Коли змінювати резину на зимову у 2021 році — діючі правила в Україні
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Коли змінювати резину на зимову у 2021 році — діючі правила в Україні

Коли змінювати резину на зимову у 2021 році — діючі правила в Україні
Джерело:  online.ua

Сезонна заміна резини – це обов’язковий крок, виконати який потрібно кожному водію. Але усі, навіть досвідченні водії, замислюються над тим, коли потрібно замінювати шини на зимові. Гід Онлайн розповідає, чому потрібно міняти літню резину на зимову та коли це потрібно зробити в Україні згідно з діючими правилами дорожнього руху.

Від літньої погоди в нас залишилися лише літні шини на автомобілях. Та й ті скоро потрібно буде змінювати на зимові. Дехто з водіїв забуває це зробити, тим самим наражаючи себе, своїх пасажирів та пішоходів на небезпеку.

Тому сьогодні ми розповідаємо про те, яку небезпеку несе автомобіль, "взутий" не у ті шини та коли саме потрібно міняти резину на зимову.

В чому відмінність зимової резини від літньої?

Фото: envato.com

Головна відмінність сезонної резини в матеріалі. Літня резина виготовляється з більш жорсткого матеріалу. Це зроблено для того, аби шини не деформувалися навіть при дуже високих температурах. Але при низьких температурах літня резина стає менш стійкою.

Ще одна істотна відмінність в протекторах. На літніх шинах розташований спеціальний малюнок протекторів, який захищає їх від потрапляння води в умовах дощів.

Зимові шини виготовляються з м'якого матеріалу, аби при низьких температурах резина не втрачала еластичність та не "дубіла". На зимових шинах розташований особливий малюнок, який забезпечує гарне зчеплення з дорогою під час поїздки по снігу чи ожеледиці.

Чому потрібно змінювати резину на зимову в Україні?

Літні шини через склад матеріалів при низьких температурах просто “дерев’яніють”, а коефіцієнт зчеплення з дорогою значно знижується. При цьому зимова резина влітку при високих температурах може деформуватися.

Також під впливом високих температур зимові шини можуть лопнути під час поїздки. Невчасна зміна резини може призвести до серйозних ДТП та нанести шкоду здоров’ю.

Коли змінювати резину на зимову в Україні?

Фото: envato.com

Конкретного часу для зміни шин в Україні немає. Кожен водій має вирішувати, коли саме це зробити самостійно.

Головний чинник, що впливає на зміну шин – це температура на вулиці. Коли ртутний стовпчик опускається нижче 5-7 градусів, потрібно відвідати СТО та замінити шини. Тому звертайте увагу на прогнози синоптиків. Як тільки прогнози будуть свідчити про низьку температуру протягом декількох днів, варто "перевзувати" автомобіль.

Про заміну на зимову резину говорити ще зарано. У вересні та жовтні 2021 року температура не буде опускатися нижче 10 градусів за ртутним стовпчиком. Перші заморозки прийдуться на початок-середину листопада. Тому плануйте заміну резину з літньої на зимню приблизно в цей період.

Важливо! Змінювати потрібно відразу усі чотири шини за один сеанс. Не розділяйте цей процес на два чи три сеанси.

Згідно з діючими ПДР, на законодавчому рівні в Україні не затверджена дата обов'язкової заміни літньої резини на зимову. Але діють штрафи за використання авто в несправному стані, які стосуються й резини.

Якщо ж плануєте подорож за кордон, то варто попередньо ознайомитися з правилами заміни резини - в кожній країні вони різні. Наприклад, в Чехії змінити літню резину на зимову потрібно не пізніше 1 листопада, в Швеції це потрібно зробити до 1 грудня.

Не зважаючи на те, що точної дати заміни резини на зимову, в Україні немає, подбати про це все ж потрібно. В першу чергу заміна шин гарантує безпеку на дорозі водію і пасажирам. Тому рекомендуємо всім водіям пильно стежити за прогнозами синоптиків та тримати авто у правильному "взутті".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?