День залізничника в Україні: історія свята та щирі привітання
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День залізничника в Україні: історія свята та щирі привітання

День залізничника в Україні: історія свята та щирі привітання
Джерело:  online.ua

Щороку 4 листопада працівники української залізниці відмічають своє професійне свято – День залізничника. Ця дата була затверджена Указом Президента України № 1140/2002 від 11 грудня 2002 року. Гід Онлайн розповідає історію свята, а також про те, чому День залізничника відмічається саме 4 листопада. Також ми підготували оригінальні привітання з Днем залізничника - привітайте своїх друзів та близьких картинками та щирими побажаннями.

Українська залізниця є однією за найбільших в Європі – вона об’єднує всі регіони нашої країни. Вона нараховує більш ніж півтори тисячі станцій, а її загальна довжина становить понад 30 тис. км. Щорічно цією транспортною артерією подорожує понад 500 млн пасажирів та перевозиться 300 млн тонн різноманітних вантажів. Укрзалізницю обслуговує 375 тис. професійних робітників, для яких 4 листопада – це визначний день та можливість вшанувати багаторічні традиції.

Історія свята День залізничника

 Картинка-привітання з Днем залізничника

День залізничника має давню історію. Вперше дата 4 листопада фігурує в 1861 році. Саме тоді до Львова прибув перший потяг під назвою «Ярослав». На той час територія сучасної України входила до складу Австро-Угорської імперії, а новозбудована залізнична гілка об’єднала Відень, Краків, Перемишль та Львів. Зараз ці міста знаходяться на території різних країн – України, Польщі та Австрії, тому даний маршрут можна вважати міжнародним сполученням.

Потім, у 1896 році День залізничника був офіційно встановлений 25 червня. Приводом до цього став день народження імператора Миколи I, який активно розбудовував залізниці по всій Російській імперії та приділяв значну увагу новому виду транспорту. Цей день відмічався до 1917 року, коли під час революції до влади в Росії прийшли більшовики на чолі з Леніним.

Впродовж двох десятиліть про це свято майже ніхто не згадував, допоки у 1936 році радянський диктатор Йосип Сталін не постановив встановити 28 липня, як професійне свято працівників залізниці по всьому СРСР. У 1940 році святкування було перенесено на першу неділю серпня. Деякі країни, наприклад Росія, Білорусь та Казахстан, і до сьогодні притримуються цієї традиції.

Після того, як Україна здобула незалежність у 1991 році, залізничні шляхи, що були прокладені на її території, перейшли у власність молодої держави. 14 грудня того ж року постановою Кабміну була створена Державна адміністрація залізничного транспорту України. Завдяки цьому стало можливим узгодити роботу всіх структур, що займаються транспортуванням пасажирів та вантажів, наладити стабільну роботу тепер уже української, а не радянської залізниці.

У 1993 році за ініціативою тодішнього керівництва Державної адміністрації залізничного транспорту було прийнято рішення повернути стару традицію відмічати День залізничника у першу неділю серпня. Так, як це було у дореволюційні часи. Як ми бачимо, дата свята переносилася неодноразово.

У 2000 році новопризначений голова Державної адміністрації залізничного транспорту України Георгій Кірпа надав тогочасному президенту Леоніду Кучмі пропозицію щодо перенесення дати святкування Дня залізничника на 4 листопада. Саме тоді й почала функціонувати сама перша залізнична гілка у Австро-Угорщині, про яку і йшлося на початку цією статті. 11 грудня 2002 року рішення про щорічне відмічання свята 4 листопада було затверджене президентом.

Варто додати цікавий факт – українські працівники залізничних шляхів відмічають свою професійне свято два рази на рік, влітку та восени. Така традиція склалася по причині того, що у лютому 2004 року в Києві під час Першої Конференції Профспілок залізничників та транспортних будівельників України, в черговий раз було прийнято рішення про перенесення свята на першу неділю серпня. Саме з тих пір обидві дати вважаються святковими.

Привітання з Днем залізничника України

  Картинка-привітання з Днем залізничника

У цей день хочемо привітати справжніх майстрів своєї справи, що трудяться на безкрайніх шляхах української залізниці. Нехай ваша робота приносить вам задоволення, а ваше життя буде таким же гладким та рівним як колії нашої залізниці.

***

У День залізничника ми побажаємо
Щастя і удачі,
Щоб з кожним роком життя
Ставало яскравішим.
Щоб під тихий стук коліс
Бажання здійснювалися,
Плани сміливі завжди
У житті з'являлися!

***

Шановні залізничники України! Вітаємо вас з професійним святом! Нехай наші поїзди й надалі мчать по коліям, перевозячи людей та вантажі на сотні кілометрів, а вам бажаємо якомога частіше чути слова вдячності від пасажирів.

  Картинка-привітання з Днем залізничника

Дорогі наші працівники Укрзалізниці! Сьогодні ваше професійне свято, тому ми хочемо від усього серця виразити вдячність за те, що маємо можливість за декілька годин з комфортом прибути у будь-яку точку нашої країни. Бажаємо вам високої зарплати, дружніх відносин у колективі, а також підтримки зі сторони рідних та близьких.

***

Вітаємо всіх трудівників Укрзалізниці, бажаємо вам міцного здоров’я, успіхів у роботі та фінансового благополуччя. Ми захоплюємося вашим професіоналізмом, мужністю та дисциплінованістю. Адже завдяки вашим старанням ми можемо бути впевнені, що кожний потяг на території нашої країни прийде завчасно у пункт свого призначення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?