Хелловін 2021 в Україні: історія свята та цікаві традиції
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Хелловін 2021 в Україні: історія свята та цікаві традиції

Хелловін 2021 в Україні: історія свята та цікаві традиції
Джерело:  online.ua

Хелловін - одне з найцікавіших свят року. В Україні, звичайно, це свято не має офіційного статусу, але має величезну популярність серед громадян. Онлайн Гід розповідає, коли та як святкують Хелловін в Україні та світі.

Коли святкують Хелловін в Україні?

Хелловін – сучасне свято, яке традиційно святкують 31 жовтня, до Дня всіх святих. Це свято має давню історію і оригінальні традиції. В цей день по всьому світі люди одягають святкові костюми, збирають солодощі та запалюють незвичайні ліхтарики.

Історія виникнення свята Хелловін

Фото: envato.com

Історія свята Хелловін починається в Ірландії та Шотландії. Попередник відомого нам свята Хелловін називався Самайн.Святкували його, аби вшанувати пам’ять мертвих. У перекладі зі старо ірландського “самайн” означає “закінчення літа”.

Головний атрибут свята – гарбузи з різьбленими гримасами. Вони також мають свою цікаву історію.

Колись давно в Ірландії жив такий собі чоловік на ім’я Джек. Характер він мав на рідкість поганий, тому й люди його не дуже любили. І ось цей Джек якось зустрів диявола та й одразу зрозумів, що той прийшов за його душею. Але віддавати її він просто так не хотів, тому почав шукати шляхи для порятунку.

І він пішов на обман: заставив диявола залізти на високу яблуню та вирізав на дереві хрест - головний оберіг від диявола. В результаті диявол не міг злізти з дерева. Джек запропонував порятунок в обмін на те, що диявол ще 10 років не буде забирати душу героя. На тому вони домовилися і розійшлися.

Але Джек був звичайною людиною, життя якої підходило до кінця. І після смерті Джек до Раю потрапити не зміг, а в Ад його не пустив диявол. Так душа Джека і бродить по світу по сей день. А супроводжує його ліхтар із гарбуза, який освітлює дорогу. Ця легенда і стала початком традиції вирізати ліхтарики з гарбуза та виставляти їх на подвір’я у свято Хелловін.

Як святкують Хелловін в країнах світу?

Фото: unsplash.com

США

У Америці свято досягло найбільших масштабів. Американці обожнюють святкувати Хелловін та вважають його одним з найважливіших свят на рівні з Різдвом. Громадяни прикрашають подвір’я у тематиці свята, а діти наряджаються у костюми та збирають цукерки. “Цукерки чи життя” – улюблена забавка дітей в це свято.
Японія

У Японії не святкують звичний Хелловін в кінці жовтня. Натомість вони мають іншу традицію – святкувати Обон. Його святкують в середині серпня і він дуже схожий на Хелловін однією рисою – ліхтариками.

Жителі міст прикрашають ліхтариками свої подвір’я, головні вулиці, публічні місця. Адже за традицією ці ліхтарі освітлюють дорогу духам, які прямують додому.

Велика Британія

В Англії до свята Хелловіну ставляться серйозно. Старовинні замки прикрашають страшними декораціями та відвідують їх з екскурсіями.

До речі, у британців прийнято ворожити на багатті. Вони розпалюють велике багаття у дозволеному місці та дивляться на полум’я. А передбачення ворожіння вгадують по візерункам полум’я.

Ірландія

Ірландія – це традиційна батьківщина Хелловіну і навіть через сотні років жителі країни продовжують його святкування. У цей день тут проходять фестивалі дракули, готують цікаві смаколики (наприклад, колканнон з картоплі) та грають в незвичайну гру. Суть її в тому, щоб підстрибнути до дерева та вкусити яблуко, яке на ньому висить.

Традиції та святкування Хелловіну в Україні

Фото: envato.com

В Україні Хелловін, як і в багатьох інших країнах, святкують 31 жовтня. Свято має неофіційний статус та не має конкретних традицій святкування. Але з кожним роком свято стає все більш популярним.

Головними традиціями святкування Хелловіна в українців стали декорування дому та вибір яскравих костюмів. Ліхтарики з тикви не набули широкої популярності, але дехто все ж вдається до цієї традиції.

Головні кольори свята – чорний та помаранчевий. Саме в таких відтінках варто декорувати оселю та обирати костюми. Особливою популярністю користуються святкові вечірки, які влаштовують розважальні заклади по всій країні. Вони декорють інтер’єр різними тематичними прикрасами, створюють святкову програму та встановлюють дрес-код: вхід лише в костюмах.

Про дітей в цей день також не забувають. Для них зазвичай організовують святкові майстер-класи та аквагрим, де малечу гримують під улюблених персонажів.

До вибору святкового образу українці підходять відповідально та завжди вражають оригінальними костюмами. До речі, зовсім не обов’язково одягатися в традиційні костюми привидів чи відьом. Можна запросто вибрати образ улюбленого кіногероя чи зірки.

Ідеї костюмів на Хелловін

Фото: envato.com

Якщо ви ще не обрали ідеальний образ для святкування, ми підготували оригінальні ідеї костюмів на Хелловін, які вразять усіх присутніх!

Костюми на Хелловін для жінок

Найпопулярніший жіночий образ на Хелловін останніми роками – це відьма. Для того, аби втілити його в реальність, достатньо буде знайти довгу сукню та грубі черевики. Доповнити образ потрібно відьомською шляпою, шукайте її в магазинах міста або замовляйте в інтернеті.

Костюми на Хелловін (фото - envato.com)

Також популярний в останні роки був образ Харлі Квін з відомого фільму “Загін самогубців”. Доведеться заздалегідь купити святковий костюм та зробити мейк-ап в червоно-синіх тонах, як у героїні фільму.

Якщо ви не полюбляєте морочитися зі складними образами, то просто створіть яскравий мейк-ап. Тут на допомогу прийде тренд 2021 року – неонові стрілки.

Костюми на Хелловін для чоловіків

  Костюми на Хелловін (фото - freepik.com)

Чоловіки зазвичай не дуже багато часу приділяють вибору костюмів. Тому можна обрати персонажів улюблених фільмів, наприклад Фреді Крюгера чи Франкінштейна. Але про такий образ доведеться подбати завчасно, адже зі звичайних елементів гардеробу зібрати його не вдасться.

Найскладніший та найефектніший образ – аватар. Для цього доведеться зробити грим на все тіло та підготувати елементи костюму.

Костюми на Хелловін для дітей

Костюми на Хелловін (фото - envato.com)

Найпростіша задача – це вибір костюму для дітей. Для малюків існують безліч варіанті: від простих янголят до сташних відьом чи зомбі. Можна завчасно замовити костюм в інтернеті, а можна придумати щось зі звичайного гардеробу дитини. Недостаючі елементи можна зробити власними руками.

Святкування Хелловіну в світі давно стало традицією, а от в Україні свято хоч і користується меншою популярністю, але стрімко набирає обертів. Рекомендуємо заздалегідь підготуватися до святкування: зібрати усі елементи костюму, вибрати декорації та занотувати рецепти до святкового столу. Бажаємо веселого Хелловіну!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?