Фінансова грамотність для дітей — як навчити дитину витрачати гроші з розумом
Категорія
Поради батькам
Дата публікації

Фінансова грамотність для дітей — як навчити дитину витрачати гроші з розумом

Фінансова грамотність для дітей — як навчити дитину витрачати гроші з розумом
Джерело:  online.ua

Бути батьками — це справжня робота, адже виховати дитину не просто. Іноді батьки можуть проґавити деякі аспекти виховання, такі як фінансова грамотність. Онлайн Гід розповідає, як сформувати фінансову грамотність у дітей та навіщо це потрібно.

Важливо не виховати в дитині негативні грошові звички. Наприклад, витрачати більше, ніж заробляти, невміння заощаджувати та влазити в борги.

Для того аби уникнути проблем у дорослому віці, варто змалку привчати дитину до розумного користування грошима.

Чому важлива фінансова грамотність для дітей?

Фото: unsplash.com

Кожна маленька дитина — це майбутній член суспільства. Для того, щоб досягти успіху та фінансової незалежності малеча повинна мати уявлення про принципи роботи економіки в суспільстві.

Завдяки фінансовій грамотності дитина зрозуміє:

  • Гроші заробляються чесною працею;

  • Некоректне поводження з грошима призводить до бідності;

  • Важливо вміти заощаджувати;

  • Кредити, займи, фінансові піраміди — це небезпечні схеми.

Як сформувати фінансову грамотність у дітей?

Фото: envato.com

  • Фінансова грамотність для дітей 3-7 років

В цьому віці варто пояснити дитині, що гроші — це результат праці. Важливо, аби дитина розуміла для чого працюють батьки. Розповідайте більше про своє місце роботи, успіхи та винагороди, які отримуєте. Проте будьте пильні, щоб не виховати в дитини відчуття, ніби будь-яка робота виконується лише заради грошей.

Маленькі діти краще засвоюють матеріал в ігровій формі. Тому спробуйте вигадати цікаві ігри, сюжети та асоціації. Посортуйте разом з дитиною гроші, монети, шукайте спільні та відмінні риси на купюрах. Спробуйте пограти в «Купи-продай». Нехай хтось один буде продавцем, а інший покупцем.

  • Фінансова грамотність для дітей 7-11 років

У початковій школі дитина вже має розуміти, що таке решта, розмін та правильно порахувати потрібну суму на покупку. При необхідності вміти розрахуватися карткою. Ці навички знадобляться хоча б для того, аби придбати поїсти у столовій. Подаруйте дитині скарбничку, куди можна буде складати заощаджені гроші.

Пояснюйте вартість речей під час шопінгу. Запропонуйте дитині розрахуватися самостійно. Покажіть чек та розкажіть для чого він потрібен. Не варто купувати усе, що хочеться дитині протягом шопінгу, втім й забороняти буде не коректно. Зробіть разом із дитиною список покупок та розберіться, яку кількість зусиль треба прикласти аби придбати ті чи інші речі.

Заохочуйте дитину грошима лише за великі зусилля. Вона повинна розуміти, що кожен має свої обов’язки, які треба виконувати вне залежності від того чи вони оплачуються. Не рекомендуємо винагороджувати дитину за прибирання у власній кімнаті чи зроблене домашнє завдання. Без грошей у дитини може зникнути мотивація робити речі, які є її обов’язком.

  • Фінансова грамотність для дітей 11-14 років

Протягом цього періоду дитина вчиться керувати своїм першим бюджетом — кишеньковими грошима. Регулярно давайте дитині кишенькові та плануйте разом витрати. Спробуйте дати бюджет на місяць та поясніть, що не варто витрачати все одразу. Якщо дитина попросить грошей раніше зазначеного терміну, то поясніть чому наступного разу будете змушені відмовити в грошах. Звичайно, все залежить від ситуації.

Заробіток батьків все ще сприймається дитиною, як неосяжні суми. Вона не підозрює про витрати на комунальні послуги та податки. Не соромтеся розповісти про основні витрати вашої родини.

Встановіть дитині додаток для контролю та планування витрат. Таким чином буде можливість побачити на що витрачається найбільше грошей.

Додатки для планування витрат:

  • Monefy

  • Moneyflow

  • CoinKeeper

Не бійтеся зробити дитині банківську карту. Ви можете встановити дитині ліміт витрат та відстежувати їх, проте краще аби дитина робила це самостійно.

  • Фінансова грамотність для дітей 14-18 років

В цьому віці діти, як правило, вчаться самостійно заробляти. Допоможіть влаштуватися на літній підробіток до знайомих чи друзів, аби дитина почувала себе більш комфортно.

Перед влаштуванням на роботу розкажіть про можливих фінансових шахраїв та небезпеки деяких угод.

Варто почати привчати дитину до заощаджень. Наприклад, 10% отриманих грошей у скарбничку, а 5% на незаплановані потреби.

Що почитати для фінансової грамотності?

 Фото: freepik.com

Ось список книжок з фінансової грамотності для дітей 3-11 років:

  • «Кіра й таємниця бублика» — Бодо Шефер

  • «Пес, на ім'я Мані, або Абетка грошей» — Бодо Шефер

  • Комікс «Пес Мані про Money. Безмежні можливості грошей» — Бодо Шефер

  • Комікс «Пес Мані про Money. Гуска, яка приносить багатство» — Бодо Шефер

Бодо Шефер, на прізвисько «фінансовий Моцарт» — один з найвідоміших фінансових консультантів, письменник та мільярдер.

Список книжок з фінансової грамотності для підлітків 11-18 років:

  • «Таємне життя грошей» — Кіра Вермонд

  • «Найбагатший чоловік у Вавилоні» — Джордж Клейсон

  • «Бізнесмаги. Батл на мільйон» — Сергій Щербаков, Наталія Щербакова

  • «Бізнесмаги. Як стати справжнім чарівником» — Сергій Щербаков, Наталія Щербакова

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?