Коли пора бігти до лікаря: 10 ознак проблем з гормонами
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Коли пора бігти до лікаря: 10 ознак проблем з гормонами

Коли пора бігти до лікаря: 10 ознак проблем з гормонами
Джерело:  Домашнє вогнище

У людському організмі багато гормонів, від яких залежить наше здоров'я і навіть настрій. Але люди часто думають, що до ендокринолога варто звертатися, тільки коли діагностовано проблеми зі щитовидкою або діабет. А організм подає сигнали набагато раніше.

ONLINE.UA з посиланням на Goodhouse пропонує вам список симптомів, які говорять вам: треба до лікаря.

1. НЕРЕГУЛЯРНИЙ ЦИКЛ

Цикл здорової жінки може становити від 21 до 35 днів. Але головне, щоб він був регулярним. Якщо у вас часто бувають затримки місячних або в якийсь період часу їх може не бути взагалі, причина найчастіше в гормональному збої. Не відкладайте візит до лікаря!

2. РІЗКЕ ЗБІЛЬШЕННЯ ВАГИ

Гормональні причини зайвої ваги варто підозрювати тільки в тому випадку, якщо зайві кілограми з'являються без об'єктивних причин. Тобто ви рухаєтеся так само, як і раніше, їсте так само, як і раніше, ведете такий же спосіб життя - і при цьому неухильно поправляєтеся.

Якщо поруч з будинком відкрилася чудова кондитерська і ви стали регулярно заглядати в неї по дорозі з роботи, гормони тут ні до чого.

Або якщо ви тепер працюєте з дому і вам не доводиться півтори години добиратися до офісу, а ось холодильник - завжди під рукою, хвилюватися про гормони теж не варто.

А ось коли спосіб життя залишився колишнім, а зайві кілограми з'являються один за іншим, є сенс записатися на прийом до ендокринолога. Можливо, справа в неправильній роботі щитовидної залози або підвищеному рівні гормону стресу кортизолу, який викликає сильне відчуття голоду.

3. ЗНИЖЕННЯ ЛІБІДО

Так, зниження сексуального потягу теж може бути однією з ознак гормонального дисбалансу і в чоловіків, і в жінок. Якщо в даний момент ви не відчуваєте фізичних і емоційних перевантажень і раптом стали байдужі до сексу з коханим чоловіком, варто записатися до лікаря.

4. ПОСТІЙНЕ ПОЧУТТЯ УТОМИ

Якщо ви досить спите ( від 7-8 годин) і при цьому прокидаєтеся з почуттям втоми, не ігноруйте цей симптом. Почніть з невеликих змін.

Спробуйте лягати на півгодини раніше, більше часу проводьте на свіжому повітрі, вранці робіть зарядку, їжте більше овочів і фруктів. Якщо через 3-4 тижні ви не помітите змін в самопочутті, сміливо йдіть до лікаря.

5. ПОГАНИЙ НАСТРІЙ

Дратівливість, неспокій і депресія - це симптоми, які не можна ігнорувати. Якщо у вас в житті все в порядку і немає об'єктивних причин для смутку і сильних хвилювань, зверніться до фахівця.

6. ПОРУШЕННЯ СНУ

Чи знаєте ви, що за якість сну відповідає гормон естроген? Тому якщо ви довгий час страждаєте від порушень сну (довго засинаєте, часто прокидаєтеся ночами і не можете заснути, встаєте з почуттям втоми), є сенс перевірити рівень естрогену.

7. НАДМІРНЕ ПОТОВИДІЛЕННЯ

Сильне потовиділення (особливо уві сні) може бути симптомом збоїв в роботі ендокринної системи, які викликані порушеннями секреції гормону серотоніну.

8. ГОЛОВНІ БОЛІ

Скажіть, у вас бувають напади мігрені, які найчастіше відбуваються в певні дні циклу? Швидше за все, у головного болю гормональні причини.

9. ВЕСЬ ЧАС ХОЧЕТЬСЯ СОЛОДКОГО

Час від часу всім нам хочеться шоколаду і тістечок, але якщо тяга до солодкого дуже сильна, можливо, виною тому порушення обміну інсуліну і серотоніну.

10. ВИПАДІННЯ ВОЛОССЯ

Вважається, що в нормі можна втрачати близько 100 волосин на день. Якщо волосся випадає дуже інтенсивно, варто звернутися до ендокринолога.

Раніше ми писали про  7 речей в будинку, які вбивають ваше інтимне життя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?