Епіляція та депіляція — у чому різниця та яка процедура краще
Категорія
Краса
Дата публікації

Епіляція та депіляція — у чому різниця та яка процедура краще

Епіляція та депіляція — у чому різниця та яка процедура краще
Джерело:  online.ua

Між епіляцією та депіляцією, не дивлячись на схожу назву та однакову мету - видалення небажаного волосся з тіла - є помітна різниця. Яка процедура дозволяє позбутися волосся назавжди? Гід Онлайн розповідає, що таке епіляція, що таке депіляція, чим вони відрізняються та який з цих методів найбільш ефективний.

Що таке епіляція?

  Фото: envato.com

Епіляція – це метод видалення волосся, який полягає у руйнуванні волосяних фолікулів. Епіляція допомагає надовго позбутися волосся на тілі. У деяких випадках волосся на місці епіляції не ростиме 5 років та навіть більше.

Види епіляції

  • Воскова

При восковій епіляції на зони, де знаходиться волосся, яке потрібно видалити, наносяться смужки розігрітого воску. Після цього смужки здираються разом з волоссям. Спосіб досить болючий та потребує певних навичок. Також він займає чимало часу, адже віск потрібно розігріти, а потім дочекатися, доки він застигне. Ще один недолік – можлива поява врослих волосин. Після видалення воском волосся не росте принаймні 3-4 тижні.

  • Шугарінг

Шугарінг схожий на воскову епіляцію, але він запобігає появі врослого волосся, оскільки видалення відбувається за ростом волосин, а не проти росту. Тому шугаринг підходить майже для всіх частин тіла. Пасту, до складу якої може входити мед, вода, сік цитрусових, та інші інгредієнти, гріють, розминають та наносять на тіло. Після того, як вона обволікає кожен волосок, її слід зірвати у напрямку росту волосся (болісні відчуття також присутні).

  • Лазерна

Лазерна епіляція проводиться у салоні краси. Цей метод дозволяє практично назавжди позбутися небажаного волосся, оскільки лазерне випромінювання руйнує фолікули, запобігаючи проростанню нових волосин. Метод лазерної епіляції дорогий та потребує використання високотехнологічного обладнання. Він не підходить для видалення світлого чи сивого волосся, у якому немає темного меланіну, необхідного для фототермолізу.

  • За допомогою епілятора

Епілятор представляє собою електричний пристрій, який механічно видаляє відразу кілька волосків, висмикуючи їх біля основи кореня. Процес дещо схожий на воскову епіляцію. Сучасні епілятори дають змогу видаляти волосся майже безболісно, наприклад, за допомогою охолодження. Такий метод простий, швидкий та не потребує маніпуляцій з восковою пастою чи походу в салон для епіляції лазером.

Що таке депіляція?

 Фото: envato.com

Депіляція – це метод видалення волосся, при якому волосяний фолікул залишається цілим. При депіляції неможливо забезпечити тривалий ефект чистої гладкої шкіри, оскільки волосся продовжує безперешкодно рости з непошкоджених волосяних цибулин.

Види депіляції

  • Гоління

Гоління – це видалення волосся за допомогою бритви. Перевага цього методу полягає в тому, що він легкий у застосуванні, потребує мінімум часу, але ефект від нього триває недовго – зрізані волосини швидко відростають. Для гоління може використовуватися звичайна бритва з пом’якшуючими шкіру смужками, та і електробритва (депілятор). Головка сучасних депіляторів має спеціальну закруглену форму, що запобігає порізам.

  • Використання крему для депіляції

Цей метод депіляції зручний тим, що робиться дуже швидко – достатньо нанести крем на шкіру, після чого волосся практично безболісно знімається спеціальною лопаткою. Однак відростає воно у даному випадку теж доволі швидко. Даний метод також підходить не всім, адже до складу багатьох засобів входять хімічні речовини, які можуть спричинити алергічну реакцію чи подразнення на шкірі.

Чим відрізняється епіляція від депіляції?

Головна різниця між цими двома способами видалення волосся полягає у тому, забирається волосся з коренем чи ні. Так, при депіляції видаляється тільки та частина волосся, що знаходиться над шкірою, тоді як при епіляції волосся видаляється разом з коренем (руйнується волосяна цибулина).

Обидва способи мають свої плюси та мінуси, тому, обираючи між епіляцією чи депіляцією, потрібно враховувати такі нюанси:

  • Болісність процедури. Епіляція викликає більше болю, тому людям з чутливою шкірою вона не підійде. Але цю проблему можна вирішити шляхом нанесення знеболювального крему або використанням певних моделей епіляторів (наприклад, з водним охолодженням та керамічної робочою поверхнею замість металевої).

  • Довготривалість результату. Механічна епіляція дає результат на довший термін у порівнянні з депіляцією. У першому випадку волосся не з’явиться на шкірі принаймні 3-4 тижня, а у другому – всього декілька днів. Якщо ж епіляція лазерна, волосся не ростиме роками після руйнування фолікулів.

  • Чутливість шкіри та колір волосся. При виборі засобу видалення волосся завжди потрібно враховувати індивідуальною реакцією на використання різних засобів. Так, наприклад, депіляція за допомогою кремів може викликати алергію, а лазерна епіляція не підходить для волосся світлого кольору.

Як метод епіляції найефективніший?

Фото: envato.com

Найбільш ефективним методом епіляції на сьогоднішній день вважається електроепіляція. Вони полягає у руйнуванні фолікул електричним імпульсом, що дозволяє позбутися волосся практично назавжди.

Також цей метод повністю безболісний та підходить для будь-якої частини тіла. При цьому вартість процедури нижча, ніж, наприклад, при лазерній епіляції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?