Китайський Новий рік 2022 — коли наступить рік Тигра та як його зустрічати
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Китайський Новий рік 2022 — коли наступить рік Тигра та як його зустрічати

Китайський Новий рік 2022 — коли наступить рік Тигра та як його зустрічати
Джерело:  online.ua

Новий рік в Китаї — одне з головних свят року. Це свято має багато цікавих традицій. Самі ж жителі називають цей день Святом Весни, адже після нього починається потепління, природа прокидається після зими. Гід Онлайн розповідає, коли починається Китайський Новий рік у 2022 році та як правильно зустрічати рік Тигра за східними традиціями.

Коли наступає рік Тигра в 2022 році?

 Фото: unsplash.com

В Китаї Новий рік не має однієї конкретної дати. Вона змінюється в залежності від зимового сонцестояння і настання повного Місяця після нього. В минулому році Новий рік святкувати 12 лютого, а 2022 рік Тигра святкуватимуть 1 лютого. І саме в цей день в Китаї розпочинається рік. Святкують його більше двох тисяч років і вважають головним святом.

В Китаї вважається, що саме в Новий рік краще знаходити компроміси, забувати про всі сварки, налагоджувати відносини. Тому в період свят китайці багато спілкуються з родичами, друзями, близькими по духу людьми.

Символом 2022 року є Тигр, а його стихія — вода. Зустрічають рік Тигра за великим столом та запускають на його честь гучні фейерверки.

Що означає китайський Новий рік?

 Фото: unsplash.com

Для того, щоб дізнатися історію свята, нам доведеться вирушити в мандрівку на кілька тисяч років тому. Новий рік в Китаї часто називають Нянь, що в перекладі означає “Рік”. Також цим словом в давні часи називали зле чудовисько. Зазвичай воно жило у воді, але один раз на рік виходило у ближні села, забирало свійських тварин, лякало людей. Через це люди в цей день тікали з сел в глиб лісу.

Але одного разу в село Тао Хуа прийшов старий дідусь і попросився переночувати в одному з будинків. Але всі були так зайняті пакуванням речей і переселенням до лісу, що не звернули на нього увагу. Пустила до себе чолов’ягу лише одна бабуся. За це він пообіцяв назавжди позбавити село від страшного Наня.

Коли Нань прийшов у село, він був страшенно вражений одним будинком. У ньому по всьому периметру були розвішані червоні стрічки, ліхтарики, а з самого дому доносився гучний гуркіт. Чудовисько злякалося і назавжди покинуло цю місцевість.

Саме з того дня китайці святкують Новий рік в червоних тонах, радіючи і підпалюють феєрверки, салюти. Тим самим вони оберігають від всього лихого наступаючий рік.

Як святкують Новий рік в Китаї?

 Фото: unsplash.com

В Китаї до Нового Року починають готуватися заздалегідь. В кінці січня всі починають повертатися додому, роблять покупки, вибирають подарунки, прибирають оселі. Компанії завершують роботу та відпускають робітників на довгі вихідні.

В канун свята починається основна підготовка. Магазини поступово зачиняються, всі вирушають додому, щоб готувати святкову вечерю, пакувати подарунки, прикрашати оселі. Саме декоруванню приділяється багато часу. Вхідні двері оздоблюють червоними написами з побажаннями, на подвір’ї розвішують червоні ліхтарики.

Рівно опівночі і настає Новий рік. З усіх куточків чутні голосні викрики, аплодисменти грім від феєрверків. Дітки отримують особливі подарунки хунбао — червоні конверти з грошими. Всі радіють, відпочивають, вітають ближніх.

До речі, у Китаї 1 лютого будуть зустрічати 4720 рік, а не 2022-й. Святкувати початок року Тигра будуть до 15 лютого.

Як святкувати китайський Новий рік?

 Фото: unsplash.com

Українці також можуть долучитися до святкування китайського Нового року і запозичити кілька східних традицій. За тиждень до свята почніть генеральне прибирання, очистіть квартиру від всіх непотрібних речей, відкрийте місце для чогось нового в прийдешньому році.

Також можна прикрасити вхідні двері побажаннями добра і щастя. Сусіди точно оцінять вашу привітність. Задекоруйте квартиру і запросіть в гості друзів, близьких. Для тематичної вечірки можна приготувати святкові салати та традиційні страви або замовити доставку китайської їжі. А рівно опівночі збережіть одну з головних традицій і запустіть до неба салюти, феєрверки.

Потрапити в Китай у період новорічних свят майже неможливо. Адже всі жителі поспішають повернутися додому, до рідних і близьких. Тому квитки на літаки розкуповують ще за 4-5 місяців до назначеної дати. Якщо захочете побачити святкування Нового року на власні очі, то доведеться дуже постаратися.

Якщо вирішите зустрічати Китайський Новий рік 2022, то скористуйтеся цікавою традицією. Новорічні подарунки  рідним та друзям даруйте тільки парними - це символізує єдність та сімейну гармонію. Окрім подарунків, китайці ходять у гості з двома мандаринами - вони вважаються символами фінансового благополуччя. При цьому важливо, щоб господарі віддячили гостям також двома мандаринами. Тому не нехтуйте святкуванням цього дня та зустріньте 2022 рік Тигра весело!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?