День студента, або Тетянин день: чому так називається і коли святкувати, найкращі привітання, вірші та картинки
Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

День студента, або Тетянин день: чому так називається і коли святкувати, найкращі привітання, вірші та картинки

Джерело:  online.ua
День студента, або Тетянин день

Міжнародний День студента – одне з найвеселіших свят молодості. Веселі компанії юнаків, що навчаються у вишах, вітають один одного, гуляють містами та влаштовують вечірки. Не гріх, а радше звичай підняти чарку на честь цього свята. Багато вишів мають власні традиції святкування: у Києво-Могилянській академії у цей день відмивають пам’ятник Григорію Сковороді, Університет імені Франка у Львові одягає пам’ятник письменника у мантію.

Колишні студенти вітають одногрупників – це гарний привід зібратися разом або принаймні поспілкуватися на відстані. В Україні багато хто був студентами, тож свято є майже всенародним. Картинка, вірш або звичайне щире привітання нагадають кожному про веселі роки молодості. Молодь теж може привітати з днем студента старших родичів та знайомих, щоб зробити їм приємне нагадування.

Цей день єднає усіх – відмінників та тих, хто ледь встигає за навчанням, нових та колишніх студентів. Як би не проходили студентські часи, чи не усі згадують їх як найкращий час у житті.

Тетянин день – чому так називається?

Тетянин день названий на честь святої Тетяни з православного календаря. За переказами, вона була дочкою римського чиновника та таємною християнкою. Місцевий перфект дізнався про це, наказав схопити дівчину та змусити її принести жертву Аполлону. Після її молитви здійнявся землетрус та зруйнував статую римського бога. Тетяну катували та кинули леву, який відмовився напасти на дівчину, яку, втім, стратили мечем. Це сталося 225-230 року нашої ери.

За календарем УПЦ цей день приходиться на 25 січня, як і у попередні роки. В новому календарі ПЦУ Тетянин день – 12 січня. Але чи варто святкувати 25 січня день студента? Скоріше ні, бо Тетянин день, як день студента – російське свято. Його започаткувала імператриця Єлизавета 1755 року на честь у москві першого університету. Тоді на його території закладу відкрили церкву святої Тетяни (на честь матері міністра освіти імперії). Нагадаємо, в Україні у цей час університети вже існували, хоча б тому це аж ніяк не день українських студентів.

Зараз Україна – у стані війни через агресивний напад росії, але й і 200, і 300 років тому росіяни вчинили війни насильства та заборони щодо усього українського – у тому числі неодноразово забороняли українську освіту – як і згадані у цій історії німці щодо чехів. Про це варто пам'ятати тим, хто збирається святкувати саме Тетянин день та поздоровляти з ним інших.

Коли святкують Міжнародний студентський день?

Коли святкують Міжнародний студентський день

А коли ж святкують Міжнародний день студента в Україні? Офіційний свято у нас, як і в багатьох країнах, припадає на 17 листопада. Це – пам'ятний день трагедії, яку вчинили німецькі нацисти у столиці Чехії Празі. 28 жовтня 1939 року СС розігнало демонстрацію на честь Чехословацької республіки. Студент-медик Ян Оплетал у цей день був поранений та помер від ран 11 листопада.

За чотири дні, 15 листопада тисячі молодих людей зібралися на похорони студента, які перетворилися на демонстрацію протесту проти окупантів. Наступного дня німці прийняли рішення зачинити усі виші Чехії на три роки (втім, відкрилися вони лише після закінчення Другої Світової війни та поразки нацистів).

17 листопада 1939 року в Чехії розпочалися арешти тисяч студентів. У в’язницях страчували активістів, а 1200 молодиків відіслали до концтабору. Події супроводжувалися масовими тортурами та знущаннями з молоді. У знак шани до загиблих заснували Міжнародний день студента, до відзначення якого офіційно долучилася й Україна у 1999 році.

В останні роки Україна впевнено, хоч і не так швидко, як хотілося б, рухається до європейської спільноти. Спільні свята та цінності поєднують європейців та дають можливість пригадати трагічні речі, повторення яких варто уникати. Міжнародний день студента 2024 17 листопада – ще один привід єднання з європейською спільнотою та цивілізацією.

Ми добре знаємо різницю між європейським життям та цінностями та тим, що несе росія. Тож кожен має можливість вирішити сам для себе, коли день студента 2024 варто святкувати.

Кращі привітання з днем студента

Не кожен може написати красиве вітання до дня студента, тож пропонуємо цікаві зразки, які можуть стати надхненням для ваших особистих привітань.

***

Вітаю тебе з Днем студента! Студентські роки – особливий час у житті, сповнений новими знаннями, натхненням та неймовірними перспективами. Бажаю, щоб навчання було цікавим, викладачі – майстерними, а канікули та свята – веселими. Нехай студентські роки будуть казковими та корисними та допомогли б тобі у здійсненні бажань!

***

З Днем студента! Хай кожен крок веде до успіху, а роки навчання запам'ятаються корисними знаннями, радощами та цікавими знайомствами!

***

День студента – особливий день! Вітаю вас на важкій та веселій дорозі добуття освіти. Нехай університетські дні стануть часом захопливих відкриттів, цікавих зустрічей та будуть наповнені щастям. Бажаю бути винахідливими та здобувати нові ідеї, знаходити натхнення у несподіваному та сил на вашому шляху!

***

Вітаю молодь у лаві студентства! Навчальна пора – це найкраща в житті роки. Уважно вчиться, будьте розумними, кмітливими, а також добрими та веселими!

***

Вітаю з Міжнародним днем студентів, з порою молодості та веселощів, великих прагнень, щирих сподівань та невгамовного ентузіазму. нехай час навчання стане не тільки корисним, але й радісним та захопливим. Бажаю зустріти на цьому шляху лише хороших людей та вірних друзів на усе життя!

***

Вітаю з Днем студентів! Бажаю веселощів молодості та великої вдачі, чудових років, щасливих несподіванок, великої мети та грандіозних планів, цілеспрямованості, заможності та кохання.

***

Студент – це дивовижна людина, яка здатна долати гори та вирішувати складні завдання з однією лише метою – щоб трохи менше вчитися. Вітаємо з Міжнародним Студентським Днем найбільш винахідливу частину нашого суспільства! Хай здобуті навички, навіть такі, допомагають вам у житті!

***

Вірші до дня студента

Від сесії до сесії

Живуть студенти весело,

А сесія – лиш два рази на рік.

Студентом бути –

Знання здобути,

Усе пізнати,

Як батько й мати.

Гризіть науки

Граніт нелегкий,

Без втоми й муки,

Бажаймо злету!

***

Студенти – це такий народ,

Який не може без пригод,

А їх, до речі, вистачає:

Підступна сесія чекає

Чи причепився викладач –

Тоді уже хоч сядь та й плач…

А лекції такі всі схожі –

Нудні. Студент сидіть не може,

Та як приходить семінар,

Студенту враз якийсь тягар:

Його не видно із-за парти,

Йому уже і не до жартів,

Та викладач хоч в окулярах,

Присутніх відміча на парах,

Тоді й приходять перездачі

І знов студент ридає-плаче…

Але всі теми поздає – дивись,

Стипендія вже є.

Професія "студент” – це класно,

Хоча, на жаль, короткочасно:

Десять семестрів чи п’ять років –

Оце для нас законні строки,

Тож я спішу нас всіх вітати:

Із нашим днем! Із нашим святом!

***

Молодіжний й відчайдушний,

День студента вже настав.

Я вітаю і бажаю -

Щоб в навчанні ти встигав.

Щоб усі науки разом

Знайшли притулок в голові,

Й тобі допомагали

У дорослому житті!

Нехай всі сесії здаються

І не бувало, щоб хвостів,

Нехай студенти всі сміються,

Бажаю щастя й радощів!

***

Картинки на день студента

Картинка привітання з днем студента
Картинка привітання з днем студента
Картинка привітання з днем студента
Картинка привітання з днем студента
Картинка привітання з днем студента
Картинка привітання з днем студента

То чи варто перейматися через історичні події та трагедії у день студента? Кожне привітання, яке ви зробили будь-кому, має радувати та покращувати настрій. Варто ставитися до кожної людини індивідуально та враховувати, чи буде вітання з днем студента радісним для неї саме у цю дату. Одні люди щиро радіють будь-якому вітанню та прояву уваги, інші ж можуть засмутитися.

Свого часу деякі українці вітали інших 23 лютого, що викликало в багатьох лише жаль та роздратування. Але коли б ви не святкували день студента 2024, зичимо надхнення, веселого настрою та успіхів у навчанні тим, хто його ще не здолав!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?