія, а наступного місяця Центральна Рада ухвалила Закон «Про заснування прокурорського нагляду в Україні». У листопаді 1918 року прокуратура була передана гетьманату, а згодом – директорії.

Прокуратура в СРСР була створена у 1922 році по зразку тієї прокуратури, що існувала в Російській імперії до 1864 року. Основною відмінністю державного органу стало те, що вона знову отримала право слідкувати за дотриманням законів судами, підприємствами, громадськими організація, держслужбовцями, тощо. Тобто тепер прокуратура не обмежувалася лише роботою у кримінальній сфері. Впродовж понад семи десятиліть орган не зазнавав особливих змін, допоки Радянський Союз не перестав існувати в 1991 році.

Традиції свята День працівників прокуратури України

 Картинки з Днем працівників прокуратури України

1 грудня у День працівників прокуратури, перші особи України та державні діячі вітають з цим професійним святом всіх, хто має відношення до цього держоргану. А співробітників прокуратури, що найбільше відзначилися на службі, винагороджують позачерговими званнями, преміями, пам'ятними подарунками, урядовими нагородами, грамотами та подяками.

Варто зазначити, що цей день не являється червоною датою календаря. Тому святкувати його працівники прокуратури будуть вже після закінчення робочого дня – ввечері для них часто проводять тематичні заходи.

Привітання з Днем працівників прокуратури України

Картинка з Днем працівників прокуратури України

Бажаємо працівникам прокуратури України міцного здоров'я, терпіння, успіху у роботі, якомога менше перешкод на життєвому шляху. Також ми хочемо побажати, щоб у вас завжди було взаєморозуміння з колегами, а ваш робочій стіл не переставав поповнюватися новими винагородами.

Привітання з Днем працівників прокуратури - листівка

Дорогі працівники прокуратури! Сьогодні ваше професійне свято. Ви завжди знаходитеся на стражі правопорядку, за що маєте велику подяку від народу нашої країни. Бажаємо вам і надалі слугувати закону, буди взірцем чесності та справедливості. Успіхів вам та сімейного тепла!

Листівка з Днем працівників прокуратури 

Працівники прокуратури, ви вибрали складну, але благородну стезю. Вашим обов’язком є захищати закон та карати винних. Ми поважаємо вашу професію, без якої неможливий правопорядок в нашій країні. Тому прийміть від нас щирі привітання та побажання міцного здоров’я, сімейного благополуччя, матеріальних благ та підвищення по службовій кар’єрі.

***

Шановні працівники прокуратури! Ми розуміємо, як іноді непросто даються вам звинувачувальні, проте справедливі, рішення. Тож нехай доля буде до вас прихильною, а ви будете завжди мати натхнення для боротьби зі злочинними умислами та нечесністю. Вітаємо з професійним святом вас!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?