Фундук — чим корисний і шкідливий для організму
Категорія
Їжа
Дата публікації

Фундук — чим корисний і шкідливий для організму

Фундук — чим корисний і шкідливий для організму
Джерело:  online.ua

Фундук входить в категорію найкорисніших продуктів для організму жінок. Але користь його безцінна й для чоловіків та дітей. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисний фундук, скільки його можна їсти і кому краще відмовитися від вживання цього смачного горіха.

Фундук, на відміну від арахісу і кедрового насіння, є справжнім горіхом і відноситься до сімейства березових. Це чагарник або деревце висотою до 3 метрів. Плодами є кулясті горіхи з дерев'янистої шкаралупою.

В основному виростає в Європі, а також Кореї і північно-східному Китаї. Виділяють ліщину звичайну і лісову ліщину, які зустрічаються в будь-якому лісі. Цей різновид горіхів добре переносить морози і не боїться позбавлення сонячних променів. Залишаючись в тіні, зростає досить швидко.

Чим корисний фундук?

 Фото: envato.com

Фундук містить багато білка і жирів. Завдяки своїй високій калорійності він добре насичує, але через низький рівень біодоступності (тобто жирні кислоти фундука не відкладаються про запас, а витрачаються на енергетичні потреби організму відразу) сприяє схудненню.

Велика кількість вітамінів, мікроелементів і корисних речовин позитивно впливає в боротьбі з такими хворобами як атеросклероз (фундук є антиоксидантом, зміцнює стінки судин і розріджує кров), анемія (підвищує рівень гемоглобіну), ревматизм, варикозне розширення вен і тромбофлебіт.

Як фундук впливає на здоров'я?

В останніх дослідженнях американські вчені в галузі дієтології дійшли висновку, що фундук перешкоджає розвитку онкологічних захворювань, усуває запалення шлунково-кишкового тракту (гастрит, коліт).

Також ядра крупноплідної ліщини рекомендовано людям з серцево-судинними проблемами, при фізичній перевтомі, бронхо-легеневих хворобах і навіть епілепсії. Люди з цукровим діабетом обмежені у виборі їжі і повинні з обережністю ставитися до тих, чи інших корисних продуктів. Але фундук, що володіє всім необхідним хімічним складом для підтримки здорового стану людського організму, буде відмінним рішенням для діабетиків.

Скільки фундука можна їсти в день?

Фото: envato.com

Користь фундука відома не тільки в медицині, але і в харчовій промисловості, так як його використовують в приготуванні кондитерських виробів (торти, тістечка, запіканки, батончики) і кулінарії (салати, соуси, м'ясні рулети) через специфічні смакові якості. Ці горіхи хороші тим, що їх корисно їсти як в сирому, так і в смаженому вигляд - при термообробці горіх не втрачає своїх початкових якостей.

Фундук має загоювальні, протиглисні, обволікаючі та муколитичні властивості. У порівнянні з арахісом фундук, як правило, не викликає алергію і може застосовується в харчуванні дітей. Але вводити горіх в дитяче меню слід обережно - можливі індивідуальні реакції.

Збалансований білковий склад фундука дозволяє замінювати м'ясо, сир, яйця. До всього іншого він використовується в харчуванні вегетаріанців. Фундук - завсідник мандрівників і альпіністів, адже це дуже легкий, не вимагаючий особливих умов зберігання і ситний продукт, який втамовує голод на тривалий період. Але це не тільки ласощі для гурманів, але і незамінний продукт в раціоні багатьох тварин (білки, деякі види птахів, дикі свині, ведмеді).

Норма добового споживання фундука - 10 -15 ядерець горіха. Жменька горіхів за енергетичною цінністю перевершує плитку шоколаду і надовго надає запас сил.

Чим шкідливий фундук?

Ще Гіппократ в античні часи сформулював закон доз: «Все є отрута і все є ліки - тим або іншим робить тільки доза». Що стосується фундука, то в великій кількості він не засвоюється організмом, може викликати явище метеоризму і бродіння кишківника. При надлишковому потраплянні в організм горіх також може викликати спазми судин головного мозку.

При неправильному зберіганні і високої вологості на горіхі може з'являтися грибок і тоді він стає токсичним. Тому очищений фундук не рекомендується зберігати більше півроку. Найбезпечніше (в плані терміну придатності і в відсутності пліснявих грибків) купувати горіхи не на вагу, а в закритому пакеті. Ще краще, якщо він буде неочищений, тобто в шкаралупі. Хоча зайві грами при зважуванні недешевого фундука і час на його очищення сприяють тому, що люди часто купують горіхи на ринках.

Звичайно ж, фундук має більшу користь, ніж шкоду. Адже якщо не знати міри і переїдати, то будь-який, навіть найбезпечніший продукт, може надати небезпечний і токсичний вплив на організм в цілому, або будь-які органи окремо.

Підведемо підсумок. Фундук - корисний горіх, насичений вітамінами і мінімальним відсотком шкідливих речовин. Його варто включати в раціон жінкам, чоловікам і дітям оскільки горіх здатний захищати від розвитку небезпечних ракових хвороб і дарувати відмінний настрій кожен день.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?