Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

День соборності України 2024: історія, традиції святкування та вітання зі святом

Джерело:  online.ua
День соборності України

22 січня відзначається важливе історичне свято – День Соборності України. Важливе тому, що воно безпосередньо пов'язане із боротьбою українців за свободу, самовизначення та єдність. І зараз Гід Онлайн розповість вам детальніше про історію цього свята, а також про традиції, пов'язані з тим, як його відзначають.

Історія свята

3 березня 1917 року у Києві відбуваються збори громадянських та культурних діячів українського народу, організовані Товариством українських поступовців та Українською соціал-демократичною робочою партією. На порядку денному питання: як жити далі. Російської імперії більше немає — революція, самодержавство впало, різні національності стрімко розбігаються з колишньої «в'язниці народів». І рішення треба приймати якнайшвидше.

Внаслідок тривалих дебатів (були охочі бачити Україну автономною у складі федеративного союзу із залишками Росії), перемогу здобули прихильники незалежності. І 17 березня було офіційно проголошено Українську Центральну Раду. Яка невдовзі — 22 січня 1918 року, у рамках IV Універсалу, оголосила про незалежність Української Народної Республіки.

Одночасно з процесами консолідації центральних українських територій щось схоже йшло і на заході — у Львові, який уже тоді був значним культурним центром. І 18 жовтня 1918 року там було засновано Українську Національну Раду, яка взяла під свій контроль території Закарпаття, Галичини та Буковини у вигляді Західноукраїнської Народної Республіки.

А 3 січня 1919 року було проголошено рішення про об'єднання ЗУНР та УНР у єдине державне утворення. Яке було остаточно затверджено 22 січня — того ж дня, коли було проголошено і незалежність УНР.

На жаль, далі за плани справа не пішла — військова машина більшовизму нещадно придушила всі спроби українців здобути свободу та незалежність. Але про ідею об'єднаної, тобто «соборної» України не забули.

Вперше святкування підписання «Акту Злуки» ЗУНР та УНР відзначили у місті Хуст, Закарпаття. На той момент — Чехословаччина. Але Друга Світова та наступні події завадили подальшому становленню цього свята. Хоча люди й далі про нього пам'ятали. І навіть святкувати. Однак лише 1999 року, указом президента Леоніда Кучми, воно стало офіційним — Днем Соборності України.

Але потім стався Янукович із його «оригінальними законотворчими ініціативами». І у 2011 році День Соборності був «офіційно» об'єднаний з іншим святом — Днем Свободи. Щоправда, переважно на словах, бо насправді що те, що інше свято, на державному рівні почали активно ігнорувати. І лише 2014 року, указом президента Петра Порошенка, День Соборності 22 січня було відновлено.

Як відзначати День Соборності 22 січня

Оскільки свято це досить молоде, та й з офіційним його відзначенням довгі роки були різні труднощі, особливими традиціями воно обрости не встигло. Окрім однієї — «Живого ланцюга».

Ще 1990 року, коли СРСР лише починав розвалюватися, на честь святкування річниці «Акту Злуки», силами представників Народного Руху України було організовано «живий ланцюг» від Івано-Франківська до Києва через Львів. Величезна відстань, між іншим — 770 км. За деякими даними, у цій акції взяло участь до 3 мільйонів людей.

У незалежній Україні цю подію добре пам'ятали і регулярно повторювали, щоправда, у менших масштабах. Крім останніх років, коли через ризик авіа- і ракетних ударів заборонили більшість масових заходів.

Тож як відзначатиметься День Соборності 22 січня у сучасній Україні — поки що не зовсім зрозуміло. Ясно одне — що відзначатиметься він точно. Адже Україна буде і соборною, і вільною.

Вітання з Днем Соборності України

Незважаючи на те, що серед звичайних людей це свято не дуже популярне, саме зараз про нього не слід забувати. Просто через те, що знову з'явилися території, які в рамках історичної справедливості мають возз’єднатися з Україною. І дуже важливо регулярно собі і всім про це нагадувати — щоб не втрачати віри у нашу перемогу. Тому Гід Онлайн зараз поділиться з вами текстами та вітальними картинками з днем соборності, які ви зможете переслати всім, кому захочете.

***

Вітаємо всіх українців із Днем Соборності! Це одне з найважливіших свят нашої країни, яке символізує те, що ми всі — один народ і жодні кордони не зможуть розділити нас. Давайте завжди пам'ятати про це!

***

Вітаю з Днем Соборності України! Щиро бажаю завжди любити свою країну, пишатися своєю історією та своїм народом. Нехай Україна буде гордим птахом у зграї світових країн, нехай щодня дарує українцям свободу думки, відчуття щастя, мир та світлу надію.

***

З днем Соборності, держава,

Будь багата, щира, жвава.

Хай народ тебе цінує,

Зберігає та шанує!

З величезним святом, люди,

Хай країна добра буде.

Мир панує та завзяття,

Хай цвіте країна, браття!

Картинки з днем соборності України

Картинка З днем соборності України
Фото: freepik.com
Картинка З днем соборності України
Фото: freepik.com
Картинка З днем соборності України
Фото: freepik.com
Картинка З днем соборності України
Фото: freepik.com
Картинка З днем соборності України
Фото: freepik.com
Картинка З днем соборності України
Фото: freepik.com
Картинка З днем соборності України
Фото: freepik.com

Висновок

Історію своєї країни потрібно знати. Хоча б для того, щоб не вестися на марення різних провокаторів, мовляв, «Вся історія України — це історія Російської імперії/Росії/СРСР». Це не так. Українці завжди хотіли свободи і давно розпочали боротьбу за неї. І День Соборності України — ще одне тому підтвердження. Тож зі святом вас, дорогі співгромадяни! Україна ще буде і соборною, і вільною!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?